Početna / Front Page Slide Show / Učinite nešto za klince – potpišite peticiju!
Učinite nešto za klince – potpišite peticiju!

Učinite nešto za klince – potpišite peticiju!

Danas je Dan državnosti. Trebalo bi da slavimo, ali nemamo previše razloga za slavlje. Živimo loše, u Evropu nikako da stignemo, od Rusije se udaljavamo, na Zapad nećemo…
Ali, da se ne bavimo politikom. Bez obzira što je danas – veoma politički značajan datum.
Hajde da se na Dan državnosti bavimo najvažnijim segmentom ove države: decom. Osmacima. Onima koji će za nekoliko meseci probati da polože prijemne ispite za srednje škole.
Šta mislite, da li će uspeti u tome?
Mi mislimo da neće.
Zato što u ovoj državi prosvetari štrajkuju već tri meseca, ali ministar obrazovanja to ne želi da shvati. Iako ima „razumevanja za njihov teški položaj“. U ovom štrajku, prema podacima raznih sindikata, učestvuju učitelji i nastavnici iz tri četvrtine osnovnih škola u ovoj zemlji.
Zahvaljujući tom štrajku, deca u Srbiji dobijaju manje znanja. Jer 15 minuta po jednom času manje prenošenja znanja – mnogo znači.
Kako će, dragi roditelji, vaše dete položiti prijemni ispit za upis u srednju školu?
Hoćete li o tome da razmišljate za tri meseca? Ili je vreme da o tome razmišljate sada?
Razmišljajte jednostavno, svojom glavom, upotrebite zdravu logiku: ako vam naslednici primaju po 15 minuta manje znanja svakog časa, to je na dnevnom nivou – efektivno – barem jedan, ako ne i dva školska časa manje.
Ako primaju manje znanja, manje su pripremljeni za pitanja i odgovore koji ih čekaju na testu u junu. Ako je situacija takva – onda ćete već u aprilu razmišljati o tome da dignete kredit kako biste platili privatne časove. Zašto kredit? Pa, zato što para – jednostavno govoreći – nema.
A i nije u redu da vaša deca, među kojima (zašto da ne) postoji i neki novi Tesla, Pupin, Milanković, neka nova Desanka Maksimović, Nadežda Petrović ili Mileva Ajnštajn – ispaštaju zbog toga što im njihovi nastavnici daju manje znanja, bez obzira na to koliko opravdan bio njihov štrajk.
Vaša deca u junu neće položiti prijemne ispite. I neće moći upišu školu koju žele. Vaša deca će zbog toga, zbog državne nebrige prema prosveti i zbog vaše neodgovornosti, zato što ćutite, biti obogaljena i uskraćena za ispunjenje svojih snova.
Ne govorimo o deci koja su u privatnim školama, koja će nastaviti svoje obrazovanje u privatnim gimnazijama. Govorimo o nama i vama: o običnim ljudima koji za svoj život zarađuju sa deset prstiju.
Zato vas pozivamo: potpišite našu peticiju. Pišite ministru Verbiću. Pokažite da brinete o našoj, vašoj, svoj deci Srbije.

Share Button

FB Komentari

komentar/a

O Ekipa portala Kolumnista

Ekipa portala Kolumnista nije anonimna. Ovaj tekst uredila je i objavila osoba koja je danas dežurna i koja pazi da vaš omiljeni portal funkcioniše bez problema.

Ostavite odgovor

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top