Početna / Front Page Slide Show / Spasiba za družbu, Brisel
Spasiba za družbu, Brisel

Spasiba za družbu, Brisel

Da se odmah razumemo: To što je Aleksandar Vučić „upozorio“ Brisel da je spreman da im kaže „Spasiba za družbu“, nema nikakve veze sa pasivnim odnosom Evropske unije prema Kosovu i Tačijevoj izjavi da su se „okolnosti promenile“ i da on (Tači) „neće dozvoliti formiranje Zajednice srpskih opština“. 

Veliki Vođa ljut je na Brisel iz sasvim drugih razloga: što su mu (konačno) dirnuli u glavnu polugu njegove moći. Medije. 

Jer, kad izgubite kontrolu nad medijima, napravili ste jedan korak ka gubitku vlasti. Ali – taj korak nije običan, ljudski korak, već korak od sedam milja.

A to Veliki Vođa vrlo dobro zna.

Veliki Vođa zna da je u Srbiji ostalo veoma malo pravih novinara, i da su oni, u ogromnoj većini, nezaposleni. A to mu odgovara.

Ovi ostali, prepisivači saopštenja za javnost Glavnog odbora SNS-a koji rade u kojekakvim tabloidima ili televizijama sa nacionalnom frekvencijom možda imaju zvanje diplomiranog novinara koje su stekli na nekom od mnogobrojnih fakulteta što se bave medijima; Ali nemaju ni trunku novinarske časti, zbog koje se ovo zanimanje nekada zvalo – sedma sila.

NAPREDAK KOJI TO NIJE 

E, sad, kad smo kod medija, ako se informišete preko televizija sa nacionalnom frekvencijom ili kroz neki od xy dnevnih listova u vlasništvu ili pod kontrolom Velikog Vođe i njegovih satrapa, onda ste mogli čuti da je „Srbija napredovala, pogotovo što se tiče ekonomskih reformi, ali da postoji čitav niz reformi koje moraju da se nastave, posebno na polju vladavine prava“.

Taj napredak je u svom gostovanju na RTS-u istakao i Sam Fabrici, šef delegacije EU u Beogradu, koji je naglasio da je „ekonomska situacija bolja, privredni rast je evidentan, sve ide u dobrom pravcu“…


Od 2.300 registrovanih medija u Srbiji, samo 18 (slovima: osamnaest) nije pod kontrolom ili uticajem vladajuće stranke. Ovaj podatak iznela je savetnica za medije Aleksandra Vučića, Suzana Vasiljević u Insajder debati 27. marta 2019.


Pa kad je ekonomski sve u redu, ako već tako napredujemo a treba da unapredimo (samo) vladavinu prava i dijalog sa Kosovom, čemu onda izjava Gospođe Fikus (za manje upućene – Ane Brnabić) da je „izveštaj Evropske komisije u pojedinim segmentima delimično neobjektivan“? Gde škripi?

PA REKLI SMO – ŠKRIPI U MEDIJIMA

U Srbiji danas vi, zapravo, nemate prave medije čak ni u procentu statističke greške.

Evropska komisija je jasnije nego do sad apostrofirala da bez stvaranja pravih političkih i medijskih sloboda – nema napretka na putu ka Evropi.

„Srbija nije ostvarila napredak u slobodi izražavanja… i taj nedostatak napretka sada izaziva ozbiljne bojazni“, eksplicitno se navodi i dodaje:

„Srbija treba da stvori okruženje za neometanu slobodu izražavanja, obezbedi poštovanje medijskih zakona, usvoji novu medijsku strategiju i obezbedi odgovarajuće finansiranje javnih servisa i transparentnost vlasništva u medijima„.

Kad smo kod transparentnosti vlasništva u medijima, zamislite samo koliko slučajeva povezanosti vrha SNS i medijskih bosova bi se otkrilo? Da vam olakšamo računicu: Od 2.300 registrovanih medija u Srbiji, 18 (slovima: osamnaest) nije pod kontrolom ili uticajem vladajuće strukture. I to nije podatak koji je ogorčeni, besposleni kolumnista smislio! To je podatak koji je iznela Suzana Vasiljević, Vučićeva savetnica za medije. 

„I dalje su predmet zabrinutosti slučajevi pretnji, zastrašivanja i nasilja nad novinarima…“, navodi se dalje u sažetku izveštaja EK o napretku Srbije. „Srpske vlasti moraju brzo da reaguju i javno osude govor mržnje i pretnje novinarima…“, ocenila je EK. 

Pa zamislite samo kako bi se osetio kompletan poslanički klub Srpske napredne stranke? Kako bi se osetili lokalni šerifi, Jutke i Simonovići, razni Krlići i Labani?Kako bi se osećao „novinar“ V. Đukanović? Ili „novinar“ Dragan J. Vučićević? Ili medijski mogul i autor otvorenih pisama Željko Mitrović? Sarapa? Razne Barbare? Svi oni koji se u Informeru, Srpskom Telegrafu, Alou, Kuriru i mnogim drugim redakcijama predstavljaju kao novinari, a kojima ispisivanje poruka mržnje stoji u opisu radnog mesta?

Istovremeno Evropa traži da se obezbede strožiji kriterijumi u pogledu transparentnosti vlasništva i finansiranja medija:

Sufinansiranje medijskih sadržaja u javnom interesu mora da se sprovodi u skladu sa zakonskim okvirom. To zahteva transparentne i fer procedure bez mešanja državne administracije, posebno na lokalnom nivou„, istakla je Komisija u delu izveštaja o slobodi izražavanja.

PACKE I POZIV NA DIJALOG 

Interesantno je da je Gospođa Fikus u svojoj izjavi naglasila kako je Izveštaj „delimično neobjektivan“, ali nije uopšte ni pokušala da negira navode, već je prebacila „lopticu“ na teren Kosova.

U samom Izveštaju navodi se da je „Sporazum o normalizaciji s Kosovom hitan i ključan za dalji napredak ka EU“, kako Srbije, tako i Prištine. Ali je Gospođa Fikus izjavila kako je „zabrinuta zbog stanja na Kosovu i izostanka reakcije Unije na sve što se dešava, a posebno na napade kakvi su se dogodili (pre par dana, op. aut.) na severu Kosova“.

Eh, ti „novinari“ na press konferenciji… Kako su samo mogli da preskoče pitanje Gospođi Fikus koje bi glasilo „Da li znate da se izveštaj Evropske komisije o napretku Srbije na putu ka EU odnosi na godinu koja je iza nas i da se piše čitavu godinu?“

Kako bilo, budite uvereni: Dva stara drugara (Gospodar i Zmija, Vučić i Tači) dobili su podjednake packe od Evropske komisije i odmah su u svojim medijima dirigovali napad na „zlu Evropu“ koja ne razume balkansku muku svakoliku.

Upravo u tim packama leži problem koji je za Gospodara i Zmiju istovremeno – izlaz. Sukob će se i dalje podgrevati… Dok oni ne ostvare ono što su namerili. Ili dok ih ne smenimo.

Do nas je, narode.

 

Share Button

FB Komentari

komentar/a

O Aleksandar Becic

Aleksandar je rođen 1967. u Čačku. Školovao se u rodnom gradu i Sarajevu. U novinarstvu je od 1986. godine. Karijeru je počeo na radio stanici Sarajevo 202. Obavljao je sve novinarske poslove: od reportera, novinara, preko voditelja i urednika emisija, do urednika rubrika i urednika pojedinih medija. Tokom svih ovih godina pravio kratke pauze u novinarskoj karijeri: bio je CORA manager za BAT u Bosni, PR manager Prestolonaslednika Aleksandra II i PR manager kompanije Kurir, a potom i portparol AMG. Objavio je romane "Svi naši razvodi i ostale porodične priče", "Evo zašto te volim" i "Prvi čin", kao i zbirku pesama "Pisma Starom Gospodinu". U pripremi za objavljivanje je roman "Treća komanda". Napisao je i tri drame: "Poruči ubistvo", "Sin domaćeg izdajnika", "Partija bivših". Trenutno piše zbirku priča "Alfabet ljubavi i smrti".

Ostavite odgovor

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top