Sarma za sve

Sarma za sve

Poneti duhom lokalpatriotizma osnivača portala Kolumnista (koji živi u Mladenovcu) dobili smo instrukciju od osnivača lično da prenesemo saopštenje Magistra Ljubiše Preletačevića Belog u celini, bez izmena, skraćivanja i redakcijske opreme. Dozvoljeno nam je samo da ubacimo naslov i dve-tri uvodne rečenice. Tri su nam taman, a evo i saopštenja Ljubiše Preletačevića, pisanog ćirilicom: 

Згрожен новосазнатом чињеницом да у свету, а и у Србији још увек има људи који сарму пробали нису, господин Прелетачевић је одлучио да се једном за свагда прекине таква пракса и да се сарма нађе на сваком столу за највише две, ‘ајде можда три, године.

Магистар ће овај проблем решити тако што ће се бацити на даноноћни рад на састављању свеобухватног рецепта за најбољу сарму у региону који би требaло да сваког ко га прочита оспособи за справљање овог специјалитета баш онако како га магистар воли – значи, најбоље.

Сам рецепт ће обухватати сваки аспект процеса уз детаљан опис сваког корака од узгајања најбољих шумадијских прасића и јагањаца и садње купуса, преко увоза пиринча из Кине (уз посебан додатак о смањивању трошкова избегавањем царине и пореза), па све до припреме меса, брања и кисељења купуса и детаљног описа саме припреме у најбољем посуђу које не прави господин Цептер, како би неки волели да мислите, већ кум магистра Прелетачевића, уважени господин Петар Поповић, од милоште Ајкула.

Прва фаза овог пројекта је већ завршена тиме што је тим стручњака око магистра прорачунао време које је потребно да читав овај обимни, да кажемо, експозе угледа светлост дана. Имајући у виду озбиљност и свеобухватност пројекта, дужина ће бити око 300 страна (Тимес Нењ Роман, фонт 12, ћирилица наравно), те ће уз магистрово редовно двадесетпеточасовно радно време бити потребно око три месеца да се заврши. Магистар је оставио могућност да се ово време продужи због његове посвећености решавању неких других горућих проблема у нашем друштву, али ће то свакако бити у законском року.

Да би свима омогућио да дођу до овог рада, који се слободно има сматрати научним, имајући у виду величину и стручност самог састављача, а и сам садржај, господин Прелетачевић ће га јавно и бесплатно прочитати. Само читање се очекује да ће трајати око шест сати, а ко то не издржи успорава напредак и сарму не заслужује.

САМО ЈАКО!

Share Button

FB Komentari

komentar/a

O Ekipa portala Kolumnista

Ekipa portala Kolumnista nije anonimna. Ovaj tekst uredila je i objavila osoba koja je danas dežurna i koja pazi da vaš omiljeni portal funkcioniše bez problema.

Ostavite odgovor

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top