Početna / Front Page Slide Show / Srbija nikad do Tokija
Srbija nikad do Tokija

Srbija nikad do Tokija

PIŠE: Aleksandar Bećić

Neću da govorim kako je rekonstrukcija vlade Srbije farsa. To je valjda svima jasno. Ovu kolumnu posvetiću – Japancima.
I pored moje velike upornosti – nisam uspeo da nađem podatak da je izvesni japanski ministar saobraćaja podneo najpre ostavku, a potom izvršio sepuku (ili kako mi kažemo harakiri) zbog toga što su mu vozovi za godinu dana kasnili pet minuta, a on se osetio odgovornim. Našao sam neke druge podatke.
Davne 2003. japanski ministar poljoprivrede Tadamori Ošima podneo je ostavku zato što je njegov bivši (!) pomoćnik primio mito, koji je naknadno vratio!
Davne 2007. japanski ministar odbrane Fumio Kjuma podneo je ostavku zato što je u parlamentu rekao da su napadi na Hirošimu i Nagasaki bili neizbežni.
Pre tri godine, japanski ministar privrede Minoru Janagida podneo je ostavku posle 18 dana obavljanja dužnosti zbog neslane šale: on je rekao (citiram) da „kao ministar pravde treba da zapamtim samo dve rečenice kada odgovaram na pitanja poslanika u parlamentu: „Ne komentarišem pojedinačne slučajeve“ i „To pitanje rešavamo u skladu sa zakonom i dokazima“.
Posle tragedije u Fukušimi 2011. ministar za obnovu Rju Macumoto je podneo ostavku posle sedam dana boravka na toj funkciji zato što je guvernerima regiona Mijagi i Ivate rekao da (citiram) „vlada Japana namerava da pomaže samo onim opštinama koje budu razvile sopstvene ideje za obnovu“.
Iste godine japanski ministar ekonomije Jošio Haćiro podneo je ostavku zbog kritika koje je pretrpeo zato što je izjavio da (citiram) „okolina oko nuklearne centrale u Fukušimi izgleda kao grad smrti, zona gde nema ni žive duše“. Bio je ministar sedam dana.
Prošle godine japanski ministar pravde Keisu Tanaka je posle nešto više od dve nedelje boravka u kabinetu podneo ostavku priznavši da je imao veze sa organizovanim kriminalom.
Svi ovi ministri su se izvinili japanskom narodu, parlamentu, premijeru i caru. I podneli ostavke.
Više ne obavljaju nikakve dužnosti u javnom ili političkom životu te zemlje.
A šta rade ministri u vladama Srbije?
Slavica Đukić Dejanović brine o zdravstvu Srbije. Onom u kom – prema informacijama koje je na svom tviter nalogu objavila novinarka RTS Vesna Damjanić – dežurna doktorka neće da porodi ženu pre vremena jer je carski rez zakazan za sutra. Pa se jedna od beba u telu majke uguši. Slavica Đukić Dejanović brine o zdravstvu Srbije u kom je važnije spucati pare na čipovane zdravstvene knjižice nego na zdravlje novorođenčadi, dece i porodilja. Da ne govorimo o mrtvima sad. Slavica Đukić Dejanović tvrdi da nema mesta za njenu smenu.
Žarko Obradović volontira na mestu ministra prosvete. I tvrdi da nije kriv za krađu prijemnih ispita. Tvrdi da nije kriv za urušavanje obrazovnog sistema. Tvrdi da nije kriv za sramotni položaj prosvetnih radnika. Tvrdi da nije kriv za to što profesori kradu radove od studenata. Nije kriv zato što se doktorati mogu kupiti za 5.000 evra. Žarko Volonter Obradović tvrdi da nema mesta za njegovu smenu.
Hoćete li još da nabrajam? Da vam pričam o tome kako je Mrkonjić „podneo“ ostavku da bi postao specijalni savetnik? Da vam pričam o tome kako je Krkobabić zaposlio kompletnu rodbinu i založio se za novi zakon o štrajku koji ga potpuno obesmišljava? Da pričamo o bananama i koferima?
Rekonstrukcija?
Temeljna?
Nikad Srbija neće biti do Tokija. A ni do Milvokija.

Share Button

FB Komentari

komentar/a

O Aleksandar Becic

Aleksandar je rođen 1967. u Čačku. Školovao se u rodnom gradu i Sarajevu. U novinarstvu je od 1986. godine. Karijeru je počeo na radio stanici Sarajevo 202. Obavljao je sve novinarske poslove: od reportera, novinara, preko voditelja i urednika emisija, do urednika rubrika i urednika pojedinih medija. Tokom svih ovih godina pravio kratke pauze u novinarskoj karijeri: bio je CORA manager za BAT u Bosni, PR manager Prestolonaslednika Aleksandra II i PR manager kompanije Kurir, a potom i portparol AMG. Objavio je romane "Svi naši razvodi i ostale porodične priče", "Evo zašto te volim" i "Prvi čin", kao i zbirku pesama "Pisma Starom Gospodinu". U pripremi za objavljivanje je roman "Treća komanda". Napisao je i tri drame: "Poruči ubistvo", "Sin domaćeg izdajnika", "Partija bivših". Trenutno piše zbirku priča "Alfabet ljubavi i smrti".

Jedan komentar

  1. ma kakav japan, mi smo gori od albanije

Ostavite odgovor

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top