Početna / Front Page Slide Show / Strogo poverljivo muljanje
Strogo poverljivo muljanje

Strogo poverljivo muljanje

PIŠE: Aleksandar Bećić

U Srbiji se svako muljanje lako zataška. Naročito ono državno. Dovoljno je da pronađete vezu u vlasti i sve je završeno. Naravno, pre toga morate da ispunite uslov svih uslova: Da ste drug član neke političke interesne grupacije, ili da ste čovek s mnogo para koji će nekom drugu članu iz političke interesne grupacije ubaciti novac u džep. Ili na devizni račun koji, kao što pogađate, nije u Srbiji. Nego – negde daleko. Na nekom ostrvu. Ili u nekoj kneževini. Ili preko okeana. Svejedno. 

Na šta se svodi muljanje?

Na proglašavanje ugovora – tajnom. Odmah nakon toga – sve postane strateški važno i nedostupno. Naročito za novinare, koji, naravno, ako se raspituju, odmah postaju: a) Soroševi plaćenici b) Miškovićevi plaćenici c) Žuti botovi d) Protivnici reformi kojima nas aktuelno rukovodstvo (ne samo ovo – nego svako) vodi u bolje sutra. A možda i sve zajedno. Nažalost, ne postoji gotovo nijedan ozbiljan, veliki, značajan ugovor u kom barem jedan deo nije proglašen tajnom. Državnom. Najstrožijom.

Er Srbija? Tajna. Beograd na vodi? Tajna. Poljoprivredno zemljište u Vojvodini dato Arapima? Tajna. Fijat? Tajna. Železara? Tajna. Bor? Tajna. Krediti države za Pink? Tajna. Tako možemo da nabrajamo do kraja dana. Za sve što je nelegalno, sumnjivo, nepovoljno za Srbiju, budite sigurni – stoji oznaka „tajna“. Ili barem „poverljivo“. A ako je neko ozbiljnije muljanje, uz ono „tajna“ dodaje se prefiks „državna“. I eto rešenja. Džaba pokušaj novinara (nezavisnih ili „nezavisnih“) da saznaju zašto je, koliko, kako i kome dato para. Ako vam država ne da – onda vam država ne da podatke. I tačka.

I nemojte mi sad početi sa odgovorima „Ali ugovor za Beograd na vodi“ (na primer)  postoji online…“ jer je pravi odgovor na moju konstataciju: „Ali, nepotpuni ugovor za Beograd na vodi u kom nisu objavljene neke veoma važne stvari postoji online“.

Setite se samo Železare Smederevo. Na velika smo je zvona prodavali prošle godine, Veliki Vođa je sve dogovorio, donosio ugovor, a onda je sve postalo državna tajna i – Železara nije prodata. Ne: Predata je grupi „menadžera“ koji su takođe sklopili (tajni) ugovor o upravljanju Železarom. A taj ugovor je bio toliko dobar za Srbiju da su na kraju menadžeri otišli iz Srbije s rukama u džepovima punim para, a Srbija je preuzela obavezu da nadoknadi manjak od 39 miliona dolara.

I sve je redom – tako tajnovito.

Da se razumemo: Praksu sklapanja tajnih ugovora nisu uveli naprednjaci. Naprotiv. Uveo je DSS u saradnji sa G17 (sumnjive privatizacije pod lupom EU), unapredio DS u saradnji sa SPS i URS (Fijat), a do savršenstva doveo aktuelni režim u tehničkom mandatu. 

Zato i ne treba da vas čudi što se, umesto deset novih aviona u floti Er Srbije, nalazi 11 iznajmljenih. Zato i ne treba da vas čudi što Arapi od silnih projekata za navodnjavanje i ubiranje neviđeno velikih prihoda sa njiva u Vojvodini nisu uradili ništa. Zato i ne treba da vas čudi što već tri nedelje nemamo pojma ko je, za koga i zašto rušio po Savamali, preskačući Savanovu.

Ne razumete?

Ili se samo pravite naivni?

 

Share Button

FB Komentari

komentar/a

O Aleksandar Becic

Aleksandar je rođen 1967. u Čačku. Školovao se u rodnom gradu i Sarajevu. U novinarstvu je od 1986. godine. Karijeru je počeo na radio stanici Sarajevo 202. Obavljao je sve novinarske poslove: od reportera, novinara, preko voditelja i urednika emisija, do urednika rubrika i urednika pojedinih medija. Tokom svih ovih godina pravio kratke pauze u novinarskoj karijeri: bio je CORA manager za BAT u Bosni, PR manager Prestolonaslednika Aleksandra II i PR manager kompanije Kurir, a potom i portparol AMG. Objavio je romane "Svi naši razvodi i ostale porodične priče", "Evo zašto te volim" i "Prvi čin", kao i zbirku pesama "Pisma Starom Gospodinu". U pripremi za objavljivanje je roman "Treća komanda". Napisao je i tri drame: "Poruči ubistvo", "Sin domaćeg izdajnika", "Partija bivših". Trenutno piše zbirku priča "Alfabet ljubavi i smrti".

Ostavite odgovor

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top