Početna / Front Page Slide Show / Zemlja gori, vlada se češlja
Zemlja gori, vlada se češlja

Zemlja gori, vlada se češlja

PIŠE: Aleksandar Bećić

Prosto mi dođe da onako, na prostom a sadržajnom srpskom jeziku (koji nije nužno književni) zavapim „koga vi zajebavate, bre?“ Ovakav prostakluk proizilazi iz nemušto i nevešto napisanog saopštenja objavljenog u petak uveče posle dugotrajnog sastanka „vrha Vlade“ u vili Bokeljka u Beogradu.
„… Predstavnici svih političkih stranaka vladajuće koalicije su razgovarali o načinima prevazilaženja ekonomske krize u kojoj se Srbija našla zbog neodgovornog i rasipničkog ponašanja prethodnih vlasti.“
Na osnovu samo ove rečenice može se zaključiti da su ministri u prethodnim sazivima loše radili svoje poslove. Zato su na izborima i smenjeni. I to je dobro. Samo – postoji tu jedan problem: od 17 ministara u sadašnjoj vladi – čak devet je imalo svoje kabinete i u Vladi Mirka Cvetkovića, a na čelu Skupštine Srbije (koja je izglasavala ono što je donosila tadašnja Vlada) je sedela – današnja ministarka zdravlja.
Na stranu političke floskule, zaklinjanja u bolji život građana, sprovođenje „brojnih aktivnosti za oporavak srpske privrede, ali i mere za značajno smanjenje rashodne strane budžeta“ (kako vam je pre početka sastanka napisao neki polupismeni PR, taman toliko da narod ne zna šta ste rekli, ali da zvuči dobro). Na stranu vaša navodna briga „da teret smanjenja fiskalnog deficita neće biti na najsiromašnijim građanima“. Ovo što ste vi servirali izludeloj populaciji zemlje Srbije je vrhunski politički bezobrazluk.
Pa ako prethodne Vlade Srbije (a valjda – naročito ova prethodna, Cvetkovićeva) bejahu loše, šta će Vam u sadašnjoj – čak devet ministara iz te garniture?
Dobro, hajde, Ivica Dačić, sadašnji predsednik Vlade, nekad i sad Ministar unutrašnjih poslova je bio viđen za poziciju. Ali me živo interesuje šta će u Vladi Milutin Mrkonjić? To mi nemamo nijednog kvalifikovanog inžinjera, dobrog organizatora u toj Socijalističkoj partiji? Šta će u Vladi generalni direktor PUPS d.o.o. Jovan Krkobabić? Pa zar ne mislite da je uvredljivo da on vodi ministarstvo koje se bavi (između ostalog) zapošljavanjem? Naročito kad imamo u vidu njegove (dobro zbrinute) naslednike?  Šta će u našoj Vladi ministar prosvete kakvog imamo? Da, mislim na Žarka Obradovića! Da mi i dalje objašnjava kako je nebitno da li ću ime nekoga pisati velikim ili malim slovom? Za šta služi ministar Sulejman Ugljanin? To je ministar kog ni u prošlom (a ni u ovom sazivu) nisi mogao dobiti ni za kakvu izjavu, ili intervju! Zaista ne razumem zbog čega nam je potreban ministar bez portfelja? Da krpi rupe? Ma, dajte… Jedino što je uradio u poslednjih nekoliko godina je što je podržao postavljanje spomen ploče Aćif-Agi u Novom Pazaru, što je izazvalo buru negativnih reakcija.
Naravno, najviše od svega me interesuje šta će u Vladi Mlađan Dinkić? Mislim, koji će eksperiment sada da sprovede na srpskom radniku? Hajde, zaista, budite ljubazni i izbacite gospodina iz svog sastava, s obzirom na to da samo ume da piše projekte po meri, želji i volji MMF-a. To je ista ona organizacija koja je javno priznala da se zajebala (ups, opet taj moj pogani „francuski“) u slučaju Grčke. I puj pike ne važi. Hoćete li da nam to bude saopštenje za nekoliko meseci?
I hajde, zaista stegnite onu stvar između nogu koju (prema rodnom sastavu ove Vlade mora da ima barem 12 ministara – a znamo da neki zaista i imaju) i recite izludelom narodu: Krv, suze i znoj – to nas čeka. Biće poštenije, nego da nam pričate kako ćete sve učiniti, a onda prepravljate ekonomske (sada najvažnije) mere gotovo na dnevnoj osnovi.
Verujem – srpska privreda odavno liči na Gordijev čvor, a svako rešenje do kog se dolazi rađa novu „kvaku 22„. Zato nađite nekog drugog ko će da se tim problemom bavi. Samo nemojte tog Dinkića, koji je na radnike Galenike pljunuo zato što su, sram da ih bude, štrajkovali ispred sopstvene firme dok je on hteo da uvali ovu farmaceutsku kuću tamo nekim strancima po principu „Cijena? Prava sitnica!“
Da li je prošla Vlada bila rasipnička? Jeste. Da li su se mnogi stranački igrači i funkcioneri na višim (a bogami i nižim) položajima dobro nafatirali zbog takvog delanja? Jesu. I kad Tužilaštvo to dokaže – neka izda nalog da se isti pohapse! Ali nemojte narodu mazati oči fekalnim rastvorom i govoriti mu „mirno spavaj, sve će biti u redu“.
Neće.
Para nema.
Datuma (po svoj prilici) neće biti.
Nema ni stručnjaka (barem se ne kreću po strankama).
Vreme je da se nekima zahvalite na saradnji.
Ili da se narod vama zahvali.
Pa da vidimo kako će pojedini „mediji“ promeniti način pisanja i naslovne strane.
Opet.

Share Button

FB Komentari

komentar/a

O Aleksandar Becic

Aleksandar je rođen 1967. u Čačku. Školovao se u rodnom gradu i Sarajevu. U novinarstvu je od 1986. godine. Karijeru je počeo na radio stanici Sarajevo 202. Obavljao je sve novinarske poslove: od reportera, novinara, preko voditelja i urednika emisija, do urednika rubrika i urednika pojedinih medija. Tokom svih ovih godina pravio kratke pauze u novinarskoj karijeri: bio je CORA manager za BAT u Bosni, PR manager Prestolonaslednika Aleksandra II i PR manager kompanije Kurir, a potom i portparol AMG. Objavio je romane "Svi naši razvodi i ostale porodične priče", "Evo zašto te volim" i "Prvi čin", kao i zbirku pesama "Pisma Starom Gospodinu". U pripremi za objavljivanje je roman "Treća komanda". Napisao je i tri drame: "Poruči ubistvo", "Sin domaćeg izdajnika", "Partija bivših". Trenutno piše zbirku priča "Alfabet ljubavi i smrti".

Ostavite odgovor

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top