Početna / Front Page Slide Show / Halo kraduckanje
Halo kraduckanje

Halo kraduckanje

PIŠE: Aleksandar Bećić

Eto! Nije čovek pošteno ni zaseo u ministarsku fotelju, ni zakletvu nije položio, a već je glavobolje zadao! Naravno, Lazar Krstić, poznat u narodu i kao Sveti Lazar Finansijski izazvao je gnev mnogih.
Što je najsmešnije – kritikuju ga i ovi iz opozicije, a i ovi iz „pozicije“, da ne kažem vlasti.
Razlog za to što su ovih dana sve veze koje vode ka Nemanjinoj 11 preopterećene (govorimo o komunikacionim, telefonskim, mobilnim i internet vezama) leži u jednoj naizgled banalnoj rečeenici koju je izgovorio mlađahni Lazar.
„Zalažem se za prodaju Telekoma…“
U srce me diraj, samo mi Telekom ne prodaj! Ovu rečenicu su zdušno izgovorili i „ovi“ i „oni“
Da, pre mesec dana uzburkala se javnost oko toga da li će se (ili ipak neće) prodati Telekom. I pojaviše se mnogobrojni eksperti koji su gotovo horski govorili kako se „zlatna koka ne prodaje“, kako je Telekom „jedno od retkih profitabilnih preduzeća sa dobrom šansom“, kako „po svaku cenu moramo zadržati svoj udeo u Telekomu“. A onda su se duhovi smirili kada su glavni u vladi rekli – nema prodaje.
Međutim, posle izjave budućeg ministra finansija, na njega je krenuo baraž napada kako se ne prodaje strateško dobro, kako je momak plaćenik CIA, MMF, SB, šta ti ja znam koga sve ne.
A problem je mnogo jednostavniji:
Nije svima u glavu udarila neotkrivena doza patriotizma. Niti je u pitanju nagla ekonomska osveštenost naših političara i poznatih „eksperata“. Ne. Njima je u glavu udarila mogućnost da ostanu bez zlatne koke.
Da li znate koliko kilometara puta Srbija izgubi zbog korupcije svake godine? Kažu – 50 kilometara. Budite uvereni da je barem dva kilometra od navedenih 50 izgubljeno kroz razne „halo“ mahinacije. Što je najgore (a čime će se bogami, Evropa morati debelo zabaviti) – sve je po zakonu.
Jer, Telekom u nekim svojim segmentima poslovanja ima pravo da se ponaša kao – na primer – ministarstvo unutrašnjih poslova: ne mora da raspiše tender, ne mora da vrši javne nabavke, ne mora da obaveštava javnost… Ma ne… Dovoljno je samo da neko u Telekomu pozove nekoga van Telekoma i kaže „Halo, ja sam. Treba mi…“ I eto lepote.
Majstorski iskorišćena rupa u zakonu prija svima: I članovima Upravnog odbora koji kao da su se zalepili za svoje fotelje pa se godinama ne menjaju, i direktorima i šefovima i mnogim političarima.
Da se ne lažemo: gotovo svako ko drži do sebe u ovoj zemlji ima „nekog svog u Telekomu“. I taj neko je gotovo polubožanstvo. Zato se ovoj firmi i toleriše bahatost u poslovanju. Zato je najava mlađahnog Lazara Krstića užasnula mnoge u političkom i javnom životu do te mere da su odmah nazvali svoje dežurne novinare, blogere i medijske „poslenike“ da preskoče ili saseku ovu ideju Laze finansijskog. Zato su u naglom tempu krenule nabavke raznih nepotrebnih stvari u Telekomu. Zlu ne trebalo: vlast je vlast i nikad se ne zna kada će ona iskoristiti svoju moć i da li će ipak prodati svemoćni Telekom. Zato je bolje zaraditi još neku hiljadu evra kroz bonuse i dogovore – postignute davnih dana.
Eh, kako se, samo da znate, muva ovih dana po Telekomu. I to se muva na najbolji način: po zakonu. Ali, svi zaboravljaju nekoliko stvari: bahatost postane predmet javne osude u vrlo kratkom roku. A zakoni mogu da se menjaju. U još kraćem  roku.
Mi ćemo vam već sutra pričati o tome kako se konkretno – kraducka u ovoj firmi. Legalno, naravno. O tome nećete čitati u novinama, jer svi imaju marketinške ugovore da polubožanskom kompanijom. Nama taj ugovor ne treba. Važniji ste nam istina i  vi.

Share Button

FB Komentari

komentar/a

O Aleksandar Becic

Aleksandar je rođen 1967. u Čačku. Školovao se u rodnom gradu i Sarajevu. U novinarstvu je od 1986. godine. Karijeru je počeo na radio stanici Sarajevo 202. Obavljao je sve novinarske poslove: od reportera, novinara, preko voditelja i urednika emisija, do urednika rubrika i urednika pojedinih medija. Tokom svih ovih godina pravio kratke pauze u novinarskoj karijeri: bio je CORA manager za BAT u Bosni, PR manager Prestolonaslednika Aleksandra II i PR manager kompanije Kurir, a potom i portparol AMG. Objavio je romane "Svi naši razvodi i ostale porodične priče", "Evo zašto te volim" i "Prvi čin", kao i zbirku pesama "Pisma Starom Gospodinu". U pripremi za objavljivanje je roman "Treća komanda". Napisao je i tri drame: "Poruči ubistvo", "Sin domaćeg izdajnika", "Partija bivših". Trenutno piše zbirku priča "Alfabet ljubavi i smrti".

4 komentara

  1. Zoran Vlajković

    Ko otvori to osinje gnezdo imaće problema: sa oglašavanjem, sa vezama, sa pritiscima… Da li ste sigurni da možete da to izdržite?

  2. Goran Petrović

    Pitanje je čija je to „zlatna koka“…
    Zašto agencija za borbu protiv korupcije ne ispituje njihovo poslovanje?

  3. Kakva agencija za borbu protiv korupcije u kojoj su ljudi korumpirani? Kakve inspekcije i ostala čuda? Srbine, krali su te, kradu te i krašće te.

Ostavite odgovor

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top