Početna / Front Page Slide Show / Ratni raspored baraba
Ratni raspored baraba

Ratni raspored baraba

PIŠE: Nebojša Vučinić

Teško je na bilo koji drugi način oceniti Srpsku naprednu stranku, nego kao interesnu organizaciju, koja je okupila šljam, bašibozuk, barabu i fukaru, s ciljem da zauzmu pozicije koje po znanju i sposobnosti ne zaslužuju, i ostvare dobit koju poštenim poslom ne bi mogli.

Realno govoreći, ne sećam se – a ni iz istorije nisam stekao takav utisak – da je ikad sav društveni, moralni i socijalni (a možda i genetski) otpad jedne nacije uspeo da se okupi u jednu stranku.
I tako je stvoren jedan fekalni perpetuum mobile, u kome šljam podržava šljam, da bi ga podržao šljam koga će podržati šljam. A da bi sve to postigli, i održali se, oni aktivno rade na stvaranju nenormalnih životnih uslova u Srbiji, u kojima pamet, obrazovanje, poštenje i čestitost nemaju šta da traže. Oni svakom svojom činidbom banalizuju, nipodaštavaju i obeshrabruju svako inteligentno delanje, svako nastojanje da se država unapredi, svaki rad na obrazovanju – opštepolitičkom i logičkom – stanovništva.

Ovde su barabe i bašibozuci dobili „ratni raspored“: na raspolaganju su im sva sredstva, od uvreda, denuncijacija i pretnji, preko permanentnog zatupljivanja stanovništva i navođenja da se bavi golom egzistencijom, do fizičkih nasrtaja, otpuštanja i likvidacija.

Ništa nije zabranjeno vladajućoj kliki, bahatost i divljaštvo manifestuju se svakodnevno (preko TV ekrana, u preduzećima, u javnom životu…) i nasilnicima je veoma bitno da građani shvate da ih institucije neće zaštititi.

Logika fukare i bašibozuka je: što je narod više u mulju, što je više zabavljen egzistencijalnim problemima, što ga više muči svakodnevno sučeljavanje sa primitivnizmom, neznanjem i bahatošću na svim nivoima – lakše ćemo i duže vladati.
Njihova logika je i: uništi, srozaj i ponizi svaki realni autoritet koji bi na ovaj ili onaj način mogao da bude smetanja tvom i takvom vladanju.

No, ovde vladanje nije cilj samo po sebi. Ovde je držanje pozicija preduslov za sticanje (nerealne) finansijske dobiti, što prati i srazmerno bahato ponašanje dojučerašnjih autsajdera. U osnovi toga, opet, jeste lečenje kompleksa, a sama manifestacija pojave je kao po pravilu, od vrha do dna: jačemu se ponizno klanjaj, onog na lestvici ispod sebe ponižavaj. Ko ne dopusti da bude ponižavan, očas je neprijatelj, prokazan u propagandnoj mašineriji.

Dakle, ta propagandna mašinerija, beskrupulozna i zla, maskirana imenom „mediji“, suštinski, kao i svi ostali segmenti društva, postoji tako i u tom obliku dok god radi posao. Ali, očigledno je nedovoljno, jer učestalo udvaranje elementima sile pokazuje i nesigurnost i procenu da većina naroda ipak shvata da mu nije tako lepo, uprkos veselom šarenilu u slikama propagandne mašinerije.

Bahatost seoskog kafanskog siledžije ovde je osnovna karakteristika – i na nju se, nažalost, ne može odgovarati miroljubivim povlačenjem. Logika barabe onda nalaže da se pritisak poveća. Ali, dok se normalni, čestiti ljudi, kojih je u ovoj zemlji ipak u većini, dosete da je neophodno nešto menjati u stavu i ponašanju, da je nužno pružiti aktivan otpor – postoji realna opasnost da i ovo malo preostalog zdravog tkiva države, sistema, državnih organa i institucija, bude uništeno.

I ne, nije optimistička prognoza: taman da se sutra ujutru na sav ovaj haos i beznađe stavi tačka, i da sve krene iz početka, šta mislite – koliko će biti potrebno ovom društvu da ozdravi, da se vrate civilizacijski standardi, da znanje, sposobnost i obrazovanje budu realno vrednovani, da moral prestane da bude najkorišćenija reč, a najmanje primenjena kategorija?

Share Button

O Nebojša Vučinić

Ponosni otac. Po obrazovanju - pravnik. Dugogodišnji novinar i urednik u kompaniji Novosti. Urednik časopisa Enigma. Autor na svom sajtu http://vucinic.me

6 komentara

 1. “ da se vrate civilizacijski standardi…“
  Gde da „se vrate“ i koji to „civilizacijski standardi“? Ako Vam nije jasno da oni ovde tek treba da se grade, očigledno ste prethodni život proveli u nekoj Šangri-la zemlji a ne u Srbiji koja je pobila barem polovinu svojih vladara i lidera, gde se istorija i mitomanija toliko prepliću da su potrebni okrugli stolovi i dobro plaćeni simpozijumi naučnika da to klupko raspletu, gde je sinonim za reč „pošten“ reč „glup“… Šta da se vrati? Zadato jednoumlje avangarde radničke klase koje je tu klasu stvaralo tako što je uništavalo tradiciju, selo i sve ono na što su dosadašnji Srbi bili ponosni, ili da se vrate civilizacijski standardi Milana Stojadinovića („… sele moja ako se sad ne obogatim – neću nikad…“ – Krf 1915. godine) koji je kao „najveći srbski ekonomista svih vremena“ sa svojim ortacima Ujediniteljem&co. opljačkao obveznice ratne štete, tj. sopstveni mnogostradalni narod? Šta da se vrati?!

 2. Oni se vode isključivo nasiljem. Poznato mi je par slučajve gde su podanici u obavezi da izvršavaju sve zadate dužnosti da ne bi DOBILI BATINE. Ovo je gore nego robovlasničko društvo.

 3. Виктор

  Не видех скоро, реалнији опис свог овог вишедеценијског ЗЛА, које нас је задесило.
  Има нас у Србији још који видимо исту, или чак и гору слику о вољеној земљи, коју су битанге, криминалци, барабе и пропалице УНАКАЗИЛЕ, а коју ће, ако до тога уопште и дође, неки поштени људи деценијама, можда и стотинама година, враћати у нормалу. УЖАС је једина реч о времену које заједно проживљавамо.

 4. Колико истине у ово мало текста…

 5. Miroslav B Mladenović Mirac

  Текст је одличан, али по мени само сагледава 2једну страну живота“ политичког бућкуриша у Србији. Лично бих могао да све(а и више напишем овакав критички текст и о другим политичким странкама и позиције и опозиције). Ово пише неко никада од 1990.године није члан ниједме странке ни удружења, био дидидент(шест година био истериван из просвете због уверења и стваралаштва јоиш у времену Јосипа Броза:1976-1981-1984-1990-из просвете, дбио нервни слом једва преживео и после објављених 23 књига као пензионер од 2013.године:из математике, етнологије, етнографије, историографије, народне књижевности и политикологије-бива КАЖЊЕН са 15% пензије до дан данас ове 2017.г.). Учесник свих револуција и добро познаје све системе од 1945, истерна из СК-а као дисидент, али није „продао веру за вечеру“-и онда када су нам са запада само ИСКОРИУСТИЛИ 2000.године и нама, нашој деци и унуцима одузели наду због голог новца и власт-продали себе, а нама наши идеали иидеје остале негде далеко…
  Сви ми смо преварени и обманути и Тадић са булументом нас је „предао „Вучићевој примитивистичкој багри да влада силом и да примитивизмом докусури све што је постојало нормално у Србији. Чуди ме да нико од вас младих се не пита за јабвни морал, урушен школски систем, култутуру, науку, него се сво борите за ХОЛУ власт или служите било БЕЛИКОМ БРАТУ ван Србије или хуљама у Србији! Само организована правна, праведна и морална држава са владавином права, правде, знбања и културе може опстати. Овако смо постали колонијално друштво ВЕЛИКОГ БРАТА(био он са ЗАПАДА или ИСТОКА). Човек не постоји-само ГОЛА ВЛАСТ(њена моћ), похлепа и НОВАЦ!
  Хитно променити изборни закон-један човек-један глас, односно да с сваки одборник и посланик у срединама и Србији бира по имену и презиимену-а не ПАРТИСКИ; па зато и имамо и имали смо ПАРТОКРАТИЈУ која влада нашим животима. Сада је потоуни деспотизам-апсолутног владара, који простаклуком сеје зло Србијом, а потпомажу му инидирекно сви који себе сматрају СПОСБНИМА-па су „продали веру за вечеру“ ЗАПАДУ или ИСТОКУ за НОВАЦ!. Потребно је правдољубље, домољубље, професионачна и лична част-морал, да се на прво место стави човек, тнање, право, морал и правда-па тек све друго остало.
  Мирослав Б Младеновић Мирац, Власотинце, Србија
  30.12.2017-власотинце Србија

 6. Cestitam!Vrlo dobar tekst!

Ostavite odgovor

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top