Početna / Front Page Slide Show / Srpska majka i junak našeg doba
Srpska majka i junak našeg doba

Srpska majka i junak našeg doba

PIŠE: Aleksandar Đukanović 

Politički potezi (trenutno) tehničkog Predsednika vlade Srbije, nesumnjivo ambicioznog čoveka, spremnog na sve kako bi u svojim rukama imao apsolutnu vlast, već duže vreme me podsećaju na jednog drugog političara, veoma omiljenog među srpskim desničarima. Sveopšta kriza u svetu, sasvim mu odgovara. Potpuni raspad sistema vrednosti koji je čovečanstvo do pre desetak godina, koliko-toliko držao u granicama zdravog razuma, idealan je teren za ovakvu vrstu politikanstva, koje se upinje iz sve snage da se svojim biračima predstavi kao mudro državništvo.

Živimo u pritajenoj diktaturi, a ona se biračima u Srbiji pokušava predstaviti kao neminovnost i jedini spas od onoga, od čega nam spas nije ni bio potreban. Ovaj gnjurac u blatu, savršeno lišen stida i srama, tog balasta normalnosti i etike, i u unutrašnjoj i spoljnoj politici sve više liči na onog drugog “političara“, koji je sa jednakim uspehom dominirao srpskom političkom scenom, u jednom drugom periodu, koji jako podseća na ovaj današnji.

Politički miš-maš, u kojem je moguće predstaviti sebe i kao nacionalistu i mondijalistu, i ratnika i pacifistu, i demokratu i strogog oca nacije, karakterisao je i onog veselnika sa zabrinutim izrazom lica, koji je tobož spasavao srpsku nejač, služeći okupatora sa sve slikom kralja, koji je nominalno bio u ratu sa tim istim okupatorom. Ruke oprane hladnom vodom, bez sapuna, na kojima se još uvek vidi usirena krv, ne smetaju mu da jednostavno kaže kako je grešio u mladosti i kako to uopšte nije važno. Važna je budućnost.

Svakako da mu je važna budućnost.

U to ne sumnjam.

Samo, njegova i naša budućnost izgledaju potpuno različito.

Veličanje rada i reda, pozivanje na strpljenje (strpljen-spašen, jedna od najkukavnijih izreka koje je ovaj narod smislio), obećanja o boljoj budućnosti koja je tu iza ćoška, samohvalisanje i konstantna priča o strašnoj zabrinutosti za običnog čoveka od koje noćima ne može da spava, paralela je koja se ne može prenebregnuti. A u svrhu izgradnje sopstvene bolje budućnosti, naš junak je organizovao nešto gotovo identično onome što je svojevremeno organizovala i “jabuka sa grane“.

Izložba “Necenzurisane laži“, neodoljivo podseća na jednu drugu izložbu, koja je u Srbiji organizovana u periodu od 22.10.1941. do 19.01.1942. godine. Kao što je “Srpska majka“ imala svoje “Novo vreme“, i “Našu borbu“, tako i “Junak našeg doba“ ima “Informer“ i “Novu borbu“, a uz njih i mnoštvo elektronskih medija.

Ono što ih razlikuje su okolnosti.

Dok je “Srpska majka“ protiv sebe imala snažnu i naoružanu opoziciju i tri velike svetske sile, odlučne da potpuno poraze moćne patrone “jabuke sa grane“, tako “Junak našeg doba“ takvih problema nema. Opozicija je slaba, razjedinjena i obezubljena, dok se svet uhvatio u koštac sa samim sobom. Vetar mu nezaustavljivo duva u leđa, a primeri istomišljenika, svakodnevno mu pružaju pravu riznicu ideja kako da sačuva i ojača svoju vlast. Ružičasta budućnost “Junaka našeg doba“, oličena u nijansi pink boje njegovog omiljenog tajkuna, sada izgleda izvesno. Mnogi pripadnici bivše vlasti, koji su po njemu krivi za sve što nam se događa, rado su prihvaćeni kao saradnici na njegovom putu ka boljoj budućnosti. I tu se najbolje ogleda sva perverznost naše svakodnevnice.

Samo, ne zaboravimo da se istorija ponavlja. Prvi put kao tragedija, a drugi put kao farsa, što bi rekao Hegel. A tragedija nam se već dogodila.

Share Button

FB Komentari

komentar/a

O Aleksandar Đukanović

Rođen je 1971. u Beogradu. Diplomirao istoriju na Filozofskom fakultetu Beogradskog univerziteta. Pre deset godina objavio knjigu "Kelti", a 2014. roman "Mamonov ključ". Autor je udžbenika istorije za peti razred Osnovne škole. Napisao je i roman "Ostrvo mrtvih" i zbirku priča "Hladna površina" koja je objavljena 2017. godine.

Jedan komentar

  1. Hm,hmm..razna aboliranja,retroaktivno proglasavanje heroja, „srBskih majki“..je, pranje proslosti i legalizacija danasnjice i buducnosti..“srbije na pravom putu“, posto je, nesposobna i nepozeljna vlast, resena da ne sidje sa „trona“.

Ostavite odgovor

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top