Početna / VESTI / Dnevna doza kulture / Zašto Bob Dilan nije trebalo da dobije Nobela
Zašto Bob Dilan nije trebalo da dobije Nobela

Zašto Bob Dilan nije trebalo da dobije Nobela

PIŠE: Anna North (New York Times) 

Bob Dilan ne zaslužuje Nobelovu nagradu za književnost. 

On zaslužuje mnogobrojne Gremije koje je dobio, uključujući i nagradu za životno delo, koju je osvojio 1991. On, neupitno, pripada Kući slavnih rok-en-rola u koju je primljen 1988 sa grupom Suprims, Bitlsima i Bič bojsima. On je divan muzičar, kompozitor pesama svetske klase i enormno uticajna figura u američkoj kulturi.

Ali, dodeljujući nagradu njemu, Nobelov komitet odlučuje da ne nagradi pisca i to je razočaravajući izbor.

Da, gospodin Dilan je briljantan tekstopisac. Da, on je napisao knjigu prozne poezije i autobiografiju. Da, moguće je analizirati njegove stihove kao poeziju. Ali, pisanje gospodina Dilana je neodvojivo od njegove muzike. On je veliki zato što je veliki muzičar, a kada Nobelov komitet daje nagradu za književnost muzičaru, gubi priliku da oda počast piscu.

U trenutku kada čitanje „pada“ širom sveta, književne nagrade su važnije nego ikad. Velike nagrade znače skok u prodaji i veću čitalačku publiku čak i za dobro poznate pisce. Ali više od toga, nagrađivanje Nobelom romanopisca ili poetu je način da se afirmiše činjenica da su mašta i poezija još uvek važne, da su krucijalna ljudska dostignuća vredna međunarodnog priznanja.

I popularna muzika je takvo dostignuće, ali, uglavnom prima priznanja koja zaslužuje. I niko ne može da očekuje da najveće muzičke nagrade odu u ruke pisaca: u Kući slavnih rok-en-rola nećete videti Zadi Smit ili Meri Gejtskil.

Komitet verovatno nije imao nameru da omalovaži prozu ili poeziju sa svojim izborom. Dodeljujući nagradu muzičkoj ikoni članovi komiteta su možda želeli da daju novu kulturološku vrednost nagradi i da je učine relevantnom mlađim generacijama.

Ali, bilo je mnogo načina da to urade uz nagrađivanje pisca. Mogli su da dodele nagradu autoru koji je doneo značajne inovacije formi, kao što su to učinili Dženifer Egan, Teu Koul ili En Karson. Mogli su da izaberu pisca iz zemalja u razvoju, koje su i dalje tužno potcenjene među laureatima Nobela. Mogli su da izaberu pisca koji je izgradio onlajn publiku, kao što je Vorsan Šajer, koja je postala prvi laureat nagrade Mladi poeta Londona 2014.

Umesto toga, komitet je dao nagradu čoveku koji je internacionalno slavan u drugom polju, čoveku sa mnogo nagrada iz svog „sveta“. Bobu Dilanu ne treba Nobelova nagrada za književnost, ali književnosti treba Nobelova nagrada. Ove godine je – neće dobiti.

NAPOMENA: Tekst je preveden sa stranice New York Times-a i nije autorsko delo saradnika portala KOLUMNISTA. 

Share Button

FB Komentari

komentar/a

O Ekipa portala Kolumnista

Ekipa portala Kolumnista nije anonimna. Ovaj tekst uredila je i objavila osoba koja je danas dežurna i koja pazi da vaš omiljeni portal funkcioniše bez problema.

Ostavite odgovor

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top