Početna / Front Page Slide Show / Šta će policiji spisak pacijenata sa dijagnozom „F“?
Šta će policiji spisak pacijenata sa dijagnozom „F“?

Šta će policiji spisak pacijenata sa dijagnozom „F“?

Policija je zatražila spisak pacijenata sa „F“ dijagnozom. Ovo je vest koja je uoči samih uskršnjih praznika šokirala mnoge u Srbiji.

U aktu policijske uprave kojim se podaci zahtevaju navedeno je da su oni potrebni „kako bi se moglo postupiti po Uputstvu o načinu organizacije i vršenju unutrašnjih poslova na bezbednosnom sektoru, i kako bi se na adekvatan način ažurirao dosije sektora’”, ističe se u saopštenju.

Poverenik za zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić ocenio je da je navedena obrada podataka o ličnosti građana najblaže rečeno „ekstremno problematična i sa stanovišta svrhe i srazmere, i pogotovo sa stanovišta dopuštenosti, odnosno zakonitosti“.

Na zvaničnom sajtu Poverenika, nakon obaveštenja o tom slučaju dobijenog iz zdravstvene ustanove, pokrenut je postupak nadzora nad MUP-om.

U skladu sa navedenim, Poverenik je od MUP-a zahtevao da mu u roku od osam dana dostavi predmetno Uputstvo o načinu organizacije i vršenja unutrašnjih poslova na bezbednosnom sektoru, kao i odgovore na sledeća pitanja:

– po kom pravnom osnovu se vrši navedeno prikupljanje podataka o ličnosti građana;

– u koju svrhu se vrši navedeno prikupljanje podataka o ličnosti građana;

– da li se navedeno prikupljanje podataka o ličnosti građana vrši i na teritoriji drugih policijskih uprava;

– da li, s obzirom da se traži ažuriranje, dosijei bezbednosnih sektora MUP, već sadrže predmetne podatke o ličnosti građana?

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović izjavio je da je dao nalog da se provere informacije da je jedna policijska uprava od zdravstvene ustanove tražila podatke građana, koji se leče po osnovu šifre „F“. On je dodao i da će javnost o svemu biti obaveštena.

„F“ dijagnoza obuhvata nekoliko stotina bolesti ili devijacija duha i svesti, (npr. Alchajmerova i Parkinsonova bolest, šizofrenija, depresija, manije, fobije ali i hipohondrije, reakcije na stres, problemi vezani za konzumiranje alkohola i nikotina, poremećaji hranjenja, bulimija i anoreksija, noćne more i strahovi, mesečarenje, nedostatak seksualne želje, transseksualizam…), dakle, podataka od kojih je za veliku većinu teško i pretpostaviti smisao i svrhu odnosno srazmeru obrade od strane policije.

Izgleda da aktuelnoj vladi nije bio dovoljan broj pokojnika koji su uredno „ispunili“ građansku dužnost 2. aprila, njih 800 000, već su otišli i korak dalje.

Da li bi trebalo da se zabrinemo u koju će svrhu biti (zlo)upotrebljeni naši zdravstveni kartoni?

Da li ćemo na ovaj način biti „žigosani“ i proglašeni neuračunljivima samo zato što mislimo drugačije? Možda ne bi bilo loše da se prvo provere doktorati i diplome pojedinaca, kao i bankovni računi i imovinske karte. Zdravstvo je u Srbiji ionako na dnu lestvice.

Share Button

O Danijela Radojević

Danijela je završila novinarstvo na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Nišu. Misli svojom glavom i nema nameru da ode iz Srbije.

Ostavite odgovor

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top