Početna / Front Page Slide Show / Šta to beše opozicija?
Šta to beše opozicija?

Šta to beše opozicija?

Uzevši u obzir najopštiju definiciju, opozicija su svi oni pojedinci, pokreti, udruženja, grupe, stranke, organizacije koji su politički i ideološki suprostavljeni vladajućima. E, to bi najkraće rečeno, bila naša „opozicija“: samo definicija, i ništa više.

Može se slobodno reći da su njeni pripadnici samo deklarativno i dekorativno protiv vlasti, bar tako izgleda neobaveštenom posmatraču! Da li se uloga opozicije svodi na to, ili treba da ima stvarnu nameru i težnju da svakodnevno ukazuje na nedostatke postojeće vlasti (kojih je i previše), aktivno sudeluje u njenoj smeni, i konačno je smeni?

Ko čini opoziciju u zemlji Srbiji?

Na početku tekuće godine, bilo je registrovano čak 114 političkih partija, plus veliki broj pokreta, udruženja građana, kao i kasnije osnovanih, uključujući i Pokret slobodnih građana Saše Jankovića i Narodnu stranku Vuka Jeremića. A opoziciju čini veliki broj građana naše zemlje (oko dve trećine) i neki od napred pomenutih subjekata.

Kao takva (kako stoji u definiciji), odavno je trebalo da zaustavi i unazadi ove napredne!

Međutim, ne da nije uspela u tome, već iz dana u dana, kao da pomaže u njihovom daljem napredovanju.

Jednu od najvećih stranaka, Demokratsku stranku, uništili su njeni najalaviji i sada već najbogatiji članovi, toliko da je spala na Šutanovca, za koga (kažu zli jezici) ne bi glasala ni njegova cela familija. Demokratsku stranku Srbije su napustili svi pošteni i nepošteni članovi, ostavivši je u rukama izvesnom Milošu Jovanoviću, za koga retko ko da je i čuo. Za Čedicu Jovanovića i ono što je ostalo od njegovog LDP-a, ne mari ni sam Vučić, a kamoli građani. Borko Stefanović se odmah nakon predsedničkih izbora negde zagubio, dok i pokret Dosta je bilo kaska za njim, iako je u početku ulivao dosta nade.

Za predstojeće beogradske izbore, a i moguće parlamentarne, „koplja se lome“ oko Pokreta slobodnih građana i novoosnovane Narodne stranke Vuka Jeremića.

Najveću buru u poslednje vreme izazvao je Pokret slobodnih građana, na čelu sa bivšim ombudsmanom Sašom Jankovićem. Nakon relativno dobrih rezultata na predsedničkim izborima, uz podršku velikog broja javnih ličnosti i građana, očekivalo se da će postati stožer opozicije. Sad, da li zbog nerealnih očekivanja ili zato što on nema potrebne kapacitete, teško da će se to dogoditi, s obzirom na to da Pokret uveliko napuštaju čak i njegovi osnivači. Kao razlog za to, Janković navodi da mu „Vučić razbija pokret“, što je isto kao otkriće rupe na saksiji.

Šta NE RADI opozicija u našoj zemlji?

Opozicija mora da deluje kroz jasno profilisane partije, pokrete, udruženja kako bi, za početak, artikulisala i izvela građane na izbore, kojih kod nas ima u izobilju – svake godine! Da li nam je i sada potrebna pomoć „stranih sila“ da se opozicione partije i pokreti ujedine da bi smenili aktuelnu vlast, kao što je bio slučaj sa Slobodanom Miloševićem? Evidentno je da su te „sile“ i bile i dalje na strani vlasti, sve dok bude efikasno obavljala domaće zadatke koje joj postavljaju.

Opozicija mora samoinicijativno da se udruži, a po mogućstvu i ukrupni jer će samo tako moći da ostvari svoju misiju. Umesto toga, oni se prebrojavaju, prepucavaju, prestrojavaju, dok ih u međuvremenu aktuelna vlast svakodnevno izvodi na nišan provladinim medijima i tabloidima, pri čemu oni sami nemaju pristup skoro nijednom mediju.

Dokle ćemo čekati da opozicija postane to u pravom smislu reči i pomogne nam da se oslobodimo ovog „naprednog i zlatnog doba“ u kom se nalazimo dugih pet godina?!

 

Share Button

FB Komentari

komentar/a

O Magdalena Ivanović

Rođena je 1985. godine u Gornjem Milanovcu. Diplomirala je na Fakultetu političkih nauka, na kom upravo završava i master studije novinarstva. Pre nego što je zaplovila u novinarske vode, radila je kao PR. Novinarsko iskustvo započela je u UNS-u (radeći na projektu privatizacije medija), a nastavila na RTS–u u redakciji Beogradskog programa. Pored toga, sarađivala je sa pojedinim portalima. Trenutno je saradnik „Kolumniste“.

Ostavite odgovor

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top