Početna / Front Page Slide Show / Tuguj za žrtvama, Srbine!
Tuguj za žrtvama, Srbine!

Tuguj za žrtvama, Srbine!

Za razliku od mnogih velikih Srba i kvazipatriota, koji danas cinično primećuju kako i ne žale nešto zbog francuskih žrtava, ja danas, iskreno, žalim.
Kao što žalim uvek kada pročitam šta urade idioti iz Boko Harama ili manijaci iz Islamske države, Al Kaide i svih drugih terorističkih organizacija, pobiju nedužne, unište avion pun civila, zatruju izvor…
Krajnje je vreme da se stvari (pre svega) nazovu pravim imenom.
Kad čujem kako je Islamska država „ekstremistička“, svaki put mi se prevrne želudac. Ekstremni, verski fanatici kojih imate u svakoj monoteističkoj religiji su verski fanatici. Oni koji dižu druge ljude u vazduh su teroristi. Islamska država je teroristički pokret. I nemojte misliti da bi ijedan njihov pripadnik oklevao da napravi isto sranje u sred Srbije. 
Krajnje je vreme da razgraničimo da muslimani nisu teroristi. Nijedna dova u Kur-anu ne poziva na ubijanje. Kao što ni u Bibliji ili Talmudu nema poziva na ubijanje. Islam je, kao i hrišćanstvo, kao i judaizam, religija mira. 
Terorizam na verskoj osnovi  postoji vekovima unazad. Verski ratovi su se pokretali kroz celu ljudsku istoriju. Religija je, inače, odličan instrument za manipulaciju glupima. Šifra: krstaški ratovi. Otomanska osvajanja. Ima ih i još, ali ne bih da držim lekciju iz istorije, nisam kvalifikovan.
Šerijatski zakon koji se u nekim zemljama primenjuje je – ako baš želite da znate – vrlo slično radikalan kao što je bio Dušanov zakonik. To što smo mi u međuvremenu prilagodili naše zakone, pa nam lopovi izlaze za pola godine iz zatvora a trgovci narkoticima  za najviše godinu dana, to je naš problem. Kod njih se to ne dešava. Kad se već pozivate na tradiciju pravoslavlja – neko drugi može da se poziva na tradiciju islama.
Islam nije jedinstven: baš kao što nije ni hrišćanstvo. U osnovi, muslimani se dele na šite, sunite, haridžije i sufije. U okviru šita i sunita – ima još podela. Sufije su mistici i veoma ih je malo. Shvatanja haridžija su najpodudarnija sa aktima Al Kaide i Islamske države. S druge strane, postoje još  i salafisti (vahabiti, vehabije), kao i mnogobrojne sekte: Amedije, Kuranije, Zikri, petostepenici… Podsećaju li vas sve ove podele na nešto?
U Al Kaidi i Islamskoj državi se nalaze suniti, a na šite i sufije gledaju kao na otpadnike i sektaše. Zbog toga redovno napaju ciljeve i ruše džamije koje su gradili šiti. Ali, napadaju i jedni druge. A to samo dokazuje da iza celog terorističkog sveta ne postoje verski ciljevi, već novac i ekonomski interes. Iz nafte, opijuma i slične robe.
Istina, muslimani u Srbiji su uglavnom suniti. Ali to nikako ne znači da su teroristi. Naprotiv: mnogi muslimani su se kroz istoriju (a i u današnje doba) dokazali kao veći Srbi nego što će mnogi Srbi biti. U Nišu se, 1915, pred muftijom niškim Zekijom čitav odred muslimana zakleo na vernost kralju i otadžbini i otišao u borbu protiv Austrougarske.

Da li postoje oni koji su iz Srbije otišli da se „bore“ na strani Islamske države? Da. Njih ne treba da se plašimo. Njih treba da hapsimo. Njih treba da neutrališemo. 

A sad, dame i gospodo kvazipatriote, ako ste zaista pravoslavni hrišćani, uputite se prema ambasadi Francuske i upišite se u knjigu žalosti. Ili zapalite sveću u najbližoj crkvi. I nemojte pričati o tome šta su Francuzi radili nama 1999, jer tako neko može da govori šta su Srbi radili u nekoj drugoj situaciji. I nemojte pokušavati sa onim „oko za oko…“ glupostima. To se odnosilo na dugovanje u trgovanju.
Zapalite sveću pa tad pomislite na sve žrtve.

 

Share Button

FB Komentari

komentar/a

O Aleksandar Becic

Aleksandar je rođen 1967. u Čačku. Školovao se u rodnom gradu i Sarajevu. U novinarstvu je od 1986. godine. Karijeru je počeo na radio stanici Sarajevo 202. Obavljao je sve novinarske poslove: od reportera, novinara, preko voditelja i urednika emisija, do urednika rubrika i urednika pojedinih medija. Tokom svih ovih godina pravio kratke pauze u novinarskoj karijeri: bio je CORA manager za BAT u Bosni, PR manager Prestolonaslednika Aleksandra II i PR manager kompanije Kurir, a potom i portparol AMG. Objavio je romane "Svi naši razvodi i ostale porodične priče", "Evo zašto te volim" i "Prvi čin", kao i zbirku pesama "Pisma Starom Gospodinu". U pripremi za objavljivanje je roman "Treća komanda". Napisao je i tri drame: "Poruči ubistvo", "Sin domaćeg izdajnika", "Partija bivših". Trenutno piše zbirku priča "Alfabet ljubavi i smrti".

Ostavite odgovor

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top