Početna / Front Page Slide Show / I šta kažete? Bolje nam je?
I šta kažete? Bolje nam je?

I šta kažete? Bolje nam je?

PIŠE: Aleksandar Bećić 
Za pristojan život četvoročlane porodice potrebno je 260.000 dinara. Mesečno. Ako živite u ovoj zemlji, naravno. Ovo je izračunala Nacionalna organizacija potrošača Srbije. Ako imate nekoga ko radi u nekom državnom organu, možda imate u porodičnom budžetu onih 60.000. Vama je lako. Do pristojnog života treba vam samo još 200.000. 
A ako živite u nekoj od „razvijenih“ opština na jugu Srbije (mada je sve manje razlike: nekada hiper razvijeni Čačak je odavno „zveknuo“ o ledinu) onda je tih 260.000 – vaša godišnja plata. Pod uslovom da radite. I pod uslovom – da primate platu.
Kad pogledam ovu matematiku, zapravo se zabrinem i za drage nam poslanike, funkcionere države i ministre! 
Pa ni oni nemaju za pristojan život! 
Pogledajte njihove tužne plate! Sitnih hiljadu, hiljadu i po evra mesečno! Pogledajte njihove samosvesne odluke da platu ne uzimaju od vlade, jer su profesori na nekom fakultetu (istina, većina njih koji su predavali mogli bi uskoro da izgube posao, jer im se Univerzitet na kom su dobili doktorske diplome i počeli profesuru – nalazi u stanju aktivnog raspada).
Eto, vidite zašto naši jadni poslanici moraju da se hrane u onoj groznoj skupštinskoj menzi? Mislite da je njima lako? Vidite zašto ministri moraju da se voze službenim automobilima? Pa nemaju, jadni, za gradski prevoz! Zamislite samo da ih uhvati kontrola u prevozu? Šta bi onda? Da vade poslaničke ili ministarske legitimacije i da se pozivaju na imunitet? 
Pa ne može svako da bude Guverner(ka) Narodne banke Srbije i da sebi odreže platu kao i prethodnici (po kojima je inače zbog plate i pljuvala mnogo puta) od cirka pet hiljada evrića! 
Ne može svako da bude biznismen pa da ulaže u novi audi, bembaru ili šta ti ja znam šta!
Naravno, računica NOPS ima mana: Oni su u svoju kalkulaciju ubacili stavke o kojima većina državljana Srbije samo sanja. Da krenemo redom:
Rata za stan – 300 evra. Krvopije, mamu im…
Kompjuteri i telefoni – 200 evra. To mora. Zbog fejsa, tvitera, vajbera i ostalih.
Rata za nov nameštaj – 150 evra. To ćemo još da razmislimo, nismo pri parama.
Rata za automobil – 100 evra. Neka, ne treba. Jugo radi kao singerica. Još uvek.
Ceh u restoranima – 200 evra. Kakav ceh? Kakvi restorani? Ma kuva žena svaki dan! A ona kad ne može, kuva stara majka.
Za letovanje – 1.500 evra. Kakvo letovanje? Eno, na selu vikendica zvrji prazna, na samo dva kilometra od nje ima potok, priroda netaknuta, šta ima da se daje za letovanje! Ako se ima za odlazak u Tursku ili Grčku, dobro je. Eventualno za odlazak u Crnu Goru. Ovo ostalo, da ne pričamo.
Za zimovanje – 1.500 evra. Izvinite, šta beše zimovanje? Ono kad beogradske face idu na Kopaonik? Ah, dobro.
Jasno vam je?
Ipak, NOPS nam je zalepio i šamarčinu: Za namirnice i osnovne potrepštine običnoj tročlanoj porodici treba 120.000 dinara. To vam je taman koliko i poslaničko-ministarska plata. Nek oni imaju da prežive. Mi ćemo lako. Za nas služi zvanična statistika koja kaže da nam za potrošačku korpu treba 65.766 dinara. I tako ima da bude! Jasno?
Nego, recite vi meni, kako vam je od kako ste glasali prošli put? Bolje, ha? Redovna plata? Posla sve više? Sve se bolje živi, zar ne? Padaju cene, svuda rasprodaje, prosto biju ko neće da uzme?
Znao sam. I meni je tako.
Nego, recite vi meni, kad će da dođe onaj brat šeik? I oni njegovi biznismeni što otvaraju fabrike kao što mi otvaramo paštetu za doručak? Uskoro, je li?  Ako, neka će. Kad će da dođu oni investitori sa zapada? I oni sa istoka, mislim, Kinezi i ostala braća (Ruse podrazumevam, oni prosto grde vladu Srbije što ne uzima više para, kad dele novac na poklon, baš kao i oni Emiraćani). Uskoro, je li?
Znao sam.
Čuo sam da će uskoro i izbori.

Share Button

FB Komentari

komentar/a

O Aleksandar Becic

Aleksandar je rođen 1967. u Čačku. Školovao se u rodnom gradu i Sarajevu. U novinarstvu je od 1986. godine. Karijeru je počeo na radio stanici Sarajevo 202. Obavljao je sve novinarske poslove: od reportera, novinara, preko voditelja i urednika emisija, do urednika rubrika i urednika pojedinih medija. Tokom svih ovih godina pravio kratke pauze u novinarskoj karijeri: bio je CORA manager za BAT u Bosni, PR manager Prestolonaslednika Aleksandra II i PR manager kompanije Kurir, a potom i portparol AMG. Objavio je romane "Svi naši razvodi i ostale porodične priče", "Evo zašto te volim" i "Prvi čin", kao i zbirku pesama "Pisma Starom Gospodinu". U pripremi za objavljivanje je roman "Treća komanda". Napisao je i tri drame: "Poruči ubistvo", "Sin domaćeg izdajnika", "Partija bivših". Trenutno piše zbirku priča "Alfabet ljubavi i smrti".

Ostavite odgovor

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top