Početna / Front Page Slide Show / Švedska – nova stara destinacija za naše ljude
Švedska – nova stara destinacija za naše ljude

Švedska – nova stara destinacija za naše ljude

Prema poslednjim izveštajima iz Švedske, ovoj razvijenoj zemlji trenutno nedostaje oko 80.000 radnika koje ne mogu da pronađu na sopstvenom tržištu rada. 

Više od 75 odsto kompanija u ovoj zemlji imalo je probleme prilikom pronalaženja stručnog kadra, i pored ozbiljnog priliva radnika od početka migrantske krize: Od 15 industrijskih sektora u Švedskoj, 12 muči nedostatak radne snage, a broj oglasa za posao po nezaposlenom je najveći od početka 21. veka. Najviše kvalifikovanih radnika potrebno je u građevinarstvu, obrazovanju, informatici i zdravstvu.

Ova informacija – koliko god pogubna po situaciju u samoj Srbiji, obradovaće naše zdravstvene radnike i informatičare, koji na tržištu naše zemlje ne mogu da budu adekvatno plaćeni. 

Prema proceni banke Nordea  veliki broj slobodnih radnih mesta je rezultat velikog ekonomskog rasta: Samo u drugom kvartalu ove godine švedski BDP porastao je za 1.7 odsto, odnosno četiri odsto na godišnjem nivou.

Upošljavanju novih radnika ne raduju se samo Srbi koji u tome vide šansu za bolji život, već i Centralna banka Švedske, jer će novi radnici inicirati ubrzanje rasta plata koje je drastično usporeno u poslednje četiri godine.

Nezaposlenost u Švedskoj pala je na nivo pre izbijanja ekonomske krize 2008. Prema procenama švedskog tržišta rada stopa nezaposlenosti će biti 6.6 odsto do kraja ove godine. Među strancima koji su emigrirali u Švedsku je 22 odsto nezaposlenih, dok svega 3.9 odsto domicilnog stanovništva ove zemlje nema posao.

Ukoliko razmišljate da Srbiju zamenite Švedskom, ovde možete pronaći potrebne informacije za apliciranje na posao i promenu mesta boravka. Na stranici Zavoda za migracije možete pronaći formulare i detaljna objašnjenja o potrebnoj dokumentaciji.

 

Share Button

FB Komentari

komentar/a

O Ekipa portala Kolumnista

Ekipa portala Kolumnista nije anonimna. Ovaj tekst uredila je i objavila osoba koja je danas dežurna i koja pazi da vaš omiljeni portal funkcioniše bez problema.

Ostavite odgovor

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top