Početna / Front Page Slide Show / Vrhunac neukusa
Vrhunac neukusa

Vrhunac neukusa

PIŠE: Ivan Điković
Bio jednom jedan žandarm. Kog je mnogo nervirala žena za volanom. Zato je pucao u nju. A ministar unutrašnjih poslova se baš nije „odrao“ od osude. Ni on ni Socijalistička partija Srbije. Zato je reagovao predsednik Opštine Vračar Branimir Kuzmanović. Demokrata.
Odgovor Socijalističke partije Srbije, na „opozicioni uradak“ Branimira Kuzmanovića, člana DS, kaže da je izjava pomenutog „Vrhunac neukusa“.
U cilju osvežavanja kratkoročne memorije, Branimir Kuzmanović,  je izjavio da su „ćutali“ posle zločina u Jagodini, i da će verovatno da ćute i sada.
Pitam se, ko će to da ćuti? Demokratska stranka možda? Ako je Branimir Kuzmanović mislio na ćutanje DS, verujem da će da bude tako. Bili su „sjajni“ dok su tokom četiri godine izvršne vlasti i osam godina predsednikovanja ćutali. Ćutanje su pretvorili u umetnost. A dok su oni ćutali, Republika Srbija je dopala sa lošeg na još gore.
Zato bi, u cilju osvežavanja dugoročne memorije, trebalo da podsetimo gospodina Kuzmanovića da su za ovu i ovakvu vlast krivi politika Demokratske stranke, ili, bolje rečeno, nedostatak politike. Jer, dok su se funkcioneri i prijatelji DS otimali da između sebe podele, rasparčaju i ojade sve što je moglo da se otme i upropasti, ona i onakva opozicija im je ispod nogu izmakla tepih zakonodavne i izvršne vlasti, i gle čuda, oterala predsednika (države i partije) u prevremenu, ali dugo iščekivanu penziju. Političku, naravno.
 Ta žandarmerija, koju je Kuzmanović uporedio sa JSO, nije formirana prekjuče.
Svi problemi koji tu i tamo isplivaju na videlo, sigurno nisu nastali u proteklih godinu dana.
Ovo, naravno, ne oslobađa koaliciju na vlasti od odgovornosti da disciplinuje sve što nije disciplinovano i kazni svako odstupanje od zakona u bilo kojem instrumentu sile kojim Republika raspolaže, ali isto tako ne oslobađa od odgovornosti ni Demokratsku stranku, koja za celog svog mandata to nije bila u stanju da uradi, verovatno zato što je tada sa SPS-om bila u ljubavi i „istorijskom pomirenju“.
Destruktivno je i surovo prema Republici i građanima, da predstavnik lokalne samouprave i istovremeno funkcioner stranke koja je, zbog svog autističnog ponašanja, kažnjena na izborima, selektivno osvežava kratkoročno pamćenje građana, pokušavajući u tome da sakrije dugoročni oligarhijski autizam sopstvene političke opcije.
Tako se niti odgovara na nove izazove, niti se reformiše jedna, u korupciju i politikantstvo ogrezla i trula politička partija, poput Demokratske stranke. Ima li u opštinskom odboru DS Vračar, bar jedan član stranke, koji nije na poziciji vlasti, i koji je dovoljno sposoban da se bavi kritikom vlasti, ili su samo funckioneri lokalne samouprave u DS pretplaćeni na to? Obavljanje javne funkcije i lično angažovanje u smislu opozicionog delovanja je, u najmanju ruku politički neodgovorno: kako prema članovima DS-a tako i prema žiteljima opštine Vračar.
Sa druge strane, odgovor SPS-a u kojem se Kuzmanovićeve izjave nazivaju „vrhuncem neukusa“ je dokaz gigantske političke neodgovornosti ljudi koji su u SPS-u zaduženi da odgovaraju na kritike.
Zamena teza koju oni nevešto pokušavaju da proture je da ništa u ovom trenutku nije toliko važno, koliko „politički neukus“ (ako to uopšte i postoji u politici) koji u svojim izjavama ostavlja Branimir Kuzmanović, kako bi, upiranjem prsta u onog ko kritikuje, zamaskirali sopstvenu političku odgovornost. Zar taj „neukus“ nisu primetili dok su bili koaliciono „pomireni“ sa DS?
Zar i to onda nije „vrhunac neukusa“?
I konačno, taj „vrhunac neukusa“ oličen u neprijatnim rečima, ili bolje rečeno, rečima koje ne prijaju SPS-u nije doprineo da niko bude opljačkan, ranjen, spaljen ili ubijen. Politička neodgovornost je, sa druge strane, često uzrok takvih pojava.
Politička neodgovornost – jedna od mnogih stvari, za koje se u Republici Srbiji ne odgovara.

Share Button

FB Komentari

komentar/a

O Ivan Djikovic

Ostavite odgovor

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top