Početna / Front Page Slide Show / Pretplata i vaše pravo da znate sve
Pretplata i vaše pravo da znate sve

Pretplata i vaše pravo da znate sve

PIŠE: Petar Jeremić

Ima neka godina kako nam je premijer obećao da ćemo od prvog januara živeti bolje. Ja već evo osmi dan živim bolje. Na odmoru sam pa nemam velikih briga. Samo, taj boljitak osećam po džepu.

Neću vam sad o makroekonomiji, BDP-ju, i ostalim stručnim temama, za koje je u ovoj zemlji jedino ovlašćen On. Ja ću o onom iz mog domena. O vašem pravu da znate sve o pretplati ili taksi, kako se sad  zove,  koju nam je On prvo ukinuo, pa evo, već osmi dan, vratio. Ukinuo je , jer je tako obećao, onomad kad je svašta obećavao.

A sad je vratio jer je tako po zakonu i jer bi on, kako na Božićno jutro reče na Pinku, koji je pretvorio u svoj servis, da onaj Javni servis skine sa budžeta. Za koji će ovo godine izdvojiti oko četiri milijarde dinara.

Da se razumemo, jesam ja  za pretplatu ili taksu kako se sad zove. Protiv sam samo demagogije kojim nam On objašnjava tu pretplatu, ili taksu, kako se sad zove.

Javni servis je civilizacijska tekovina, dobro svih gradjana Srbije. Javni servis, po definiciji, nije u državnom vlasništvu. Javni servis je u vlasništvu svih gradjana ove zemlje. I zato bi oni trebalo da plaćaju pretplatu. Čak i ako ga ne gledaju.

Pretplata je osnovni preduslov da Javni servis ne zavisi od Njegovedobre volje. Od toga da li će, zadovoljan ili nezadovoljan izveštavanjem, da im uplati ili ne uplati novac.

Problem sa Njim je što On nije iskren da bi rado da skine Javni servis sa budžeta. Jer, kada bi ga skinuo, onda više ne bi toliko mogao da ima uticaja na uređivačku politiku. Juče je, sa jutrenja na svom servisu Pinku, poslao poruku da bi građanski Javni servis, eto, da skine sa budžeta. U prevodu za publiku Pinka, poručuje Javnom servisu da im se slučajno više ne desi Kesić kod Rade, jer će i ovo što im je predviđeno budžetom da bude smanjeno!

Zato taksa treba da bude obavezna. Zato građani moraju da shvate da je Javni servis njihov. I da ga oni plaćaju direktno i da radi u njihovom interesu. I ne treba da ga plaćaju indirektno, preko budžeta, jer On kontroliše budžet. Pa tako sa njim radi šta mu je volja.

Javni servis je danas najpristojnija televizija u Srbiji. Javni servis je danas javni onoliko koliko mu mogućnosti dozvoljavaju. Javni servis mora građanima da objasni zašto oni treba da ga direktno finansiraju i da na delu pokaže da je to finansiranje opravdano.

Zato ja glasam za pretplatu, ili taksu. Zato glasam da imamo Javni servis, mnogo bolji nego što je danas. Zato glasam i da Javni servis smanji broj zaposlenih, jer skupilo se tamo svega i svačega. I zato glasam da ne mogu Informer, Pink i On da utiču na uređivačku politiku Javnog servisa.

Dovoljni su oni sami sebi, ali građani moraju da zaštite ono što im pripada. Javni servis i svoje pravo da znaju sve.

NAPOMENA: Tekst je uz dozvolu autora i bez skraćenja prenet sa internet stranice GMinfo.

Share Button

FB Komentari

komentar/a

O Gost Kolumnista

Gost kolumnista ponekad ima biografiju. A ponekad nema. Gost kolumnista može da se ponaša kako hoće. Gost kolumnista svoju sliku čuva za sebe. I Ti možeš biti Gost kolumnista.

Ostavite odgovor

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top