Početna / Front Page Slide Show / Svi naši strahovi
Svi naši strahovi

Svi naši strahovi

PIŠE: Ivan Điković
Kampanja straha je krenula tiho, pa se naglo „zalaufala“, i već posle par meseci dobila ozbiljne razmere. Sa svih strana, na vebu, u informativnim TV i radio emisijama, na stranicama novina i časopisa, običnim, radnim ljudima u oči i uši trpaju samo STRAH, STRAH, STRAH!
Žele da se plašimo novog rata u Bosni. Tu su rezolucije, kamenovanja, demagogija u ustima političara sa obe strane Drine.
Podeli se narode, gledaj, slušaj, troši struju.
Za to vreme, stidljivo su nam nagovestili da će struja, energija naših narodnih reka i narodnog uglja, da bude skupa, preskupa. Akcizna kategorija, kako su to majstorski objasnili. Da se teško zapamti i još brže zaboravi.
Umesto rešenja problema migranata, ponudili su nam strah. Strah od stranaca, druge kulture i religije praćen fašističkim natpisima u nekim opskurnim šovinističkim medijima. U nameri da probude mržnju. Čovek obuzet mržnjom zaboravlja da je gladan, nedovoljno plaćen, zloupotrebljen.
Dok smo čitali naslove koji odišu mržnjom, propustili smo da primetimo da je u 2015. godini poskupelo gorivo, obavezno auto-osiguranje, infostan. Navozali su nas. Za naše pare.
Uterivanje u Bosanski klinč nije bilo dovoljno. Proslava operacije „Oluja“ plasirana je sa halabukom.
Umesto da se zapitamo gde su i kako žive naše izbeglice, pitamo se ko će da gostuje, kakav će da bude „mimohod“, šta će da lupeta Tompson.
Farma, Parovi i Maldivi – ma ni do kolena „Oluji“.
Za to vreme, šapnuli su, tiho, jedva da može tiše, da će radio-televizijsku pretplatu plaćati slepi, gluvi, svi koji imaju električno brojilo, imali ili nemali televizijski aparat. Imali ili nemali novca. Na posebnim računima, naravno. Posebni računi – posebna oduzimanja i zaplene po sistemu „imaš TV, vrati stan“. Obavezna naplata straha. Kao u kući strave u luna-parku.
P1aposKao da se nismo dovoljno nervirali, strahovali i mrzeli, kažu, napašće nas „islamska država“, okupiraće nam zemlju, uvešće šerijat, zabraniće razgolićene pevačice i svinjsko mleveno na žaru.
I dok pogledom stražarimo ka istočnom horizontu, u strahu od crnih zastava, nismo primetili da su cene hrane skočile za 4 odsto u periodu od marta do juna 2015. Šunke i kobasice su poskupele za 100 dinara, oslić i somovina 30 do 50, svinjsko meso je skuplje za 72, kačkavalj 30, viršle 16, kiseli krastavac 12 a brašno i ulje 9 dinara.
Tek nam predstoji kraj leta, školska godina đačke knjige, pribor, ceh za ono malo odmora – bekstva od naše surove stvarnosti, od koje zapravo ne možemo da pobegnemo, ni glavom bez obzira, ni novčanikom.
Čega ćemo se tada plašiti?

Tekst je preuzet uz odobrenje autora sa portala kompas.org.rs

Share Button

FB Komentari

komentar/a

O Ivan Djikovic

Jedan komentar

  1. Ja brate primetim svaki put kad mi zavuku šapu u novčanik,al ne znam kako mi da smislimo nešto čega će i oni da se uplaše.

Ostavite odgovor

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top