Početna / Front Page Slide Show / Sabrana nedela Aleksandra Vučića
Sabrana nedela Aleksandra Vučića

Sabrana nedela Aleksandra Vučića

Hajde da pojednostavimo: Predstavljanje „izveštaja“ o Kosovu i Metohiji (ili čemu god) Aleksandra Vučića u Skupštini Srbije u trajanju od 160 minuta bilo je, zapravo, priznanje da su gaće već skinute i da je samo pitanje koliko će bolno po samog Vučića biti ono što neminovno sledi.

I da ne pomislite ni za trenutak da ga žalim. Naprotiv, radujem se što taj čovek najbolje zakucava eksere u sopstveni politički mrtvački sanduk. Jer, posle ovoga što smo danas gledali, jasno je svakome (a naročito njemu) da je terminalna faza njegove vladavine počela.

I da će se, po svoj prilici, ostvariti predviđanje profesora Jove Bakića da ćemo ih „juriti po ulicama“.

PATETIKA KAO MODEL KOMUNIKACIJE

Velemajstor u obraćanju širokim narodnim masama, Veliki Vođa koji je taj zanat godinama pekao od najboljeg (Vojislava Dr Šešelja) se – budite sigurni – preznajao oko pisanja svake reči u svom višesatnom izlaganju.

I od samog starta bilo je jasno da će se okrenuti patetičnom posipanju pepelom i postavljanjem pitanja „U šta da verujemo“ i „ko su nam prijatelji“.

Osnovna politička lekcija iz međunarodnih odnosa jasno, glasno i nedvosmisleno govori: Ne postoje prijatelji. Postoje samo interesi.

Osnovna politička lekcija iz unutrašnjih odnosa takođe jasno, glasno i nedvosmisleno govori: Laž kad tad dođe na naplatu.

A da bi se naplata odložila, treba lagati. I mazati. Kupovati vreme. I to nisam rekao ja, već Vladimir Đukanović, Vučićeva uzdanica, koji je priznao da su u proteklih sedam godina – samo kupovali vreme.

Verujem da je mnogima (koji su imali dovoljno jak želudac da gledaju prenemaganje predsednika Republike Srbije) stalno bilo na pameti kako je slavodobitno Vučić svojevremeno govorio o svojim epizodama u Briselu i Berlinu, kada je izluđivao svojim spavanjem na podu ili odbijanjem šnicle. Ili o onome kako smo „razbili Šiptare“ i kako „vodimo pet – nula“.

Danas niko (a naročito ne Vučić) nije pominjao tih 5:0…

Danas se pričalo samo o tome kako da eventualno izjednačimo. A za sve to je,  naravno, bila kriva prethodna administracija. Ne, ne mislimo na zaista prethodnu, nego onu od pre sedam godina. Onu žutu, naravno. Koja je umešana, prema Vučiću, u sva zla koja (ne) možete da zamislite.

Više od dva i po sata ničega služilo je da bi oni konzumenti sendviča uživali u liku i delu Aleksandra Vučića.

IZVEŠTAJ KOJI TO NIJE. BEZ PLANA

Iskreno sam pokušavao da shvatim šta je želeo Veliki Vođa sa fidelkastrovskim tipom izlaganja.

Slušao sam kako nijedna ideja koju je On smislio nije bila dovoljno dobra za Zapad koji želi samo da nagradi Prištinu, a ne želi da da bilo šta Beogradu.

Čudni su ti to zapadni prijatelji Vođo.

Slušao sam i to kako su nam po desetostruko povoljnijoj opciji nudili razgraničenje. Ali nisam čuo ko mu je to ponudio. Čuo sam samo da je On doživeo „najžešću hajku ne samo Zapada, nego i od opozicije koja je ćutala na proglašenje nezavisnosti Kosova“.

Interesantno… U vreme kada je Kosovo proglasilo nezavisnost u vrhu vlasti bili su puleni Vojislava Koštunice i Mlađana Dinkića, koji se sada šepure u SNS-u. U vreme kada je Kosovo proglasilo nezavisnost vlast je podržavala Socijalistička partija Srbije: ona koja je sada u vlasti.

Reče Vođa u svom izveštaju koji to nije da će nas, „ukoliko nešto ne uradimo do 2100. godine, biće nas manje nego Albanaca na Zapadnom Balkanu“.

Pa dobro bre Vučiću, koga zajebavaš?

Sedam godina si na vlasti. Sedam godina ti je glavni cilj da zavladaš u svakoj mesnoj zajednici. Sedam godina ti je glavni cilj da namiriš što više svojih poslušnika.

A plan za Kosovo nemaš.

Sedam godina govoriš kako imaš Maršalov plan za Srbiju.

Lažeš.

Ti Vučiću imaš samo jedan plan: kako što duže da držiš tvoje poslušnike u strahu. U strahu od pada sa vlasti.

A to, bome, dolazi.

 

 

Share Button

FB Komentari

komentar/a

O Aleksandar Becic

Aleksandar je rođen 1967. u Čačku. Školovao se u rodnom gradu i Sarajevu. U novinarstvu je od 1986. godine. Karijeru je počeo na radio stanici Sarajevo 202. Obavljao je sve novinarske poslove: od reportera, novinara, preko voditelja i urednika emisija, do urednika rubrika i urednika pojedinih medija. Tokom svih ovih godina pravio kratke pauze u novinarskoj karijeri: bio je CORA manager za BAT u Bosni, PR manager Prestolonaslednika Aleksandra II i PR manager kompanije Kurir, a potom i portparol AMG. Objavio je romane "Svi naši razvodi i ostale porodične priče", "Evo zašto te volim" i "Prvi čin", kao i zbirku pesama "Pisma Starom Gospodinu". U pripremi za objavljivanje je roman "Treća komanda". Napisao je i tri drame: "Poruči ubistvo", "Sin domaćeg izdajnika", "Partija bivših". Trenutno piše zbirku priča "Alfabet ljubavi i smrti".

Ostavite odgovor

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top