Početna / Front Page Slide Show / Selo malo u njem’ crkva niče, Tomislavu celo selo kliče
Selo malo u njem’ crkva niče, Tomislavu celo selo kliče

Selo malo u njem’ crkva niče, Tomislavu celo selo kliče

PIŠE: Aleksandar Bećić
Dobro, naprednjaci, hoće li neko, ako za Boga zna, savetovati pametno vašeg bivšeg predsednika? Da, mislim na onog koji je odlučio da bude predsednik svih Srba, ali mu nešto ne ide od ruke?
Cenim ja zadužbinarstvo, zaista. I volim kad se negde diže hram u slavu Gospoda. Lepo je to. Duhovno. Tako se čovek – kažu – približava Velikom Šefu koji stoluje gore.
S te strane, pozdravljam što je Sveti Toma Ordenski rešio da da komad svoje zemlje gde će se izgraditi Hram Svetog velikomučenika Dimitrija. Pozdravljam i što je vladika šumadijski Jovan osveštao temelje tog hrama u Bajčetini.
Ali, master Nikoliću, po imenu Tomislave, imam nekoliko pitanja za tebe.
toma nikolic imovinska karta1. Reče vladika da će se hram graditi tvojim parama. Nisam znao da si toliko bogat, Sveti Tomo! Evo, po poslednjem izveštaju iz Agencije za borbu protiv korupcije (starom nešto više od mesec dana), piše da u stvari živiš od svoje plate i da nemaš štednih uloga!
2. Ako nemaš depozita i štednih uloga, da li ćeš kredit za gradnju hrama podići?
3. Ako ćeš kredit za gradnju hrama podići, u kojoj banci i pod kojimm uslovima? Mora da je povoljno pa da uzmem i ja jedan!
4. Da li ćeš se, master Tomislave, kao predsednik svih državljana ove zemlje, posle pravoslavnog hrama, u Bajčetini baciti i na izgradnju bogomolja drugima? Barem jednu džamiju, jednu katoličku crkvu, sinagogu, sinagogicu barem i na kraju neki hram za protestante?
5. Ako nećeš i to uraditi, da li si ti, masteru Nikoliću, zaista predsednik svih građana ove zemlje?
6. Da li je, master Nikoliću po imenu Tomislave, bilo možda (ali samo možda) pametnije da sagradiš recimo, prihvatni centar za decu bez roditelja?
7. Da li si svoje zadužbinarstvo mogao da ovekovečiš tako što bi Petnici dao novac za opstanak? Na kraju krajeva, znaš ti kako je naučni rad teško napisati, zar ne?
8. Da li si, master Tomislave, mogao kragujevačkom kliničkom centru mogao da kupiš neki mamograf, recimo, od tih para s kojima dižeš hram u slavu Gospoda?
9. Da li si, master Tomislave, mogao u svojoj Bajčetini neku malu proizvodnju da podigneš, pa da te kao sveca slave tvoji seljaci, jer si im egzistenciju poboljšao?
10. Odakle ti, master Tomislave, pare? Da nisi na lotou dobio? Da li si sve svoje prihode, prijavio? Ili je šljiva toliko dobro ove godine rodila, pa si svu rakiju unapred rasprodao?
Pitam samo, master Tomislave.
I još jednom: lepo je što Hram u slavu Božiju gradiš. I lepo je što ćeš zemlju svoju crkvi pokloniti… A drugima, šta ćeš drugima prepisati, pa upamćen ostati kao prvi koji je delio i gradio?

Share Button

FB Komentari

komentar/a

O Aleksandar Becic

Aleksandar je rođen 1967. u Čačku. Školovao se u rodnom gradu i Sarajevu. U novinarstvu je od 1986. godine. Karijeru je počeo na radio stanici Sarajevo 202. Obavljao je sve novinarske poslove: od reportera, novinara, preko voditelja i urednika emisija, do urednika rubrika i urednika pojedinih medija. Tokom svih ovih godina pravio kratke pauze u novinarskoj karijeri: bio je CORA manager za BAT u Bosni, PR manager Prestolonaslednika Aleksandra II i PR manager kompanije Kurir, a potom i portparol AMG. Objavio je romane "Svi naši razvodi i ostale porodične priče", "Evo zašto te volim" i "Prvi čin", kao i zbirku pesama "Pisma Starom Gospodinu". U pripremi za objavljivanje je roman "Treća komanda". Napisao je i tri drame: "Poruči ubistvo", "Sin domaćeg izdajnika", "Partija bivših". Trenutno piše zbirku priča "Alfabet ljubavi i smrti".

2 komentara

  1. Kada ćeš ti početi nešto da gradiš?

    • Poštovani imenjače: onog trenutka kada se u Srbiji stvore za to adekvatni uslovi. Ali, neću graditi bogomolju. Cenim što je to uradio bilo ko od nas. Ali u ovoj zemlji treba graditi bolnice, škole, fabrike, a ne crkve.

Ostavite odgovor

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top