Početna / Front Page Slide Show / Zašto je Beli bio roze?
Zašto je Beli bio roze?

Zašto je Beli bio roze?

PIŠE: Stevan Vlajić

Gostovanje dr Ljubiše Preletačevića Belog (Luka Maksimović), fiktivnog lidera „Sarmuprobonisi“ (SPN) i odbornika građanskog pokreta „Beli – Samo Jako!“, u komercijalno – kolažnoj emisiji „Amidži šou“ na TV Pink, privuklo je dosta interesovanja proteklih dana.

U istoj emisiji našao se i njegov koalicioni partner Nebojša Prilepak (Stefan Gajić), a gosti Ognjena Amidžića bile su i određene marginalne ličnosti iz sveta estrade (sa dna kulturne kace), ali i Konstantin Savić, „hit izbora u Bosni“, kako su ga nazivali novinari internet portala.

Ono što je bio razlog prihvatanja poziva da naši najistaknutiji satirični predstavnici budu deo te (unapred smo znali) lakrdije je učešće dr Vojislava Šešelja, koji je otkazao, ili mu je otkazano.

Za predsednika SRS-a spremljene su posebne metode „razoružavanja“, a celokupna priprema gostovanja je neprisustvom Šešelja pala u vodu, jer je izgubljen sparing-partner („Sudar dva doktora“). A planirano je da mu gospodin Beli predloži iscrtavanje nove satirične karte Velike Srbije, u kome bi se vratili zaboravljenim „neprijateljima“ – Mađarima i Rumunima, a da granica bude linija Đer – Solnok – Kluž Napoka – Bukurešt. Pored toga, Preletačević je Šešelju trebalo da u nekoliko navrata evocira uspomene na bliskost sa sadašnjim premijerom, čiji je politički otac, ali i još niz upečatljivih performansa.

Ipak, ništa od toga se nije desilo i dr Preletačević je bio osuđen da usamljeno čeka kraj same emisije, dok je gotovo sav prostor ostavljen estradnim vedetama „Pinka“, tako da je njenim tokom svaki gledalac osećao konstantni transfer blama.

Na samom kraju, pred kamere je stao i Nebojša Prilepak, koji je nekoliko puta „pecnuo“ i ismejao sadašnju vlast i njenog najistaknutijeg nosioca. Nakon toga je kamera mogla da se gasi.

Da nije bilo upečatljivog završetka, ovo televizijsko učešće bi predstavljalo potpuno gubljenje vremena.

Obeli-i-prilepak-5no što je interesantno – u reprizi emisije, emitovanoj u sredu – isečen je upravo ovaj višeminutni deo koji predstavlja samu poentu.

Razlog prihvatanja da se gostuje na televiziji koja predstavlja simbol medijskog posrnuća proteklih dvadeset godina je jasan – gledaoci ove televizije, pa i emisije (koju prosečno gleda 1 300 000 ljudi i koja ide uživo) su pretežno glasači SNS-a, a smatrali smo da je veoma važno da se predstavimo i ljudima koji ne koriste internet, ali i onima koji imaju izražene „kič“ političko-kulturne navike.

Ovim nastupom smo se približili tim ljudima i dali im mogućnost da biraju između dve farse koje im se daju na izbor – one zamarajuće, patetične i ispošćene, koja karakteriše sadašnje vlastodršce, i sveže, optimistične i upečatljive satire koju nudi dr Ljubiša Preletačević Beli.

Nažalost, bilo je premalo prostora da se uradi nešto više, ali dobro je da za Belog znaju (ili smo samo podsetili na njegovo postojanje) u svim delovima Srbije, u svakom gradu, selu i zaseoku. Sveprisutan je – a čuli smo da jedan čovek tako pobeđuje na izborima.

NAPOMENA: Autor je portparol Građanskog pokreta Beli – Samo Jako

Share Button

FB Komentari

komentar/a

O Gost Kolumnista

Gost kolumnista ponekad ima biografiju. A ponekad nema. Gost kolumnista može da se ponaša kako hoće. Gost kolumnista svoju sliku čuva za sebe. I Ti možeš biti Gost kolumnista.

Ostavite odgovor

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top