Početna / Front Page Slide Show / SLOBODNI MEDIJI SRBIJE i slučaj malog Siniše
SLOBODNI MEDIJI SRBIJE i slučaj malog Siniše

SLOBODNI MEDIJI SRBIJE i slučaj malog Siniše

PIŠE: Aleksandar Bećić 

Nisam se, dragi moji, oglašavao ovih dana jer sam morao da završim neke životno važne poslove. I eto, za Prvi maj sam dobio potvrdu da sam ih (za sada) završio. Eto sreće, eto radosti: ponovo mogu da se igram slobodnog novinarstva i slobodnih medija u Srbiji.

I to baš na Svetski dan slobode medija!

Mogu da pljuckam iz daljine i podjebavam politikante (ne, neću da se izvinjavam za prostakluk, jer je sve ono što se dešava na političkoj sceni Srbije jedna stravična sado-mazo orgija, pa ja mogu da barem podjebavam).

Mogu ponosno, sa mojim saradnicima, da branim od botova (zna se kojih) sopstveni portal, dok držim lap-top u krilu i ležim s jastukom pod leđima.

I mogu, kao i svaki slobodni novinar u Srbiji, da razmišljam – kako da zaradim sledeću platu. Da li ću morati da „razvijam neki projekat“, ili ću obezbeđivati „kontent“ za neki sajt… Ili ću biti „soušl netvork menadžer“… Ili-šta-već.

Jer – slobodni novinari u Srbiji (oni koji pišu misleći svojom glavom) – nemaju para. Zato što oni mediji u Srbiji koji su slobodni – nemaju para. Kod njih se niko ne oglašava. Njih svi čitaju, rado ih citiraju, al’ se kod njih ne reklamiraju.

Tako vam je i sa Kolumnistom. 

Ali – ne treba kukati. Treba raditi. I nervirati protivnika. Uporno. Jer, to ga izluđuje. Taman pomisli kako ste posustali, a vi opet – prc!

Mada, nisam siguran da li prc koji mi šaljemo uopšte zaboli nekog od ovih politikanata koji nas (mora se priznati) majstorski prcaju.

Eto, recimo, slučaj Siniše Malog. 

Prema rečima Velikog Vođe koji će uskoro biti i Otac Nacije, najbolji gradonačelnik Beograda u novijoj istoriji Srbije.

Porodični nasilnik. 

Rušitelj Savamale. 

Lažni doktor nauka. 

Muljator sa nekretninama i sumnjivim privatizacijama.

Lažov. Ne: Lažovčina. Obično ne pominjem tuđu decu u tekstovima, ali, kada neko medijima mrtav hladan kaže da njegovi „prijatelji plaćaju za školovanje njegove dece u privatnim školama“, mogu samo da progutam pilulu za smirenje.

Eto, dakle, na Svetski dan slobode medija saznadosmo od budućeg Oca Nacije da Mali više neće stolovati Beogradom. I to ne zato što je loše radio svoj posao, naprotiv, nego zato što se protiv njega „vodi neviđena hajka“ u kojoj on „ne može normalno da radi svoj posao“.

I tako na Svetski dan slobode medija saznadosmo da će Mali Siniša podneti ostavku uskoro: Do kraja leta.

Pa zar ovakvo viđenje Siniše Malog nije prcanje naroda?

Zar ovo nije još jedno mazanje očiju naroda kako ne bi razmišljao o načinu na koji nas je aktuelna vlada Srbije opet zavadila sa komšijama? Zar ovo nije mazanje očiju baš na gradilištu Beograda na vodi koji je (prema Velikom Vođi) trebalo da bude gotov pre četiri meseca?

Voleo bih da sad sročim neku, da budem mudar i zajedljiv, no sam malo zarđao. Ali zato, imam među prijateljima (i saradnicima) pametnu ženu sa obale Zapadne Morave, pa ću sad sa osmehom na licu da citiram neponovljivu Radu Karanac:

Odeljenjski starešina je odlučio da će predsednik odeljenjske zajednice podneti ostavku pred sam kraj školske godine. Šta koji đavo ima da konsultuje drugare iz odeljenja? Ko još njih šta pita? Sam postavlja, sam razrešava. Sam donosi odeljenjska pravila.

Neće predsednika odeljenja više niko opanjkavati i ogovarati na putu od kuće do škole. A svi ti koji su ga predstavljali u najgorem svetlu ima da odgovaraju po kratkom postupku, a predsednik odeljenja će da dobije nagradno putovanje.

Da odmori glavu od bezobraznog naroda koji se uhvatio nekog sumnjivog – plagiranog doktorata, stanova po Bugarskoj, Savamale i ko zna čega još! A dok ne postavi novog predsednika odeljenjske zajednice, odeljenjski starešina će i tu obavezu da preuzme na svoja pleća. Kada je u mogućnosti!“

Izgleda mi da je i Rada Karanac rešila da praktikuje Svetski dan slobode medija… Hvala joj na tome.

 

Share Button

FB Komentari

komentar/a

O Aleksandar Becic

Aleksandar je rođen 1967. u Čačku. Školovao se u rodnom gradu i Sarajevu. U novinarstvu je od 1986. godine. Karijeru je počeo na radio stanici Sarajevo 202. Obavljao je sve novinarske poslove: od reportera, novinara, preko voditelja i urednika emisija, do urednika rubrika i urednika pojedinih medija. Tokom svih ovih godina pravio kratke pauze u novinarskoj karijeri: bio je CORA manager za BAT u Bosni, PR manager Prestolonaslednika Aleksandra II i PR manager kompanije Kurir, a potom i portparol AMG. Objavio je romane "Svi naši razvodi i ostale porodične priče", "Evo zašto te volim" i "Prvi čin", kao i zbirku pesama "Pisma Starom Gospodinu". U pripremi za objavljivanje je roman "Treća komanda". Napisao je i tri drame: "Poruči ubistvo", "Sin domaćeg izdajnika", "Partija bivših". Trenutno piše zbirku priča "Alfabet ljubavi i smrti".

4 komentara

 1. A kad je reč o podjebavanju (ono gore u tekstu) znaš li onaj vic o kladanjskoj vodi: Za mlađe generacije koje se toga ne sećaju, to je bilo nešto kao sada vijagra. Pronašli u Kladnju „mušku vodu“ i počeli da je prodaju u flašama. Uđe čovek u radnju i kaže: „Dajte mi sto grama muške vode.“ „Imamo samo pakovanje od litar“, kaže mu prodavac. Ovaj se zainatio, hoće samo sto grama i ne više. „Pa dobro, čoveče, evo vam litar, platite sto grama, ali vas molim da mi kažete zašto baš samo sto grama.“ „Ma nije stvar u parama“, kaže čovek. „Idem na sednicu Radničkog saveta. Neću da ih jebem, hoću samo da ih podjebavam.“

 2. Praktikovati dan slobode medija svaki dan. Valjda cu do penzije to I docekati da procitam I vidim.

 3. LEX SPECIJALIS OSTAVKA !!!!
  -AKO PRESUDA SUDA ( NPR. STARATELJSTVO) ZAVISI OD POZICIJE U DRŽAVI I POLITIČKE FUNKCIJE NA KOJOJ SE NALAZITE ILI OD KOLIČINE NOVCA KOJI IMATE ONDA STE JEDAN OD STUBOVA MAFIJAŠKE DRŽAVE!
  AKO POSEDUJETE NOVAC KOJI NEMA POREKLO U ZAKONSKI DOZVOLJENIM AKTIVNOSTIMA ONDA STE LOPOV I KRIMINALAC!
  AKO PRED DRŽAVNIM ORGANIMA I U ZVANIČNIM DOKUMENTIMA NAMERNO DAJETE LAŽNE PODATKE ONDA STE PREVARANT I FALSIFIKATOR!
  -AKO PROTIVNO ZAKONIMA KORISTITE NASILJE KAO SREDSTVO ZA OSTVARIVANJE NEKOG CILJA KOJE PRI TOM UZROKUJE I STRAH ŠIROKIH RAZMERA ONDA STE-TERORISTA !!
  Vikipedija:
  „Terorizam je smišljena upotreba nezakonitog nasilja ili prijetnje nezakonitim nasiljem radi usađivanja straha, s namjerom prisiljavanja ili zastrašivanja vlasti ili društva kako bi se postigli ciljevi koji su uglavnom politički, verski ili ideološki.
  Izraz teror je prvi put upotrebljen tokom francuske građanske revolucije, kako bi se ukazalo na opšte stanje straha koje je namerno stvoreno u političke svrhe.“
  AKO STE SVE OVO A DATA OSTAVKU NA FUNKCIJU NA KOJOJ SE NALAZITE, SVOJOM VOLJOM ILI NA NAGOVOR ILI PRITISAK NEKOG JOŠ MOĆNIJEG OD VAS VI STE SLOBODAN ČOVEK I BIZNISMEN ?????

Ostavite odgovor

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top