Početna / Front Page Slide Show / Slovenci, ‘bem vas glupave!
Slovenci, ‘bem vas glupave!

Slovenci, ‘bem vas glupave!

PIŠE: Aljoša Milenković
Tekst je u integralnom obliku preuzet sa sajta aljosamilenkovic.com

Бех крајем септембра у Словенији. Блед, Бохињ, Покљука, Винтгар, Вогел, Љубљана. Мало уживања ради, а мало послом. А, посао је био прича о року који је ЕУ дала Словенији да изађе са планом за смањивање буџетског дефицита од неких 7,9%.
Природа мог посла је таква да се срећем са разним људима, причам са њима о томе како живе, шта раде и сл. Е, па тако изручише они у тим разговорима тону јада, горчине, туге и жалости над њиховом кризно-незавидном ситуацијом. Толико су исфрустрирани корупцијом у друштву и националним ћорсокаком да су и на улице изашли, побили се са полицијом, срушили владу итд. Ја их све време пажљиво слушао, гледао у исто време какво им је стање у друштву, понашање на улици, цене у продавницама, просечне плате, животне навике и стварао (по мени реалну) слику у својој глави. Чињенице су се таложиле једна на другу, све док у једном тренутку не посмислих и запитах се: ”Ко је бре овде луд!?” Дакле ‘ајмо редом:
Кукају људи како им је просечна плата само 1.000 евра и од тога не може да се живи! Ја у Меркатору у једном од два најелитнија Словеначка летовалишта куповао исте намирнице, као што купујем у Србији, а цене или исте или око 10% више. А, у Србији просечна плата два ипо пута мања. Цена (евро)дизела 163 динара за литар. У Србији 152, дакле 7,23% виша него у Србији где је плата 2,5 пута (250%) мања. Просечна цена квадратног метра стана у Љубљани и Крању, два најпожељнија словеначка града, око 1.600 евра по квадратном метру. У Београду око 1.400 евра. Дакле, просечан Словенац за пет квадрата треба да ради осам месеци, а Србин за тих истих пет квадрата, треба да гиља 17,5 месеци, дакле скоро годину ипо! Цене нових и половних аутомобила су скоро исте као и у Србији. Што се одеће тиче, цене зависе од продавница. Имате, као и у Србији продавнице где се можете обући ”за шаку долара”, а и оне где вам и за ”добар дан” наплаћују! Схватих онда да проблем не може да буде у томе! Па, у чему је онда!?
Кажу Словенци да им је корупција уништила државу и финансијски прогрес! Чекај мало! Корупција? Како то да узмем да упоредим са Србијом, па их питам: Оно као, ухватили сте политичара са кофером пуним пара, па га пустили, као ником ништа и поставили још за премијера? Они кажу није то. Добро, да није онда да вам је бивши вођа ваннаставно телесно задовољавао неке снајке и уз то понеку онако понекад пријатељски помазио током тога, да су морали после да је воде на Ургентни, а он био уцењиван тиме? Па онда, као последица тога и све потписивао, слагао се и одобравао? Кажу: ”Ма јок!” Добро, да није да имате власт која прича једно, мисли друго, а ради треће!? И за то кажу да није! Их, Бог те, ситуација постаје баш зезнута! Да немате можда градоначелника Љубљане који узме па направи бетонску ругобу од моста који од нигде иде ка нигде и за то скрца милијарде ваших пара. Ма, какви упорни и даље они! Е, онда ја завапим и вриснем: ”Па, који вам мој смета и фали, сунце вам ’бем калајисано!!!???”
Распомамим ти се ја затим и кренем да их богарам:
”Па, мајке вам га спотакнем! Бре, српска вас је војска најпре ослободила од Аустријанаца и Угара и својом крвљу вам је дала нове границе и конститутивност у новој држави! Потомци тих истих српских војника су вас онда примили у избеглиштво, када су вас пријатељи Немци избацили из ваших кућа тих ратних ’40-их. Српске су вам дивизије ’45. избориле излазак на море и за вас узеле део италијанске територије! По Србији су се спремали добровољци да иду да се због вас за бију те ’45. са Италијанима око Трста. По Србији су биле демонстрације на којима се скандирало ”Трст је наш!” И њима сте се захвалили тако што сте им потомке 1991. прогласили окупаторима и као зечеве ту децу порокали по разним заседама. Кој’ вам клинац ту није ваљао!?
Али, ај у реду, пратили сте свој национални циљ и програм и успут сте искористили наивне папане да за вас обаве сав посао и ко их шиша! Лепо рече Џеј: ”Овце су за шишање.” Немате разлога да жалите и кукате за хиљадама и милионима побијених ваших сународника у разним борбама за ослобађање, јер их није било! И нека их није било! Греота бре сваког изгубљеног живота! На то дакле, немате шта да се жалите и те неке приче које чух у Љубљани да су међу вама кренуле прозивке ”до крви” ко су били ”бели” за време Другог рата, а ко комунисти, дајте бре, не будите смешни, имате паметније ствари!
Видим бре какве су вам жене на улицама. Лепо обучене, са мером сређене, не видех ни једну да је дрољасто дотерана или нашминкана. Мушкарци, баве се спортом, добро изгледају, нису дебели или запуштени. Улице су вам чисте, поштујете једни друге на њима. Лица су вам насмејана, тензије нема и не видех је. Улетео сам у изласку из Љубљане, после интервјуа са гувернером, на највећи саобраћајни колапс, који за 25 година возачке каријере доживех. Ни један ауто не видех да је кренуо преко травњака да заобиђе колону и проба на кварњака да прође. Једну сирену не чух! Километрима се ишло крени три метра, па стани, крени три метра па стани. И онда се чује тамо у позадини нека завијајућа сирена и сви као по команди побегоше лево и десно да по средини ослободе пут за возило са дрекалицом. Испостави се да је то био санитет. И ни један од возача у колони не реши да буде ”паметан” и прифлека се за задњи браник санитету и искористи га да се он пробије кроз дотични кркљанац. И прође санитет и сви и даље стајаху где су се померили лево и десно, а по средини пута, празна трака све до краја, тј. врха колоне. И нико не крену да је искористи. После неколико минута, кренуше људи да се лагано враћају на места са којих су се склонили да би санитет прошао!!! Ааааааа!!! Па, на шта ви имате да се жалите, мајке вам га незадовољне!?
И гледам да нису проблем кола која возите!? Погледах лево-десно и нигде не видех неки бесан ауто од много стотина хиљада евра. Нигде не видех безобразно и бахато разбацивање новцем ради привлачења пажње, али сви у исто време возите добре аутомобиле. Не видех нигде нпр. напуцани АМГ неког ћелавог ”успешног бизМисмена” или ”шишам се на опасно” државно спонзорисаног нарко дилера из кога треште зурле и нарикаче. Не видех да на истом месту буде та скаламерија, поред које пролазе људи који леба немају да једу док се као сардине возе у полураспаднутим Бус-плус аутобусима! Кој’ вам је бре мој, сви имате довољно!
Да вам се можда деца не боду сваког дана ножевима по школама? Да се можда не дешава да сваког дана се међусобно поубијају браћа, очеви и синови, мајке, жене и мужеви, девојке и момци? Да ли вам се можда дешава да су вам се политичари одрекли дела државе и територије само зато да би добили власт? Да ли вас сваког дана уцењују да се учланите у неку партију да би могли да прехраните породицу? Да ли вам жене или девојке или сестре или мајке уцењују да за посао морају да се скину и рашире ноге?
Вала, дабогда се сви у следећем животу родили као Срби у Србији, ‘бем вас у уста незадовољна!”

Share Button

FB Komentari

komentar/a

O Gost Kolumnista

Gost kolumnista ponekad ima biografiju. A ponekad nema. Gost kolumnista može da se ponaša kako hoće. Gost kolumnista svoju sliku čuva za sebe. I Ti možeš biti Gost kolumnista.

Jedan komentar

  1. Predrag Zivanovic

    Ocigledno gospodin kolumnista“?“ima vrlo malo vremena za sagledavanje situacije.Verovatno zato sto je proveo minimum par sati po BTC-u,uzivao na Presernovom trgu,ispijao kokakolu u MC D i uzivao u svim mestima koje je posetio.Naravno,iskreno preporucujem posetu Sloveniji.Na zalost,premalo je para da se vidi iako je mala.A ima puno toga.Ali ne samo da bi ste se iscudjavali tome kako to da se zale na situaciju u zemlji.Za razliku od nas,oni su stvarno radili,jer su imali posla.I napravili,po meni,najlepsu DEZELU u EU.Sve je kao na slici,razglednici.Istina je da necete cuti sirene,niti videti kontejnere iz kojih vise ljudi u potrazi za hranom.I na ulicama nema opusaka.Garderoba:)Hrana:)Provod:)A onda ce te zagrebati pod povrsinu „Slovenija od kod lepote tvoje“i shvatiti,ako ste bar imalo pametni ,da je situacija stvarno dramaticna.Imati pa nemati.Greska sagledavanja gospodina kolumniste je“spustiti se na nivo“u ovom slucaju nedostizan jos za dva zivota.Kao i Beograd ,Ljubljana nije Knez Mihajlova odnosno Presern.Nije ni Bled,ni Kranj,ni Portoroz.Da bi ste videli lice treba malo vise od ogledala.Da bi ste doziveli treba ziveti.A kada vam srce zadrhti zato sto shvatite da iza svakog coska vidite isti problem,jer gledate iz pravog ugla ,onda ce te shvatiti da nama i nije naj gore.Da ne iznosim detalje,ipak nije „kulturno“vireti komsiji u dvoriste.Hvala.

Ostavite odgovor

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top