Početna / Front Page Slide Show / Završi i pali
Završi i pali

Završi i pali

PIŠE: Magdalena Ivanović

„Završi Megatrend i – pali“ je  sada već stari slogan „Megatrend“ (Džon Nezbit) Univerziteta. Beše ovo slogan oko kog se diglo mnogo prašine. A ljudi lepo objasnili: pozivaju buduće studente (pošto su njihove diplome priznate „od Amerike do Japana, od Skandinavije do Južne Afrike“) da završe i – zapale. Iz zemlje.

Ne znam kakva je situacija sa priznavanjem diploma „Singidunuma“ ili Union „Nikola Tesla“ Univerziteta u inostranstvu, ali znam da su diplome svih pomenutih kod nas, visoko priznate i tražene. Bar kada je u pitanju zapošljavanje. Još uvek nisam upoznala nekoga ko je diplomirao na ovim fakultetima, a da je nezaposlen ili da je ikada bio na birou, za razliku od hiljade i hiljade diplomiranih na državnim fakultetima koji godinama čekaju na zaposlenje.

PRANJE DIPLOMA

Dajem sebi za pravo da ukažem da državni fakulteti, pored toga što ne mogu da osposobe i omoguće svojim diplomcima da se zaposle, čak i pomažu da se „operu“ diplome sa privatnih fakulteta.

Sve je zastupljeniji trend da oni koji diplomiraju na privatnim fakultetima, završe master i doktorske studije na državnim, da bi nakon toga u svojim biografijama pisali da su završili te fakultete, dok privatne sa kojih su došli i ne pominju.

Ne želim da potcenjujem bilo koga, ali ne može se zanemariti činjenica da postoji razlika između privatnih i državnih fakulteta. Daleko od toga da su državni savršeni, ali da su teži za studiranje, naročito osnovnih studija (mislim prvenstveno na Beogradski Univerzitet), jesu. Dokaz za to su mnogi studenti koji godinama nisu mogli da daju par ispita na državnim fakultetima, a potom su otišli na neki od privatnih i završili ih u rekordnom roku sa najvišim prosekom.

Klasičan primer za to je i dr Nebojša Stefanović, aktuelni ministar unutrašnjih poslova Srbije. Setimo se njegove biografije – godinama je studirao Pravni fakultet i ne znamo koliko je tačno ispita dao na njemu, ali znamo da je u rekordnom roku završio osnovne, magistrske i doktorske studije na „Megatrendu“. A da ne pominjem i verodostojnost „stečenih“ diploma na raznoraznim ostalim Fakultetima u zemlji Srbiji, poput onih u Nišu, Novom Pazaru, Kosovskoj Mitrovici, Ćupriji, Čačku,  koji po kvalitetu i brzini studiranja nisu daleko od privatnih.

MENADŽER ZA 10.000

Još jedan značajan podatak za sve one koji čak ne žele da se namuče ni da uđu u prostorije privatnog fakulteta – postoji mogućnost i kupovine diploma, a da pri tom ne znate ni šta ste ni gde završili (to će vam najbolje „potvrditi“ naši poslanici). Na primer, pojedini izvori tvrde kako je javna tajna da diplomirani menadžer na univerzitetu Union „Nikola Tesla“ sa prosekom osam postajete ukoliko iskeširate 10.000 evra. Ako želite veći prosek ili neko drugo zvanje, moraćete da izdvojite veću sumu novca i nađete što bolju vezu koja bi vam završila ovaj posao.

Pogledajte samo stručnu (ne)obrazovanost i kvalifikacije naših ministara, sekretara, pomoćnika, poslanika i ostalih zaposlenih u institucijama vlasti. Zašto bi neko drugi bio bolji i školovaniji od njih?

Mislili smo da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić najobrazovaniji s obzirom na to da je proglašen (od strane dekana Miće) za najboljeg studenta u istoriji Pravnog fakulteta sa prosekom 9,33. Ali, pretekla ga je voditeljka „Parova“ Jovana Jeremić koja je pomenuti fakultet završila sa prosekom 9, 66 i postala stručnjak za analizu spoljne politike Srbije. Ovih dana je aktuelna vest i da se ćerka pokojnog Đinđića odmah nakon završenog „Singidunuma“ zaposlila u Vladi Srbije, a trenutno je koordinatorka za rodnu ravnopravnost i ljudska prava u Timu za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva. Svaka čast, napredno dete, poput Krkobabićevog sina, postavši potpresednik Privredne komore Beograda po završetku „Megatrenda“. Tu su i brojne „ekspertne“ starlete koje su u velikom broju zaposele naša ministarstva, uglavnom sa diplomama „Megatrenda“, „Uniona“ i „Singidunuma“!

Dragi budući studenti, moj savet bi vam bio da „Završite i zapalite“ ili van zemlje ili na neki od ponuđenih privatnih Univerziteta jer verujem da će ih vremenom biti sve više i više! Ali, počnite na vreme da štedite novac, učlanite se u neku od vladajućih partija i krenite da „napredujete“ od malih nogu i „daleko ćete dogurati“…

Share Button

FB Komentari

komentar/a

O Magdalena Ivanović

Rođena je 1985. godine u Gornjem Milanovcu. Diplomirala je na Fakultetu političkih nauka, na kom upravo završava i master studije novinarstva. Pre nego što je zaplovila u novinarske vode, radila je kao PR. Novinarsko iskustvo započela je u UNS-u (radeći na projektu privatizacije medija), a nastavila na RTS–u u redakciji Beogradskog programa. Pored toga, sarađivala je sa pojedinim portalima. Trenutno je saradnik „Kolumniste“.

Ostavite odgovor

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top