Početna / Front Page Slide Show / Sjaši Kurta, Murta je već uzjahao!
Sjaši Kurta, Murta je već uzjahao!

Sjaši Kurta, Murta je već uzjahao!

PIŠE: Aleksandar Bećić

„Neće biti seče knezova“, povikaše u glas prvi među prvima i drugi među njima – Dačić i Vučić. Ili Vučić i Dačić. Zavisi kako gledate na Vladu Srbije i kojoj stranci pripadate. Time su odmah smirili svoje nervozne kadrovike koje „bezobrazni“ novinari već danima „kače“ na naslovne strane novina sa procenom koliko će još stolovati u Nemanjinoj ili na nekoj drugoj adresi.
Vučić je pri tom dodao da nijedan ministar neće da prizna da je loše radio. Ma nije valjda?
Dačić je za sve okrivio Albance s Kosova. Ko biva – oni se sad nešto biraju, smenjuju, pa može da se desi da nam briselski sporazum zbriše.
Ali, seče knezova neće biti. Možda će zato neka kneginja biti posečena. Figurativno, naravno.

TRI „SESTRE“
Ima u Vladi Srbije nekoliko kandidatkinja za seču. Iz svake stranke na vlasti po jedna. Ni po babu ni po stričevima. Naravno, to bi bilo samo u zemlji čuda. Iz koje je Alisa. Marić. Ona se – uistinu – nije previše snašla u svojoj ulozi. Ipak, nemojmo se zavaravati da se nije snašla uopšte: provereni izvori kažu da joj umnogome pomaže suprug, koji je, kažu, glavni kadrovik u ministarstvu za sport, boćanje i bacanje strelica u metu.
Na listi za „seču kneginja“ je i Slavica Đukić Dejanović. Žena koja nas definitivno doživljava kao svoje pacijente. Šta ćete: sami smo krivi! Stalno govorimo kako su Srbi – lud narod! A žena je neuropsihijatar! Nego, vodite računa: kad god su se Srbima neuropsihijatri bavili visokom politikom – nismo dobro prošli. Setite se Jovana Raškovića i Radovana Karadžića.
Njena izjava da ne bi mogla da vodi drugo ministarstvo jer je „nekoliko meseci upoznavala materiju“ je vrhunac bezobrazluka, ravan tvrdnji Žarka Obradovića (iz iste stranke) koji je optužio novinare za medijski linč i prizivanje javnog vešanja na Terazijama…
E, sad, ostaje pitanje ko je slabije radio – potpredsednica Vlade za evropske integracije Verica Kalanović ili ministarka regionalnog razvoja i lokalne samouprave Snežana Grubješić. Đomla Dinkić će to morati rokerski da odluči. Meni je svejedno. A i Srbima (znate već, kad kažem Srbima – mislim na građane Srbije).
Toliko o kneginjama. I seči. Ima tu i priča o ministarki energetike, ali će ona ostati za drugu rundu.

NE DA SE KURTA
Moram reći da sam potpuno razumeo vapaj Vučića i Dačića. Ili Dačića i Vučića. U svakom slučaju, u stereo tehnici.
Na vratu imaju bandu zgubidana: Mrkonjić. Ilić. Dinkić. Krkobabijus Maksimus. Bačević. Knežević. Petković. Obradović.
Ej, Obradović! Može li neko da mi objasni koga ta osoba (izvinite na prostakluku u ovim redovima) drži za muda? Zašto neko ne može da mu uđe u kabinet i kaže „hajde, marš napolje“?!
Zašto neko ne može to isto da uradi Mrkonjiću – nego on treba da mi objašnjava kako ga ne vole zato što je komunista i što je voleo Slobu??? Bekutiću, da ti kažem: lustracije u Srbiji (nažalost) nije bilo! Da jeste – ne bi bio u kabinetu!
Hoće li iko da se zahvali na saradnji Dinkiću i pošalje ga u – recimo – MMF, da i njih upropasti koliko je nas?
Ima li neko da Krkobabijusa i Bačevića pošalje u penziju? Ilića – kući? Kneževića – na farmu krava da pije mleko povazdan?
Ima li neko da onog ministra Petkovića pošalje nazad u njegov Muzej automobila (koji lično zaista volim da posećujem) pa da se tamo bavi Konstantinom na 1001 način?

SLATKOREČIVO PAKOVANJE
I šta sad, dok se ne smisli novi ešalon ministara? Dok se prvi među prvima i drugi među prvima ne dogovore kom će se carstvu prikloniti, kog novog ministra dovesti?
Ah, pa to je barem jednostavno: iskoristimo skandaloznu informaciju i plasirajmo je kroz naše omiljene medije! Izvor – nikad bolji! Čovek bez lica – zadužen u prvoj post-petooktobarskoj vladi da „dere kožu s leđa bogatašima“ – dobio je svoje lice. Dobio je i ime i prezime: Aleksandar Radović! I reče lepo čovek ono što smo svi odavno znali: Pronašli smo Slobine milijarde, ali ih neko iz D(O)S (naravno, ko drugi) nije hteo. I Đelić je upropastio srpsku ekonomiju tako što je vratio ekstra-profit biznismenima! DS, opet, naravno.
aleksandar vucicIskoristimo i slatkorečivost (kako simbolično) Miodraga Kostića, čoveka kog mnogi prepoznaju kao kralja šećera. Iskoristimo njegovu izjavu iz intervjua u kom je rekao da nikako ne bi hteo da se bavi politikom, ali da mu se baš čini da je Vučić je energičan kao Đinđić! E, pa, gospodine Kostiću, vi koji kažete da ste bili prijatelj sa Đinđićem, ovde moram da postavim sliku iz grešnog perioda našeg trenutno najvećeg proevropskog političara, koji nije želeo da se jedna ulica u Beogradu zove po Zoranu Đinđiću. Svaki dalji komentar je suvišan.

A KO ĆE U NEMANJINU?
Dobro, de, neće svi novi ministri samo u Nemanjinu. Ja to više onako – figurativno.
Za neka rešenja sam čuo. Ministarstvo za sport će voditi po svoj prilici jedan bokser. Ali, moram reći da za tog čoveka navijam: jer, dokazao je da je velik i u pobedi i u porazu. Održao je svoj ponos kad mu je najteže bilo. Ministarstvo za kulturu bi trebalo da pripadne jednom poznatom reditelju koji jedva čeka da zasedne u fotelju, pa da onako levičarski krene da se sveti svojim kolegama rediteljima. Šta će čovek, nije anđeo…
Tvrde i da će Kostić na Ljajićevo mesto… Tvrde i da će Vulin da uzme vojsku pod svoju komandu! Juriiiiiš!
Ipak, nije to dovoljno… Ministara koji su se u poslednjih godinu dana „upoznavali sa materijom“ je bilo previše. I ne mogu se svi smeniti. Neki (recimo Žarko Obradović) ne žele da se odreknu fotelje! Ako ne može ministarska, onda kadrovska. Ma nek i ona bude volonterska, nek ide život!
Kažem vam: razumem vapaj Dačića i Vučića. Ili Vučića i Dačića. Sve u toj stereo tehnici.
Teško je Srbiju ka Evropi voditi.

Share Button

FB Komentari

komentar/a

O Aleksandar Becic

Aleksandar je rođen 1967. u Čačku. Školovao se u rodnom gradu i Sarajevu. U novinarstvu je od 1986. godine. Karijeru je počeo na radio stanici Sarajevo 202. Obavljao je sve novinarske poslove: od reportera, novinara, preko voditelja i urednika emisija, do urednika rubrika i urednika pojedinih medija. Tokom svih ovih godina pravio kratke pauze u novinarskoj karijeri: bio je CORA manager za BAT u Bosni, PR manager Prestolonaslednika Aleksandra II i PR manager kompanije Kurir, a potom i portparol AMG. Objavio je romane "Svi naši razvodi i ostale porodične priče", "Evo zašto te volim" i "Prvi čin", kao i zbirku pesama "Pisma Starom Gospodinu". U pripremi za objavljivanje je roman "Treća komanda". Napisao je i tri drame: "Poruči ubistvo", "Sin domaćeg izdajnika", "Partija bivših". Trenutno piše zbirku priča "Alfabet ljubavi i smrti".

5 komentara

 1. Sta peva ivica Dacic kad prolazi pored Nemanjine 11?
  „… Ovo je moja kuca vladao sam tu,
  Ovo je moja vlada voleo sam nju…“
  A kad vidi Vucica?
  „… Ovo je covek neki sto mi uze sve
  Panduri cekajte me, ja nemammmm gde…“

 2. Po obicaju dobar tekst, to smo navikli, tacan, to smo takodje navikli: evo Dacic u Informeru kaze da nema govora o odlasku njega i Vucica… Vapaj, doduse u mono tehnici

 3. najgore od svega sto ce se ti ministri vec sutra da se nadju u novim foteljama. Nagradjeni za gluposti u proteklih godinu dana.
  A ti covece sa praznim stomakom praznim novcanikom ces ih I dalje obozavati jer stranka tako kaze

 4. Moram ponovo da komentarisem tekst gospodina Becica. Posle vecerasnjeg izdanja Utiska nedelje zaista je jasno da je Murta vec uzjahao. A znate li kako se zove Murta? Pa jasno je: Kurta! Bravo za Kolumniste.

Ostavite odgovor

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top