Početna / Front Page Slide Show / Dajte Srbiji dijagnozu! Hitno
Dajte Srbiji dijagnozu! Hitno

Dajte Srbiji dijagnozu! Hitno

PIŠE: Aleksandar Bećić

Mi zapravo ne znamo šta hoćemo. Pre 15 dana uveliko smo kukali kako ovako više ne može, kako para nema nigde, kako skapavamo od gladi i besposlice. Onda smo napravili veliku feštu za prvomajski uranak. Danas ćemo se baviti Titom. Najvećim sinom svih naših naroda i narodnosti, iz zemlje koju je on veštački održavao decenijama u životu. O tome kako smo bolje živeli dok je „drug stari bio živ“.  A u nedelju, tada ćemo Vaskrsavati. I slaćemo hiljade poruka u stihu, u slavu Boga u kog – objektivno – ogromna većina ne veruje. Pardon, deklarativno veruje, ali ga ne poštuje. Pa ćemo slaviti Svetog Đorđa. A onda, opet, od tog utorka: joj, dokle više ovi misle da nam omču oko vrata stavljaju… Dosadno, zar ne?
Hajde, bre, Srbi, i ostali građani Srbistana, da se dogovorimo: da li smo vernici ili nevernici? Da li se sećamo Tita ili govorimo o Hristu? Koga, bre, posle 33 godine briga kakav je bio Tito? Kako je bilo živeti pod Titom? Ili pod Hristom? Ili pod bilo kim? Hajde da se dogovorimo da li je bilo bolje nekad ili sad? I ko je kriv? Još bolje: hajde da se ne dogovaramo, da ne gledamo u prošlost. Da to ostavimo onima koji su zaduženi za naučne radove iz istorije.
Srbin, što je već više puta u istoriji dokazano, najbolje funkcioniše kad je pod čvrstom rukom. Kad nema pravo da laje. I kad mu daš hleba i igara. Za igre su se već pobrinuli političari u saradnji sa TV stanicama. Sve rijaliti do rijalitija. Na B92 – Veliki brat. Na Pinku – Farma. A na RTS – Skupština. Šta, to nije rijaliti? Hmmm… Meni se čini da je ipak u pitanju ta vrsta TV programa, nego je način glasanja za izbacivanje iz trke za nagradu – mnogo drugačiji i znatno ređi. A ruka, pod kojom Srbin već 13 godina živi – nije čvrsta. Istina, svidelo se to Srbima. Jer se otvorio prostor za muljanje. Za mešetarenje. Za snalaženje. Bogaćenje. Varanje. Kad je Srbin izvarao sve što je mogao (uključujući i samog sebe), onda je počeo da kuka na one koji ga vode.
E, pa nisu samo oni krivi. Mnogo smo više skrivili mi. Jer smo im to dopustili.
Zato moramo da se okanemo gledanja rijaliti programa. Zato nam treba promena. Korenita. Suštinska. Ali, nikako haotična.
Srbistanu treba dijagnoza. Hitno nam treba hladno, logičko, neumoljivo, kompjuterski izanalizirano stanje stvari. Nije to neizvodljivo. Pitajte bilo kog stručnjaka za računare. Meni je upravo jedan od njih i objasnio da je tako nešto izvodljivo: ubaciš sve parametre, sve podatke, sve resurse, sve projekcije i izračunaš. Tačnije, pustiš tamo nekog PC Srbu da izračuna. Da nas ošamari istinom. A krajnje je vreme.
Moramo da znamo čime raspolažemo, šta imamo, a šta nemamo.
Moramo da znamo da li je naša budućnost u javnim radovima ili privatnoj inicijativi.
Moramo da znamo da li je naša budućnost u pravljenju hrane ili silikonskih čipova.
Moramo da znamo da li je naša budućnost u pravljenju automobila ili traktora.
Moramo da znamo ko i zašto u Srbiji ne plaća porez.
Moramo da znamo ko i zašto u Srbiji (ne)može da se leči.
Moramo da znamo šta možemo. Ono što ne možemo – već je vrlo vidljivo. Ne možemo da se ponašamo kao kolonijalisti, gospodari, najstariji i najmudriji. To nam se upravo na Kosovu i Metohiji o glavu obilo. Ne možemo da se ponašamo kao najbogatiji, jer smo među užasno siromašnima. Ne možemo da razmišljamo o svetskoj nepravdi, već o tome kako da napravimo bolji život za one koje smo napravili. Ne smemo da razmišljamo o svetskoj zaveri, već da se protiv nje borimo. Ali – ne kao do sad. Jer, od borbe nema ništa ako komšiji crkne krava.
Dajte taj kompjuter. Nek bude jak i izdržljiv. Pa neka računa.

Share Button

FB Komentari

komentar/a

O Aleksandar Becic

Aleksandar je rođen 1967. u Čačku. Školovao se u rodnom gradu i Sarajevu. U novinarstvu je od 1986. godine. Karijeru je počeo na radio stanici Sarajevo 202. Obavljao je sve novinarske poslove: od reportera, novinara, preko voditelja i urednika emisija, do urednika rubrika i urednika pojedinih medija. Tokom svih ovih godina pravio kratke pauze u novinarskoj karijeri: bio je CORA manager za BAT u Bosni, PR manager Prestolonaslednika Aleksandra II i PR manager kompanije Kurir, a potom i portparol AMG. Objavio je romane "Svi naši razvodi i ostale porodične priče", "Evo zašto te volim" i "Prvi čin", kao i zbirku pesama "Pisma Starom Gospodinu". U pripremi za objavljivanje je roman "Treća komanda". Napisao je i tri drame: "Poruči ubistvo", "Sin domaćeg izdajnika", "Partija bivših". Trenutno piše zbirku priča "Alfabet ljubavi i smrti".

11 komentara

 1. molimo bih RTS da uvede SMS komentare pri prenosu Skupstine pa sto su Farma i Veliki brat bolji ??

 2. „Srbin najbolje funkcioniše kada je pod čvrstom rukom“,apsolutno se slažem,ali ne nazirem tu čvrstu ruku.Možemo da se borimo i borimo se poslednjih 20 godinač.Sve smo varijante izvukli iz bubnja i šta sada?

 3. Marko Stojanović

  Seljober si Aleksandre, ili radiš za nekoga pa učiš narod pameti.

  • Radim, Marko, za sebe. Ovo je moj sajt i mogu na njemu šta hoću. Pa i da puštam Tvoj komentar. Da se možda nisi prepoznao? Učim narod pameti? Ne. Ja samo predlažem šta treba uraditi. Da sam u nekoj stranci, onda bi učio narod pameti. Ovako – samo pišem na svom sajtu. A ti?

 4. Mogu li ja umesto njega: Srbija je u tretmanu kontinuiranog uspavljivanja; možeš da pišeš šta hoćeš – niko te neće čuti,…

  • Vojo, očigledno je da si ti čuo. I on. I još mnogo drugih.Sada ostaje lakši deo posla: da pričamo! Da širimo glas. Da dajemo ideje jedni drugima. Da pronalazimo rešenja. I naravno, da čistimo u svom dvorištu. Nemilice. A sve to je, veruj, mnogo lakše od govora u prazno.

   • Kolko vidim, Hravati odoše u EU tako što su stvarno počistili svoje dvorište, i to tako temeljno, da im više skoro da i nije ostalo Srba,ostaše samo čisti Hrvati u Hrvatskoj… Izgleda da je za EU to jedini prihvatljiv način čišćenja dvorišta, pa da navalimo i mi da čistimo ko naše komšije, možda nas i prime u EU ako u Srbiji ostanu samo čisti Srbi…

    • Molim te, kakve veze imaju Hrvati i EU sa celim tekstom? Zbog čišćenja dvorišta? Ja kad govorim o čišćenju dvorišta (u komentaru), govorim o nekim drugim stvarima. A ako u Srbiji budemo išli na to da „ostanu samo čisti Srbi“… Uh… Bojim se da neće ko moći da ostane: da li misliš na „čiste“ Srbe iz Srbije? Iznenadila bi se kad bi uvidela koliko turske krvi ima u nama…

Ostavite odgovor

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top