Početna / Front Page Slide Show / Velike večernje laži
Velike večernje laži

Velike večernje laži

Bez obzira na to što nam Veliki Vođa uskraćuje pravo na to da saznamo kako ćemo i kada ćemo izaći na izbore, koje bi (o, kakva je to tek gorka pilula) trebalo da raspiše Master Toma Bajčetinski, očigledno je da je u Srbiji predizborna kampanja otpočela. Laži se množe takvom brzinom da ih više ne možete ispratiti ni samo prelistavajući novine. 

naslovna-velikaDa li vam zaista treba bolji dokaz od naslovne strane Večernjih novosti za ponedeljak, 8. februar? Zamislite, eto, slučajno, baš danas te uvek-režimske novine donose priču o tome kako je u pripremi nekakav zakonski akt kojim bi majke sa troje dece u Srbiji dobijale garantovanu „platu“. U iznosu od čitavih 20.000 dinara. Istina, da bi se „zadovoljila“ novinarska neutralnost, na kraju naslova stoji znak pitanja, al’ ko ga vidi?! Eto odmah pobornici aktuelne vlasti krenuli sa pričom kako „vlada čini sve u ovom teškom trenutku da se izbori sa belom kugom“…

Na stranu to što u Večernjim novostima (po ko zna koji put) nije ispoštovan novinarski kodeks i zakoni ove zemlje, pa su lica dece objavljena bez „blurovanja“ (zamagljivanja lika). Desi se to svakome.

Ali, interesantno je da se posle svih rezanja troškova upravo na majkama, deci i socijalnim davanjima, u trenutku kada se govori o izborima, pojavi informacija kako će (možda) majke sa troje dece ubuduće primati po 20.000 dinara mesečno. I iskreno, čudi me što se ova informacija nije pojavila na naslovnoj strani nekog drugog dnevnog lista. Valjda je naslov „Velika pobeda Aleksandra Vučića, žuti ološ u panici: Majkama po 20.000 dinara mesečno do punoletstva!“ bio pretežak za ciljnu grupu kojoj je htela da se obrati predizborna PR mašinerija Srpske napredne stranke. A i mora da se malo šara, nema šta.

Nego, ne znam da li vam je promaklo, ali, osim tog znaka pitanja u naslovu, kojim se uredništvo novina ogradilo i zadržalo prividnu objektivnost, tu je i detalj u opremi naslova: „Primanja bi važila do punoletstva trećeg deteta, sve zavisi od budžeta“. Prevedeno na srpski jezik ili neku od sjajnih poslovica koje imamo – ne lipši magare do zelene trave. Izvinjavam se svim majkama, ali one koje poveruju u ovakvu izmišljotinu zaslužuju da ih se verbalno ošamari, makar i na ovaj način. Jednostavno, dovoljno je da ministar finansija (bilo koji) u nekoj budućnosti izađe za govornicu i kaže „situacija je katastrofalna, mora da se štedi“. Prc! Ode tih bednih 20.000, nekome velikih kao kuća. 

Nema u Srbiji te vlasti koja će pristati da iz prazne državne kase odvoji 20.000 dinara mesečno nekoj majci, pa makar to bila samo kap potrebna da se deca odgoje. Nema, jer su u Srbiji odavno na vlasti politikanti, koji (kao što je to već apsolvirano u jednom drugom listu) se politikom bave samo da bi se brzo obogatili. A koliko im dobro ide – dovoljno je da uporedite šta su ti politikanti imali pre ulaska u politiku, a šta imaju sada.

Da ne dužimo: U Srbiji trenutno ima oko 100.000 žena koje imaju tri maloletna deteta. U Srbiji trenutno ima oko 25.000 nosilaca javnih funkcija. I isto toliko službenih automobila. Ne govorimo o policiji, vojsci, vatrogascima, hitnoj pomoći. Ne. Ne govorimo ni o službenim automobilima raznih inspekcija. Ne. Govorimo o onima koji su uz funkciju zadužili i automobil. Znate ono: Direktor Javnog preduzeća + automobil. Nosilac javne funkcije + automobil. Predsednik opštine + automobil. Poslanik + automobil. Stranački funkcioner + automobil. Ministar + automobil (doduše tu ide barem još jedan četvorotočkaš, zarad bezbednosti pomenutog ministra).

Pa zamislite kakav bi udarac na budžet politikanata predstavljala odluka da se umesto finansiranja njihovih automobila (i u velikom broju slučajeva – vozača) – finansiraju majke? Eto – taman bi bilo četiri majke po jednom automobilu. Samo za gorivo na mesečnom nivou. Teško. Neće moći. Ne daju.

Mislite o tome kad dođe vreme da se zaokruži nečije ime na nekoj listi. 

 

 

Share Button

FB Komentari

komentar/a

O Aleksandar Becic

Aleksandar je rođen 1967. u Čačku. Školovao se u rodnom gradu i Sarajevu. U novinarstvu je od 1986. godine. Karijeru je počeo na radio stanici Sarajevo 202. Obavljao je sve novinarske poslove: od reportera, novinara, preko voditelja i urednika emisija, do urednika rubrika i urednika pojedinih medija. Tokom svih ovih godina pravio kratke pauze u novinarskoj karijeri: bio je CORA manager za BAT u Bosni, PR manager Prestolonaslednika Aleksandra II i PR manager kompanije Kurir, a potom i portparol AMG. Objavio je romane "Svi naši razvodi i ostale porodične priče", "Evo zašto te volim" i "Prvi čin", kao i zbirku pesama "Pisma Starom Gospodinu". U pripremi za objavljivanje je roman "Treća komanda". Napisao je i tri drame: "Poruči ubistvo", "Sin domaćeg izdajnika", "Partija bivših". Trenutno piše zbirku priča "Alfabet ljubavi i smrti".

Ostavite odgovor

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top