Početna / Front Page Slide Show / Zašto na Fejsu više ne mogu da napišem onu reč?
Zašto na Fejsu više ne mogu da napišem onu reč?

Zašto na Fejsu više ne mogu da napišem onu reč?

PIŠE: Aleksandar Bećić 

Čudne su te društvene mreže. Ušle su nam pod kožu. U centralni nervni sistem. Počele su da nam uređuju život. Bez njih, čini mi se ponekad, ne bismo mogli više ni da dišemo. Samo je pitanje kada će nam svima, kolektivno, biti potrebna terapija. 

Vidim – ljutite se mnogi što na najvećoj od svih mreža više ne možete da napišete da je Veliki Vođa peder. To je, ispada, najveći od svih velikih problema. Užasavate se što se „sputava sloboda izražavanja“, što se i na svemoćnom Fejsu pojavila cenzura.

A zar nije važnije što u Srbiji još uvek skupljamo pare da se deca leče? 

A zar nije važnije što nam lekari (i mladi i oni stariji, iskusni) odoše u inostranstvo? 

A zar nije važnije (kad smo već kod lekara) što nam političari i dalje kroje kapu ko će da bude direktor u obrazovnim i medicinskim ustanovama, pa na čelu većine (većine, ponavljam) škola i bolnica imamo korumpirane retarde, ološ i (u najboljem slučaju) mediokritete koji ne smeju ni da prdnu ako im to centrala ne naredi? Osim, naravno, u slučaju kada trpaju pare u svoj džep kroz nameštene tendere, sređene poslove, rođačke varijante, šeme, otimaju kada zapošljavaju rodbinu ili one koji su dovoljno platili?

A zar nije važnije što srpski privrednici i dalje nemaju iste stimulacije kao i strani investitori? 

A zar nije važnije što već godinu i po dana ne znamo ko je kriv za pad helikoptera u kom je poginulo sedam osoba?

A zar nije važnije što već skoro četiri godine ne možeš da dobiješ posao u Srbiji osim ako se učlaniš u stranku (znate već koju)?

Dobro: Ako vam je to što ne možete da napišete „Vučiću pederu“ najveći problem, onda vam predlažem da upotrebite sledeće trikove, koji će zbuniti algoritam Zakerbergove društvene mreže sve dok botovi ne pošalju dovoljan broj prijava da bi se i te reči i izrazi zabranili na svemoćnom Fejsu:

Napišite Vučiću p3d3ru.

Napišite Vučiću p..eru.

Napišite Vučiću derpeu.

Napišite Vučiću – znaš ti šta.

Napišite Vučiću – šećeru.

Napišite Vučić je gay.

Napišite Vučiću gejčino.

Pa da vidimo. Koliko će brzo botovi reći kako je sve ovo uvredljivo. I koliko će se brzo organizovati pa protestovati kod Zakerberga. Koliko će, potom, brzo biti promenjen algoritam.

Ali inače, više od svega vam preporučujem nešto sasvim drugo: Nemojte da pišete. Organizujte se. Podignite glas. Protestujte. Nemojte da se bavite Vučićem. Dovoljno se on bavi svojom ličnošću. I počeo je da gori. Od želje da vam dokaže kako je bolji, brži, vredniji od svih nas zajedno. Pa zar niste videli snimak iz Niša?

Da se razumemo: Pobesneo je čovek s razlogom. Zato što je on postavio tu spodobu da mu vodi jedan od najvećih gradova u Srbiji. Pobesneo je na sebe. 

Zato se vi bavite vašim okruženjem. Vašom sredinom. Nađite sa svojim prijateljima tačke u kojima se slažete i počnite da delate. Pa se udružite sa nekim sledećim. Pa se onda udružite sa nekim iz nekog drugog grada. Jedino tako možete da napravite pravu promenu. Pustite Fejsbuk. On samo koristi algoritam. On je samo zbir glupih mašina. Nemojte vi biti glupi. Bavite se ozbiljnim stvarima. Pustite svoj glas. Nekad, ne tako davno, nismo bili toliki robovi društvenih mreža. Bili smo pošteniji prema sebi. I prema onima koje volimo.

NAPOMENA: VIDEO PREUZET SA YOUTUBE KANALA PORTALA GRAĐANIN.RS

Share Button

FB Komentari

komentar/a

O Aleksandar Becic

Aleksandar je rođen 1967. u Čačku. Školovao se u rodnom gradu i Sarajevu. U novinarstvu je od 1986. godine. Karijeru je počeo na radio stanici Sarajevo 202. Obavljao je sve novinarske poslove: od reportera, novinara, preko voditelja i urednika emisija, do urednika rubrika i urednika pojedinih medija. Tokom svih ovih godina pravio kratke pauze u novinarskoj karijeri: bio je CORA manager za BAT u Bosni, PR manager Prestolonaslednika Aleksandra II i PR manager kompanije Kurir, a potom i portparol AMG. Objavio je romane "Svi naši razvodi i ostale porodične priče", "Evo zašto te volim" i "Prvi čin", kao i zbirku pesama "Pisma Starom Gospodinu". U pripremi za objavljivanje je roman "Treća komanda". Napisao je i tri drame: "Poruči ubistvo", "Sin domaćeg izdajnika", "Partija bivših". Trenutno piše zbirku priča "Alfabet ljubavi i smrti".

Ostavite odgovor

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top