Početna / Front Page Slide Show / Privatizacija buba-mare
Privatizacija buba-mare

Privatizacija buba-mare

PIŠE: Slobodan Milošević

U Srbiji, posrnuloj u moralnom, ekonomskom i svakom drugom pogledu, jedino nedostaje privatizacija sporta, kako bi zemlja procvetala. Vidim i državni vrh je zainteresovan za svojinsku transformaciju u ovoj oblasti.
Zar neko stvarno misli da bi nam tako bilo bolje?
Šta je u ovoj zemlji uspešno privatizovano? Neka mi neko nabroji pet privatizovanih firmi koje dobro rade, u kojima su radnici prijavljeni, redovno primaju platu, od koje mogu normalno da žive.
Da li je moguće da neko u ovoj zemlji još veruje u bajke? Nažalost, da!
Među prvima je vicepremijer Aleksandar Vućić, koji smatra da Crvena zvezda posle privatizacije može da postane drugi Mančester Junajted. Ako mu je takva vizija države, onda je Srbija u većem problemu, nego što je stvarno. Neka gospodin Vučić uredi zemlju poput Engleske, pa neka veruje da Zvezda može da postane pandan Mančesteru.
Iskreno, sumnjam u iskrenu nameru onih koji se zalažu za privatizaciju Zvezde i Partizana, posebno u ovom trenutku.
Zbog čega sada privatizacija? Zbog čega Zvezda i Partizan? Da li je ovo trenutno najveći problem u zemlji? Kome je planirana prodaja dva srpska brenda? Šta će biti sa Napretkom iz Kruševca, niškim Radničkim i ostalim, posebno klubovima koji se takmiče u nižim rangovima?
Odgovor znaju oni koji su pokrenuli inicijativu.
Samo neka nas isti ne ubeđuju da to rade iz ljubavi i brige prema sportu. Da su tako bili brižni, živeli bi smo kao i ostali normalni svet, a ne umirali na mukama u bedi i siromaštvu.
I ovde je cilj poznat: da se po maloj ceni prigrabi infrastuktura na „Marakani“ i „JNA“, koja vredi na stotine miliona evra. Posle neka Zvezda i Partizan dožive sudbinu velikog broja sumnjivo privatizovanih firmi.
Na osnovu iskustava iz privrede, zaista ne vidim srpskog tajkuna koji je sposoban da napravi evropsku Zvezdu ili Partizan i da je spreman izdvojiti između pet do 50 miliona evra, samo za jednog fudbalera. A tek koliko je potrebno iskeširati za tim od 30 igrača pod ugovorom…
Da li sa godišnjim budžetom od pet do 10 miliona evra možemo napraviti šampiona Evrope? Vidite kako prolaze Zvezda i Partizan – to vam je odgovor.
Interesantni su Zvezda i Partizan, ali, šta je sa ostalim klubovima? Šta je sa ostalim sportovima, posebno onim koji su trofejni? Plašim se da bi sa privatizacijom sporta u ovom trenutku ušli u začaran krug. Privatizacija u ovom trenutku je direktan atak na sport.
Da se razumemo: nisam za postojeće stanje u fudbalu, niti ga smatram održivim. Nisam ni od onih koji kritikuju, a ne predlažu konkretno rešenje. Problem je rešiv, ali treba da postoji dobra volja.
Prvo, Srbiju treba urediti kao normalnu zemlju, u kojoj su poznata pravila igre, onda je lako kontrolisati sve oblasti društvenog života, jer su one refleksija stanja u državi.
Pod hitno proterati sve političare iz sporta i klubove predati u ruke sportistima. Zabraniti upliv menadžera u sportske klubove. Smanjiti klupsku birokratiju. Povećati prisustvo nadležnih državnih organa u sportskim kolektivima.Uporno se zalažem za to da se počne u ovoj zemlji pošteno raditi i da se konačno počne pratiti gde ide i na šta se troši svaki dinar.E, onda kad se steknu uslovi može krenuti privatizacija sporta. U ovom trenutku takav pokušaj je početak lova u mutnom u još nedodirnutoj sferi društvenih zbivanja.

Share Button

FB Komentari

komentar/a

O Slobodan Milošević

Slobodan Milošević je novinar. I to sjajan. Ime mu je jedno vreme donosilo nevolje, ali to je pitanje politike. A on se njom ne bavi. Barem ne u novinskim tekstovima. Jedan od najboljih koji su se bavili pisanjem ozbiljnih prikaza o katastrofalnom stanju u srpskom sportu. Autor je hiljada intervjua, izveštaja, kolumni koji su terali sportske "radnike" da se mršte. Nama se pridružio da bi jasno i glasno rekao šta misli. Napisao je knjigu "Đerdan od sedam bisera", posvećen našim rukometašicama.

Ostavite odgovor

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top