Početna / Front Page Slide Show / Slučaj građanina Đilasa
Slučaj građanina Đilasa

Slučaj građanina Đilasa

PIŠE: Aleksandar Bećić
Obavljen je, dakle, i taj posao: smenjen je gradonačelnik Dragan Đilas. I? Šta sad? Razni forumaši i aktivisti vladajućih stranaka upravo nazdravljaju slaveći još jednu pobedu. Ispostaviće se, doduše, da je ta pobeda Pirova, ali, u ovom trenutku to i nije bitno.

SEDAM „SMRTNIH“ GREHOVA
Padu DS-a sa (pret)poslednje linije odbrane u mnogome je doprineo sam Đilas svojim ponašanjem i krutošću koju je praktikovao u stranci, od koje je želeo, prema sopstvenoj tvrdnji, da napravi najmoderniji motor.
Zašto nije uspeo u tome? Pa, najjednostavnije – zato što su iz rezervoara pokrali gorivo. I to njegovi dojučerašnji saborci.
Osim toga, pokazalo se da u biznisu mnogo bolje kadrira nego u politici – forsirajući Aleksandra Šapića, koji se pošteno izblamirao u prvom i poslednjem televizijskom duelu protiv Vuka Jeremića (a zli jezici bi rekli malog Pozderca).
Nesporazumi sa Tadićem, Šutanovcem, odlasci nekih funkcionera (koji – ruku na srce – i nisu bili kvalitetni, naprotiv), dodatno su ga uzdrmali: jer, u DS se odavno prestalo ulaziti zato što se želi doprineti boljitku zemlje. Po čitavoj Srbiji ljudi koji su bili sumnjivog morala i dostignuća ulazili su u stranku kako bi zaposlili svaju, šurnjaju, tasta i taštu, decu, rođake sa sela i iz grada.
Dodatni bes kod dojučerašnjih pristalica Demokratske stranke izazvao je tvrdoglavi stav Dragana Đilasa po pitanju prodaje alkohola posle 22 sata u prodavnicama. I naravno, „famozni“ BusPlus, koji ne vole čak ni kontrolori.
Količinu zamene teza koja je sprovođena masovno u dnevnim novinama, pojedinim televizijama i skupštinskim kuloarima – nije potrebno ni pominjati.
Poslednja u nizu izišla je iz usta nikoga drugog do Nebojše Stefanovića, predsednika Skupštine Srbije, koji je bez trunke oklevanja rekao – kako je Beograd zadužen mnogo više od 400 miliona evra, kako tvrdi Dragan Đilas. Posle ovakve izjave ja bih se, da sam među naprednjacima, zabrinuo: jer, predsednik Skupštine je ustvrdio da Poreska uprava ove zemlje – laže. Tako bi, naravno, mogli da govore oni koji se bave spinovanjem.

LJIGAVOST BEZ ZAŠTITE
A onda je tačku na „I“ stavila stranka Vojislava Koštunice.
Zapanjujuće ljigavo, na način svojstven nekim drugim političkim opcijama.
Jer, samo nekoliko dana pre nego što su odbornici SNS i DSS podneli inicijativu za razrešenje prvog čoveka Beograda, lider Demokratske stranke Srbije objavio je autorski tekst u „Nedeljniku“ u kom je o Vučiću i Nikoliću govorio sve sem pohvalno.
„Naprednjaci vode Srbiju ka potpunom državnom i ekonomskom slomu“, napisao je u svom osvrtu Koštunica. A zatim nastavio u još žešćem ritmu govoreći da je izvesno „da će SNS nastaviti s ovakvom antidržavnom i protivustavnom politikom“.
E, sad, meni nešto nije jasno: ako je DSS legalistička stranka, ako se zalaže za spas Srbije, ako je izvorno patriotska (a sve to oni tvrde) – zašto je onda sklopila pakt sa SNS u obaranju prvog čoveka Demokratske stranke?
Zašto je rešila da „barjaktare briselskih sporazuma“ dovede na vlast u Beogradu?
To je pitanje koje će ostati bez odgovora. S obzirom na to da je moguće da ćemo od Koštunice koliko sutra čuti da je o smeni Dragana Đilasa – neobavešten. Zaista me ne bi iznenadilo.

A ŠTA ĆE SE PROMENITI?
Ništa.
U ovom trenutku se u glavnom gradu neće promeniti ama baš ništa, jer će Dragan Đilas biti još 30 dana gradonačelnik. A onda će u roku od 60 dana pokušati da u Skupštini Grada izaberu novog „šefa“. Oko toga će se voditi veliki rat između SPS, DSS, i naravno, SNS. Neke stranke imaju kadar za ovu funkciju. Neke – ne. A ako ni tad ne budu uspeli da se dogovore ko će voditi beogradski pašaluk, onda će raspisati izbore i uvesti privremenu upravu u gradu. Pa će izbori… I u kampanji – prljav veš na sve strane.
Ali, ko god da dođe na mesto prvog čoveka srpske prestonice, neće ništa uraditi.
On će morati da peva onako kako mu centrala nalaže.
A njegovo (ili njeno) lice će vam biti odavno poznato.
Zato Srbiji i srpskoj prestonici trebaju nova lica. Novi ljudi. Novi političari. Oni koji su odgovorni. Koji rade. Ne za sebe. Nego za druge.
Mislite o tome.

Share Button

FB Komentari

komentar/a

O Aleksandar Becic

Aleksandar je rođen 1967. u Čačku. Školovao se u rodnom gradu i Sarajevu. U novinarstvu je od 1986. godine. Karijeru je počeo na radio stanici Sarajevo 202. Obavljao je sve novinarske poslove: od reportera, novinara, preko voditelja i urednika emisija, do urednika rubrika i urednika pojedinih medija. Tokom svih ovih godina pravio kratke pauze u novinarskoj karijeri: bio je CORA manager za BAT u Bosni, PR manager Prestolonaslednika Aleksandra II i PR manager kompanije Kurir, a potom i portparol AMG. Objavio je romane "Svi naši razvodi i ostale porodične priče", "Evo zašto te volim" i "Prvi čin", kao i zbirku pesama "Pisma Starom Gospodinu". U pripremi za objavljivanje je roman "Treća komanda". Napisao je i tri drame: "Poruči ubistvo", "Sin domaćeg izdajnika", "Partija bivših". Trenutno piše zbirku priča "Alfabet ljubavi i smrti".

3 komentara

  1. Hirurski precizno, tacno.

  2. Danas sam tužna. Zato što kojekakvi onlajn blog-bogovi koji su se dugo vukli po LDP, DS i kojekakvim strankama danas ne izlaze iz rektalnog dela vladajućih stranaka i pominju kako je zlikovac po imenu Dragan Đilas Đitler kriv i kako je smenjen. Naravno, za to dobijaju pare. Jer nisu dovoljno pametni da zaista dođu do nekog većeg prosvećenja.
    Kakve dokaze imaju ti „slobodni“ pametnjakovići? Toliko pisanja u Kuriru i priloga na Pinku protiv Đilasa i nijedne jedine krivične prijave? Pa neverovatno. Dragan Đilas vlasnik BusPlusa, pa na kraju nije Đilas.
    Gubim vreme. Hvala vama što imate neutralan stav i što objektivno ogovrite o svemu što se dešava. Samo čekam dan da vidim kako će razne podguzne muve i muvice jednog dana opet okrenuti ćurak i pričati kako je DS sjajna a njeni kadrovi najbolji. Viđala sam već takve stvari od 1998. do danas.

  3. … Na žalost, ovo se neće moći pročitati u main-stream medijima.

Ostavite odgovor

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top