Početna / Front Page Slide Show / Zašto ne poštujem starije
Zašto ne poštujem starije

Zašto ne poštujem starije

PIŠE: Haris Ibrahimović

Da, nemam poštovanja prema starijim. Ne mislim na one starije tipa bakice i deke, već na većinu ovih sredovečnih, neostvarenih tipova od kojih smo nasledili haos. Trebalo bi sada da kažem ono poznato kada hoćeš da se ogradiš „ali, čast izuzecima“. Ipak, izuzetaka je vrlo malo, i njima po tri put svaka čast. Ovo nije sukob generacija:  ovo je sukob generacije i degeneracije.

Ovo je sukob onih koji bi da žive, i vas koji bi da nam ogadite to što uopšte postojimo ovde. Vas koji ste se rodili petnaestak i više godina ranije, vas koji ste postali korov od krvi i mesa. Nepotrebni, štetni i suvišni blokirate nam divnu zemlju samo zato što ste prvi tu porasli. Stalno sam u komunikaciji sa ljudima, radim i sarađujem većinom sa starijim, i izdvojio bih nekoliko profila onih koje nikako, ali nikako ne poštujem.

Stariji sa konkursa

Glava me boli koliko ih ima. Oni većinom imaju 45 do 50 godina, dakle to je neko vreme kada bi čovek trebao da bude iznad šegrtarenja, ulizivanja i bilo kakve potrebe za takmičenjem sa omladinom. On bi tada trebalo da pomaže mlađe, ali ne: on odmaže, ili čak konkuriše zajedno sa njima u okviru nekog posla ili projekta. Još gore je to što je slabiji na konkursu, jednostavno gori. Eh, sada on sa njegovih 50 godina ima neke prednosti u poznanstvima. To iskoristi, i iz petnih žila otme posao nekom ko tek počinje život, nekom ko je nosio pelene kada je on bio u najlepšoj mladosti.

I kako da ga poštujem?

Kako da te poštujem, kad si prinuđen da se u tim godinama boriš protiv onih kojima bi trebalo da budeš učitelj i pomagač? Bolju biografiju i bolje reference momak ima u odnosu na tebe, i ti se kao setio sada da nešto stvaraš i počinješ. Jadno, da jadnije ne može biti. Ne poštujem te!

Stariji pametnjakovići

Ovo je posebna grupa akademskih  šmokljona, predstavnika raznih organizacija i partija. U nekim debatama često stoji sredovečni pijun koji ima potrebu da se raspravlja i pobeđuje sve mlađe od njega. Pojavi se, samo da bi zadovoljio svoj degenerisani ego. On inače brani sve što nama smeta, nezaposlenost, nepotizam, partizaciju… Baca na nas krivicu, ubeđuje nas da postanemo deo sistema ili nas kao retorički satire.

Mi kao neiskusni, nerazumemo svet itd.

I opet on koji bi trebao da nam je tu predavač, stariji, bolji i iskusniji, on je samo jedna sirena koja sem što pišti i replicira na svaku zdravu misao nema prečeg posla. Jadan si, da jadniji ne možeš biti. Ne poštujem te!

Stariji foteljaši

E, tek ove ne poštujem. Zauzeo priglupi, stranački, posedeli bot fotelju i kao, sada je on neki gazda. A šta je tu žalosno? Zato što bolju biografiju od njega za njegovo mesto ima svaki drugi mlađi. U biografiji pod posebne veštine mu piše da zna da koristi Word! Bravo! Postavite ga za predsednika!

I svi mi znamo da si ti običan pijun, da drhtiš na svaki poziv stranke, da nemaš moć odlučivanja, da nemaš m…, da si samo jedan naduvani prazan balon i ništa više. Znamo da ti se deru ovi iz lokalnih vlasti, znamo da se stalno bojiš da te ne maknu sa posla, znamo da samo činiš štetu primajući loš kadar, znamo da si dno u metaforičkom značenju, a samo neki vrh u administrativnom. I jadan si da jadniji ne možeš biti. Ne poštujem te!

Kažu nije omladina što je nekad bila. 

Niste ni vi stariji što ste nekad bili: Brate, mnogo ste nisko pali.

I šta da radimo mi, koji vas ne poštujemo? Idite svojim putem, borite se i nemoj da vas obeshrabre. To su sede vaške, još malo će ispijati krv iz naroda i njima će doći kraj. Budi strpljiv i radi na sebi, znate onu, možda smo mi nešto mlađi danas 20% stanovništvo, ali smo sto posto budućnosti. Ti stariji nam pokazuju kako ne treba i to je nešto! Za vas starije koje poštujem, imam molbu: Podržite nas, i ne dozvolite nam da kleknemo i potonemo, ili (daleko bilo) postanemo sluge ovih što ih preziremo. Učinite za nas sve što znate, dajte nam sve što imate, i podržite nas… Treba nam mnogo vetra u leđa, kroz silan vam korov prolazimo. I učite svoju decu da ne poštuju starije, naravno znate već koje.

Share Button

FB Komentari

komentar/a

O Haris Ibrahimović

Jedan od najmlađih autora na portalu Kolumnista, koji svojim briljantnim tekstovima dokazuje da nas sve more iste brige, bez obzira na to da li živimo u Novom Pazaru, Beogradu ili Čenti, Vranju ili Užicu. Radio kao profesor tri godine. Dobio više književnih nagrada. Prevodi sa engleskog i nemačkog jezika. Sarađuje i sa drugim portalima u regionu.

Ostavite odgovor

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top