Početna / VESTI / Dnevna doza kulture / Zbogom najvećem Poletarcu
Zbogom najvećem Poletarcu

Zbogom najvećem Poletarcu

PIŠE: Aleksandar Bećić 
Danas je neukusno smejati se. Čak i ako je u pitanju nesposobnost srpske policije da spreči pljačku banke u centru grada, sa koje je lopov (najverovatnije iskusni profesionalac) pobegao sa dva miliona dinara, više od 20 hiljada evra i izvesnom sumom dolara. 
Neukusno je – jer smo danas ostali bez velikog Srbina. Ostali smo bez čoveka koji je ovu zemlju voleo čak i u nevreme. Otišao je zauvek, među nevene, najveći poletarac među nama, Džon Timoti Bajford. Najveći Srbin među Englezima i najveći Englez među Srbima.
Onima koji su tek napunili 20 godina i ulaze u treću deceniju života – Bajford je – zahvaljujući totalnoj nekreativnosti srpskog javnog servisa – prilično nepoznat. Nama, koji smo rasli uz njegove serije „Neven“, „Poletarac“ i „Babino unuče“ danas nije do smeha. Već nam je do iskrenog plača. Naročito zato što znamo sa koliko problema se suočavao ovaj velikan televizijskog stvaralaštva u ovoj (ne)zahvalnoj zemlji.
Zašto kažem nezahvalnoj? Pa zato, narode, što je ova TV gromada skoro četiri decenije svog života bila stranac u Srbiji, koju nije napuštao čak ni kad joj je bilo najgore. Njegove dečje serije proglašavane su najboljim na svetu, o njegove materijale otimale su se svetske televizijske kuće, ali nama to nije bilo bitno. Pasoš sa dvoglavim orlom i ličnu kartu dobio je tek pre osam godina, kada je već imao 65, a ni penziju nije mogao da dobije tako lako.
O borbi koju je vodio sa rakom saznali su svi tek kada je preko socijalnih mreža napisao da će ga ubiti birokratija Srbije.
Nažalost, to se na kraju i desilo. U nacionalnoj penziji koju je dobio pre nešto više od godinu dana – nije mogao da uživa zbog rata protiv kancera i nestašice leka koji mu je omogućavao da barem malo zaboravi na bolove.
Bajford je rođen 1941. godine Engleskoj u gradu Salisberiju. Televizijom je počeo da se bavi u redakciji za decu britanskog javnog servisa. Od 1971. godine živeo je u našoj zemlji. Do danas.
O njemu je snimljeno nekoliko dokumentaraca i intervjua. Izabrali smo za vas ovaj:

Dok gledate ove snimke RTV Vojvodine, zapitajte se šta nam deca danas gledaju. Kakve sve pokemone, digimone, transformerse, kakve agresivne sadržaje. Zapitajte se kako ćete reagovati kada shvatite da vam dete pravi probleme u školi, tuče se, izostaje, beži… I zapitajte se, da li je i Timoti Džon Bajford imao uticaja na to da i vi odrastete barem malo normalnije… Pitam se, pitam se…
Verujem da Timoti već sad drži kameru u rukama negde gore i snima neku dobru seriju. Za svoj ćef.
A ti Srbijo? Zapitaj se bez koga si ostala danas.

Share Button

FB Komentari

komentar/a

O Aleksandar Becic

Aleksandar je rođen 1967. u Čačku. Školovao se u rodnom gradu i Sarajevu. U novinarstvu je od 1986. godine. Karijeru je počeo na radio stanici Sarajevo 202. Obavljao je sve novinarske poslove: od reportera, novinara, preko voditelja i urednika emisija, do urednika rubrika i urednika pojedinih medija. Tokom svih ovih godina pravio kratke pauze u novinarskoj karijeri: bio je CORA manager za BAT u Bosni, PR manager Prestolonaslednika Aleksandra II i PR manager kompanije Kurir, a potom i portparol AMG. Objavio je romane "Svi naši razvodi i ostale porodične priče", "Evo zašto te volim" i "Prvi čin", kao i zbirku pesama "Pisma Starom Gospodinu". U pripremi za objavljivanje je roman "Treća komanda". Napisao je i tri drame: "Poruči ubistvo", "Sin domaćeg izdajnika", "Partija bivših". Trenutno piše zbirku priča "Alfabet ljubavi i smrti".

Ostavite odgovor

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top