Početna / Front Page Slide Show / Promenimo ime Beogradskom maratonu
Promenimo ime Beogradskom maratonu

Promenimo ime Beogradskom maratonu

Prvi „Beogradski maraton” održan je sada već daleke 1988. godine, na inicijativu Đoke Vještice, novinara radio stanice „Studio B” i atletskog radnika Brane Radovića, u organizaciji grada Beograda.

Staza je bila – ni maratonska i polumaratonska. Bila je duga 23 km, a učestvovali su samo domaći takmičari.  Već naredne godine isti tim organizuje i drugu trku, ovog puta dvostruko dužu, tako da je staza iznosila 46.7 km, a prvi put učestvovalo je i nekoliko takmičara iz inostranstva.

1990. godine organizaciju maratona preuzima JSD Partizan i poverava je poslovnoj jedinici u okviru Agencije Partizan. U januaru u Beograd dolaze Fred Libou, predsednik Asocijacije međunarodnih maratonskih trka (AIMS), direktor „Njujorškog maratona” i predsednik Njujorškog trkačkog kluba (NYRRC) i daju značajan doprinos prvoj svetskoj verziji beogradske maratonske trke. Trasirana je i izmerena nova staza za koju je dobijen sertifikat. „Beogradski maraton” je postao član AIMS, a u Beograd dolaze takmičari iz petnaestak zemalja. Uz maratonsku trku u program su uvršteni polumaraton i „Trka zadovoljstva” na 5.000 metara.

BEOGRADSKI MARATON DANAS

U proteklih nekoliko godina postoje saznanja o određenim neregularnostima kada su u pitanju isplate nagrada pobednicima, a kružila je i vest da je ova trka izbačena iz kalendara AIMS-a, tj. da je Beogradski maraton izgubio licencu. Prema onome što se na zvaničnoj stranici Asocijacije međunarodnih maratonskih trka može videti, Beograd je i dalje na svetskoj mapi događaja kao punopravan član. Informacije dostupne javnosti ukazuju da je za kašnjenje u isplatama (ili za njihov izostanak u celosti) u poslednje četiri godine odgovoran jedan od sponzora maratona, kompanija IDEA, koja organizatoru nije uplaćivala iznose predviđene ugovorom o sponzorstvu.

I pored toga, 30. beogradski maraton održan je uz učešće takmičara iz inostranstva, i tog dana je iz Beograda u svet otišla lepa slika.

INICIJATIVA ZA PROMENU IMENA

Portali Beograd.news i Kolumnista i Internet radio Veljka Pajovića pokreću ovim putem akciju da Beogradski maraton od iduće godine ponese ime jednog od pokretača ove manifestacije, Đoke Vještice.

Ukoliko želite da podržite ovu akciju, možete potpisati onlajn peticiju i pomoći nam tako da prikupimo dovoljan broj potpisa i predamo predlog nadležnim organima. 

Share Button

FB Komentari

komentar/a

O Ekipa portala Kolumnista

Ekipa portala Kolumnista nije anonimna. Ovaj tekst uredila je i objavila osoba koja je danas dežurna i koja pazi da vaš omiljeni portal funkcioniše bez problema.

Jedan komentar

  1. Ma da, samo nam jos fali „Maraton Djoke Vjestice“ u Beogradu. Svaka cast coveku ali naziv je glup i postao bi predmet sprdnje i zbog imena i zbog prezimena. Njegovo ime treba da bude na plaketama ucesnicima ali nije za naziv maratonu. Osim toga i Brana Radovic je bio jedan od inicijatora, ne vidim zasto bi se maraton nazvao samo po jednom od njih.

Ostavite odgovor

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top