Početna / Front Page Slide Show / P(r)opust zbog Datuma
P(r)opust zbog Datuma

P(r)opust zbog Datuma

PIŠE: Petar Latinović

Ljudi su na Vidovdan bili potpuno osmuđeni dimom koji se dizao sa pobedničke baklje na kojoj je goreo plamen Datuma nad Datumima. Ja jedino tako mogu da opišem ono što se dešavalo.
Uđem u samoposlugu da vidim šta ću da pazarim, kad ono pored pojedinih artikala stoji: „Danas akcija zbog datuma – 20 odsto niža cena!“. Dođem na kasu da platim kad mi rekoše da, ako kažem koji je danas Datum, dobijam još 10 odsto na sve što sam kupio. Ja se zajebem i kažem Vidovdan. I ne dobijem ništa. Al’ dobro…
Krenem dalje, i da ne bih trošio đonove ušem u trolu. Kad tamo oglasi se BUS-PLUS: „Sledeća stanica Terazije. Sledeća stanica Srbije je Evropska unija“. Pomislih u sebi da su ovo sigurno noću menjali Đilasu iza leđa da ne bi skontao da mu prepravljaju sinhronizaciju validatora.
U svoj toj opijenosti i sluđenosti novinama koje su moju zemlju zadesile uspem, nedugo potom, nekako da ulicu pređem na crveno svetlo! I odmah čika policajac: „dobar dan, ‘ajmo dokumenta“. Reko’ – kud baš sad danas. A on me samo pogleda, kako to samo policija   može, pa mi reče krajnje umilno. Skoro pa roditeljski: „Mladiću danas ste prošli na crveno, ali zbog toga što je Srbija dobila zeleno svetlo ovoga puta vas puštam samo sa usmenom opomenom“.
Već sam krenuo da se tripujem da nije skrivena kamera. Samo sam čekao da iskoči agent BIA da kaže: „Nasmešite se molim, ovo je Skrivena kamera“. Ajd’ ne budem lenj okrenem ja VLAST da pitam šta se dešava.
„Mobilni pretplatnik trenutno nije dostupan. Molim Vas ostavite poruku u Briselu posle zvučnog signala. Hvala“.
Ma neću, reko’, da okrećem Brisel, poješće me roming. Da okrenem OPOZICIJU, ona je sigurno negde lokalno. Jbg, zvoni, ali se ne javljaju. Setih se posle da su otišli u protestnu šetnju ulicama. Pa lep dan bio, što da ne protegnu noge ljudi, i valjda ne čuju mobilni od uzvikivanja parola.
Okrenem NVO sektor oni mi kažu da ne mogu da daju izjavu jer će tek na Kongresu NVO za par dana, kad gazde uplate na žiro račun mišljenje i novac, iskazati svoj stav na moje pitanje.
Okrenem MANJINE, oni kažu da pitam VEĆINE. Pozovem VEĆINE oni kažu da pitam VRH. Ja opet zovem VRH, ovi kažu da nisu nadležni i da zovem Brisel. A Brisel, jelte, ne zovem zbog rominga. I tako odustanem od telefoniranja.
E, posle uveče videh neku gomilu dece kako se raduju, kliču i vesele. Au reko i mladi se uključili u proslavu. Priđem i kažem: „Vidim veselo zbog Datuma. Ako, ako deca i treba da se vesele.“ Kad mi jedan reče, onako kako to samo ume tinejdžer da kaže. Skoro pa preteći: „Pali bre matori kakav datum, Ceca peva večeras!“.
I ja šta ću, zapalim kući da uz Cecu proslavim Datum. I da uz Datum proslavim Cecu.

Share Button

FB Komentari

komentar/a

O petar

Jedan komentar

  1. „Okrenem manjine, oni kažu da pitam većine. Okrenem većine, one kažu da pitam vrh…“ Odlično…

Ostavite odgovor

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top