Početna / Front Page Slide Show / Bajka o Ivici i 20 haj… ministara!
Bajka o Ivici i 20 haj… ministara!

Bajka o Ivici i 20 haj… ministara!

PIŠE: Aleksandar Bećić
Da li su vam, dragi čitaoci, porasle magareće uši? Možda je moje pitanje zakasnelo, ali, oprostite, ja još uvek ne mogu da se oporavim od šoka. Gledam se jutros u ogledalu i sve mi se čini da su mi baš te, magareće uši, porasle… I pokušavam da razgovaram sa ljudima redom, ali mi iz grla izlazi samo „I-AAA“… Njačem li to ili pričam?
Izgleda da njačem, kao što njače i svaki prosečan birač u Srbiji, koji je poverovao u priče sa prošlih izbora kako će vlada Srbije imati 15 ministara, kako će biti ukinute sve one nepotrebne agencije, kako će…
Bolje da pišem. I da vas pitam: da li se sećate da su nam pre samo tri meseca svi u glas tvrdili kako je vlada Srbije (koja je tada bila aktuelna) – najbolja od kako je sveta i veka?
Tvrdili su: i Ivica i Aca.
I mnogi drugi s njima.
A onda se nešto desilo pa pade devet ministara. Valjda je ta grozna, mrska, neodgovorna opozicija potplatila dnevne novine u Srbiji da pišu protiv odgovornih državnih činovnika. Tek, iznenada, devetoro (polovina) bi prinuđeno da napusti fotelju.
Zato što – kako reče Ivica „ne bi vlada izdržala narednih nekoliko meseci“.
I sad ja, eto, dragi moji, brojim, u najboljoj nameri, sve ove članove vlade i čitam sa kakvim optimizmom kreću u akciju zvanu „oporavak Srbije“. I kako koji put prebrojim, kako koji red njihovih izjava pročitam – čini mi se da su mi uši sve veće! Jer – palo je devet ministara. A pojavilo se – 11! Pa na čijoj grbači bre?
Da se ne lažemo: obradovao sam se što su za ministra finansija doveli mladog čoveka sa Jejla. I nije mi smetalo to što je rekao da ćemo morati da probušimo nekoliko rupa na kaišu. Obradovao sam se i što su za ministra kulture doveli čupavca sa menadžerskim talentom, s obzirom na to šta je čovek napravio od Beogradske filharmonije.
Bio sam čak spreman da javno, na ovom mestu, kažem „dobro, dajmo vladi šansu, radi se ozbiljno“!
Ali, onda… Onda Aleksandar Vulin posta ministar bez portfelja!
Onda ministar privrede posta Saša Radulović, o kom su svi (bez izuzetka) pre samo godinu i po dana pisali kao o krajnje sumnjivom „ekspertu“ za brzu likvidaciju raznih preduzeća. Pri tom, čovek koji će vedriti i oblačiti u privredi nije ekonomista nego je završio  – elektrotehniku! Aman!
Vanja Udovičić ministar sporta? Ahmmmm… Dobro… Njega barem niko neće potopiti. Ipak – Nenad Borovčanin, nekadašnji bokser i državni sekretar u ministarstvu omladine i sporta je za vreme mandata Alise Marić pokazao da je toliko jak i agilan, da je – iskreno rečeno – nepravedno poslat u nokdaun u ovoj rundi.
Antić iz Skupštine Beograda prelazi na Mrkino mesto… Ružić preuzima evro-integracije… Znam, sve to znate, klimate glavom… Ja to više za sebe govorim… Ali, Vulin posta ministar! Čega?!?
Igor Mirović ministar regionalnog razvoja i državne uprave? Kako dobar štos! Već me unapred veseli što ću za neku godinu čitati naslovne strane pojedinih tabloida (koji pišu u skladu sa prohtevima partija na vlasti), kako je za vreme Mirovića regionalni razvoj više ličio na regionalni, pardon, opšti sunovrat!
Nebojša Rodić ministar odbrane? Sjajno! Dakle, u Vojsci Srbije se ukida pešadija, a uvodi bicikladija! Što, zdravo je i brže je! Još smo u dobrim odnosima sa Kinezima, pa možemo za sitne pare da nabavimo bicikle vojnicima! Šta će nama avioni, PVO sistemi! Kad se već igramo vojske, daj da se igramo na biciklama! Jeftinije je!
Da ne govorim o novom ministru poljoprivrede. Profesor čovek. Valjda on neće biti onako neodgovoran pa da „zaboravi“ da treba da se napišu projekti, kako bi država dobila 50 miliona evra od Evropske unije za razvoj agrara. Ovaj odgovorni, prošli, zvani „aflatoksin“ je zbog zdravog mleka zaboravio na projekte. A srpski seljak je ostao kraći za 50 miliona evra.
Da ne govorim ni o novom ministru prosvete. I on je čovek profesor. Još se bavi hiperbaričnom medicinom. Možda on zna neki štos pomoću kog će da preporodi obrazovanje u Srbiji.
Ali Vulin, bre?!
Njačem… Baš njačem… A Ivica izgleda da je rešio da bude lik iz bajke. Ali ne one o Ivici i Marici. Nego iz novonapisane: bajke o Ivici i 20 hajdu… pardon: 20 ministara.

Share Button

FB Komentari

komentar/a

O Aleksandar Becic

Aleksandar je rođen 1967. u Čačku. Školovao se u rodnom gradu i Sarajevu. U novinarstvu je od 1986. godine. Karijeru je počeo na radio stanici Sarajevo 202. Obavljao je sve novinarske poslove: od reportera, novinara, preko voditelja i urednika emisija, do urednika rubrika i urednika pojedinih medija. Tokom svih ovih godina pravio kratke pauze u novinarskoj karijeri: bio je CORA manager za BAT u Bosni, PR manager Prestolonaslednika Aleksandra II i PR manager kompanije Kurir, a potom i portparol AMG. Objavio je romane "Svi naši razvodi i ostale porodične priče", "Evo zašto te volim" i "Prvi čin", kao i zbirku pesama "Pisma Starom Gospodinu". U pripremi za objavljivanje je roman "Treća komanda". Napisao je i tri drame: "Poruči ubistvo", "Sin domaćeg izdajnika", "Partija bivših". Trenutno piše zbirku priča "Alfabet ljubavi i smrti".

Ostavite odgovor

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top