Početna / Front Page Slide Show / Tamni vilajet briselski
Tamni vilajet briselski

Tamni vilajet briselski

Ja, zapravo, u potpunosti mogu da razumem nelagodu Ivice Dačića i Aleksandra Vučića tokom boravka u Briselu. Otišli su tamo da pregovaraju ozbiljno, a onda je Nebojša Stefanović rekao da ozbiljno očekuje „mnogo povoljnije uslove po Srbiju“ tokom osme runde pregovora, zato što mu je partijski šef otišao u sedište EU da im pokaže kako se „rešava problem“. 

A šta ih je čekalo tamo? Tamni vilajet briselski. „Ako uzmeš, kajaćeš se. Ako ne uzmeš, kajaćeš se“, odzvanjalo im je u glavama. Čak i Tači kaže da je prištinska strana bila „maksimalno predusretljiva i darežljiva“, ma šta to značilo. Valjda je to iznenadilo Vučića pa je od radosti u jednom trenutku povisio ton na sagovornika? A sagovornik ne nosi uzalud nadimak Zmija: odmah je zasiktao, pa je Ketrin Svemoguća Ešton morala da ih razdvoji i da im da podužu pauzu.

Posle su zatezane ruke, zavrtane su kragne u pojedinačnim sesijama. Vučić je navodno zbog ozbiljnosti situacije čak Dačiću ponudio ostavku, koju je ovaj naravno odbio, kako bi dokazao jedinstvo srpske strane i homogenost unutar vladajuće koalicije. A vlada je sve sem čvrsta, što se naročito dobro videlo kad su tri ministarke gostovale u emisiji Utisak nedelje. Da je potrajalo, već tad bi bili raspisani izbori. Eto koliko smo složni. Srećom, desio se ovaj Brisel, a kako Tači kaže, desiće se još jedan, deveti sastanak, na istom mestu za sedam dana… Ništa ne može bez devet krugova pakla…

Ja zaista očekujem da u Srbiji već u trenutku dok čitate ovaj tekst uz jutarnju kafu počne da besni novi rat u spinovanju. Očekujem čak da se u beogradskim izdanjima pojedinih dnevnih listova pojave unapred napisani tekstovi u kojima će se tražiti „hitno raspisivanje prevremenih izbora“, „hitna akcija kako bi se spasila mladost i zemlja“, kao i niz ostalih gluposti vezanih za našu svetlu budućnost u Evropskoj uniji. S druge strane, vladajuća koalicija će kroz svoje medije tvrditi kako je postignut ogroman napredak i kako ništa nije izgubljeno na našem putu ka Evropskoj uniji.

E, ta Evropska unija je jedina dodirna tačka i pozicije i opozicije. Izuzmimo Koštunicu i DSS. Svi ostali hoće u EU. Svi su veliki evropejci. E, pa izvinite, ali je za moju pamet uvredljivo – što je evropejstvo Srbije u Briselu zastupao Aleksandar Vulin, a evropejstvo Srbije na Kosovu i u Beogradu – Milovan Drecun. Prvi – nekadašnja perjanica JUL-a, koja je pre manje od godinu dana po Beogradu poručivala da Ivica Dačić treba da bude iza rešetaka (na mitingu ispred Skupštine Grada). Drugi – „geostrateški“ i „vojno-politički“ analitičar. Koji je do pre četiri godine o svim Albancima govorio kao o „šiptarskim teroristima“, „banditima povezanim sa Al-Kaidom“, „zločinačkim separatistima i plaćenicima CIA, MI 6 i BND“. Sve ovo je izjavljivao na RTS dok su ga puštali, a kasnije u dnevnom listu Pravda.

Ako zaista nemaju bolji kadar, biću zabrinut za koaliciju. I za SNS.

Ili neću? Nikako da se složim sa samim sobom. Nije ni čudo što ne mogu, kad mi svi, ali baš svi političari liče jedni na druge. Izvinjavam se ovom prilikom i nekolicini poslanika koje lično znam i nekad davno sam pio kafu s njima. Dok nisu bili poslanici.

Znam da nam ne treba spinovanje. Znam da nam ne treba „pravljenje šuma“ kojekakvim veštački izazvanim sukobima na političkom planu. Znam samo da nam trebaju novi ljudi, nove ideje, nova politika. Treba nam ideja koja će nas pokrenuti i u koju ćemo zaista verovati. Kao što su antifašisti verovali u svoju borbu protiv Hitlera. 

Share Button

FB Komentari

komentar/a

O Aleksandar Becic

Aleksandar je rođen 1967. u Čačku. Školovao se u rodnom gradu i Sarajevu. U novinarstvu je od 1986. godine. Karijeru je počeo na radio stanici Sarajevo 202. Obavljao je sve novinarske poslove: od reportera, novinara, preko voditelja i urednika emisija, do urednika rubrika i urednika pojedinih medija. Tokom svih ovih godina pravio kratke pauze u novinarskoj karijeri: bio je CORA manager za BAT u Bosni, PR manager Prestolonaslednika Aleksandra II i PR manager kompanije Kurir, a potom i portparol AMG. Objavio je romane "Svi naši razvodi i ostale porodične priče", "Evo zašto te volim" i "Prvi čin", kao i zbirku pesama "Pisma Starom Gospodinu". U pripremi za objavljivanje je roman "Treća komanda". Napisao je i tri drame: "Poruči ubistvo", "Sin domaćeg izdajnika", "Partija bivših". Trenutno piše zbirku priča "Alfabet ljubavi i smrti".

Ostavite odgovor

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top