Početna / Front Page Slide Show / Zašto ova vlast mora da ode
Zašto ova vlast mora da ode

Zašto ova vlast mora da ode

PIŠE: Aleksandar Bećić 

Znam: Nije vreme izbora da bismo pričali da li ova ili ona vlast treba (mora) da bude promenjena. Ali, verujem da mnogi od vas ne mogu više da ćute. Verujem da mnogi od vas ne vide izlaz iz tunela. Uveren sam da je letargija uhvatila veći deo politički sposobne populacije. Zbog toga sam rešio da danas napišem ovaj tekst. Možete ga protumačiti kao manifest. Možete ga protumačiti i kao lupetanje. Kao pamflet. Kao nebulozu. Kako god. Ravno mi je. Zato što ja znam da ova vlast mora da ode. 

Zato što u Srbiji i dalje patimo od megalomanskih projekata u korist vlasti, a decu i danas lečimo slanjem SMS poruka, i pored toga što je najavljeno formiranje posebnog Fonda za lečenje dece obolele od retkih bolesti.

Zato što u Srbiji i dalje gradimo elitne objekte, a nismo u stanju da sagradimo stanove za običnog radnika ili rešimo jednom zauvek lečenje obolelih od raka posebnim aparatima za hemioterapiju.

Zato što pričamo kako je plaćanje poreza važno da bi se izgradile bolje zdravstvene ustanove, a u pola opština u Srbiji nemamo hirurge jer zakon ne dozvoljava da se uposli hirurg u malim sredinama, dok bolnice ostaju bez lekara specijalista, pa će nam uskoro i obična prehlada predstavljati ozbiljan zdravstveni problem.

Zato što je ova vlast dovela do toga da mladi i obrazovani ljudi beže iz zemlje većim intenzitetom nego u vreme vladavine Slobodana Miloševića, megainflacije i ratova.

Zato što ova vlast predstavlja dualno obrazovanje kao potpuno novi koncept, iako je u pitanju vraćanje takozvane Šuvarice u srednje škole Srbije (stariji se sećaju srednjeg usmerenog obrazovanja kao prilično propalog koncepta).

Zato što je ovoj vlasti (baš kao i mnogim prethodnim) kultura najbolja praonica para, a mediji služe da bi se izvršio pritisak ili formiralo javno mnjenje koje je na nivou ovećeg australijskog stada ovaca.

Zato što je ova vlast svojim zakonima i kvazi-investitorima prema kojima ima odnos kao prema polubogovima svog radnika svake vrste, na svakom nivou, pretvorila u robu, u roba, u stvar koja može da se iznajmi i pri tom plati. Malo ili nimalo. 

Zato što je ova vlast dokazala da ne ume da pomogne srpskom proizvođaču da radi.

Zato što je ova vlast prodala sve što je mogla da proda, od teritorije, preko zemlje, ljudi, do resursa samo da bi se dodvorila (i napunila svoje džepove) nekim interesnim krugovima iz Evropske unije, Sjedinjenih Država, Ruske Federacije, Emirata…

Zato što je ova vlast dovela do toga da čak i čistačica može da dobije posao u državnom sistemu samo pod uslovom da ima člansku kartu. Ona koja nema, izgubiće posao.

Zato što je do te mere ugušila slobodnu reč i trunku slobodnog razmišljanja u medijima, da novinar koji radi na nekoj nacionalnoj televiziji ili u dnevnim novinama ne sme ni da pomisli, a kamoli da pita zašto će, recimo, sledeće godine da poskupi struja, kada se zna da je vladajuća garnitura došla u fotelje obećanjima da će zamrznuti cene energenata i napraviti socijalno odgovornu državu.

Zato što je ova vlast napravila novu kastu bogataša (do pre četiri godine krali su oni, a sad je red na ove) koja se iživljava nad običnim radnikom ili stručnjakom.

Zato što je ova vlast dovela do toga da je vredniji lažni doktorat sa privatnog fakulteta koji poseduju mnogi stranački prvaci, nego doktorska disertacija koju je mukom, godinama, pravio ozbiljan naučni radnik kog politika na srpski način ne interesuje.

Zato što ova vlast, jednostavno rečeno, laže: Svaki dan, svakoga, na svim nivoima.

E, zato ova vlast – jednostavno rečeno – mora da ode. Baš kao što mora da ode i glavnina postojeće opozicije. 

Sa vama, dame i gospodo – nema više priče. Vreme je da se maknete.

Share Button

FB Komentari

komentar/a

O Aleksandar Becic

Aleksandar je rođen 1967. u Čačku. Školovao se u rodnom gradu i Sarajevu. U novinarstvu je od 1986. godine. Karijeru je počeo na radio stanici Sarajevo 202. Obavljao je sve novinarske poslove: od reportera, novinara, preko voditelja i urednika emisija, do urednika rubrika i urednika pojedinih medija. Tokom svih ovih godina pravio kratke pauze u novinarskoj karijeri: bio je CORA manager za BAT u Bosni, PR manager Prestolonaslednika Aleksandra II i PR manager kompanije Kurir, a potom i portparol AMG. Objavio je romane "Svi naši razvodi i ostale porodične priče", "Evo zašto te volim" i "Prvi čin", kao i zbirku pesama "Pisma Starom Gospodinu". U pripremi za objavljivanje je roman "Treća komanda". Napisao je i tri drame: "Poruči ubistvo", "Sin domaćeg izdajnika", "Partija bivših". Trenutno piše zbirku priča "Alfabet ljubavi i smrti".

Ostavite odgovor

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top