Početna / Front Page Slide Show / Veliki napredni vođa
Veliki napredni vođa

Veliki napredni vođa

PIŠE: Aleksandar Bećić
Ne, neću da se bavim kritikom proslave pet godina Srpske napredne stranke u Areni. Neću, jer bi me zabolela glava od sabiranja koliko je novca potrošeno na zakup Arene, koliko je koštao razglas, video zid, koliko televizijski prenos, koliko je koštalo obezbeđenje, koliko je koštao prevoz putnika iz unutrašnjosti Srbije, koliko su koštali sendviči, sokovi, voda, koliko je bačeno na propagandni materijal, one šuškave balone kojima se „tapše“…
Neću.
Pre svega, proslava je finansirana novcem stranke, stranačkim prilozima, podrškom „simpatizera koji žele da ostanu anonimni“ (kako su se u ona stara, dobra vremena, kad je u punom kapacitetu postojala Srpska radikalna stranka, zvali tajkuni pred hapšenjem) i na razne druge načine.
Osim toga, ako su se razni srpski „nezavisni“, „slobodni“, „istraživački“ mediji (čije sadržaje velika većina ovog naroda hipnotisano guta/kupuje) opredelili da se bave prepisivanjem govora Aleksandra Vučića i time ko je sve bio na proslavi, zašto bih ja tu nešto postavljao pitanja?
Ali, mene narode interesuje – zašto stvarate novog Velikog Vođu?
Zar vam nije dosta?
Ne, nemam ništa protiv gospodina prvog potpredsednika vlade. Politikološki gledano – bilo bi glupo da kažem kako loše radi svoj posao, jer je osvojio vlast. Nemam ništa ni protiv njegove retorike: moram priznati da je napravio idealnu kombinaciju između proevropskog pragmatizma, radikalskog populizma i demokratskog poltronizma. Zato mu ljudi i tapšu deset minuta. „Neću da vas lažem“… „Ja sam kriv…“ „Evo recite vi…“ „Sve ovo radimo da bi Srbiji bilo bolje…“ „Radije ću da moja stranka ne uspe, a Srbija da uspe…“ Sve su to fraze kojima se služe oni koji žele da izbrišu svoj stari imidž i postave novi. A on je to sjajno odradio. Politikološki gledano.
Koliko da vas podsetim, nema još ni sedam godina kako je Aleksandar Vučić zamenjivao table u Bulevaru Dr Zorana Đinđića natpisom Bulevar Ratka Mladića. Nema ni sedam godina kako je Vučić zagovarao liniju Karlovac – Karlobag – Ogulin. Da li da se vratim unazad i da vam ukažem da je sada „najveći demokratski vođa međ vođama“ bio ministar informisanja kod Slobodana Miloševića? O represiji iz tih vremena mogao bih nadugo i naširoko da pišem. A sad? Evropi je najbolji. A i vaskolikom narodu. Barem tako kažu „istraživanja“ „javnog mnjenja“. Važi.
Upozorio bih pojedine „medije“ da su čak i glasači trenutno vodeće političke stranke počeli da preskaču tekstove u kojima se pominje prvi potpredsednik vlade i jedini predsednik pomenute stranke.  Oni su već pitali za mišljenje i neće zbog Njegove slike ili „ekskluzivnog“ intervjua kupiti novine. Naročito bih upozorio pojedine „urednike“ da količina oralne završnice koju daju kroz naslove, opremu, fotografije, ili naštelovana i loše odglumljena pitanja u živim emisijama postaju bljutava. Čak i izazivaju kontraefekat.
Osim toga, upozorio bih savetnike prvog potpredsednika vlade da pokušaju da mu otmu mikrofon. Ili barem da sklone novinare od njega. Ispravka: da sklone „novinare“ od njega.
Previše je bio u medijima.
Neuki misle da je superheroj.
Previše stvari je preuzeo na sebe.
Odgovori na ozbiljna pitanja su mu ozbiljno tanki.
Ne smem ni da pomislim šta će biti ako se, recimo, desi debakl sa bilo kojom fabrikom ili bilo kojim strancem dovedenim u Srbiju. Šta će biti ako se sledeće godine, u kojoj nas čeka pakao, desi porast broja samoubistava iz beznađa? Šta će biti ako te vaskrsavajuće 2015 godine (ako je dočekamo bez izbora, živi i zdravi) ne budemo živeli bolje?
Ko će onda biti kriv?
Tajkuni?
Oni koji kuckaju po društvenim mrežama?
Žuti?
Plaćenički mediji?
Ili možda…
Najbolje da puste ove iz opozicije da se i dalje ponašaju kao rogovi u vreći. Dok je takvih „dušebrižnika“ za narod, dotle će Prvom među prvima rasti rejting. I njemu i njegovoj partiji.

Share Button

FB Komentari

komentar/a

O Aleksandar Becic

Aleksandar je rođen 1967. u Čačku. Školovao se u rodnom gradu i Sarajevu. U novinarstvu je od 1986. godine. Karijeru je počeo na radio stanici Sarajevo 202. Obavljao je sve novinarske poslove: od reportera, novinara, preko voditelja i urednika emisija, do urednika rubrika i urednika pojedinih medija. Tokom svih ovih godina pravio kratke pauze u novinarskoj karijeri: bio je CORA manager za BAT u Bosni, PR manager Prestolonaslednika Aleksandra II i PR manager kompanije Kurir, a potom i portparol AMG. Objavio je romane "Svi naši razvodi i ostale porodične priče", "Evo zašto te volim" i "Prvi čin", kao i zbirku pesama "Pisma Starom Gospodinu". U pripremi za objavljivanje je roman "Treća komanda". Napisao je i tri drame: "Poruči ubistvo", "Sin domaćeg izdajnika", "Partija bivših". Trenutno piše zbirku priča "Alfabet ljubavi i smrti".

Jedan komentar

  1. E za razliku od Vas, mene interesuje KOLIKO para je kostalo! I zasto kao odgovorna stranka nisu ulozili te pare u otvaranje novih radnih mesta! A proslavu – na Usce, bre ljudi, tamo bi stalo vise pristalica!

Ostavite odgovor

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top