Početna / Front Page Slide Show / Pravoslavna Republika Srbija
Pravoslavna Republika Srbija

Pravoslavna Republika Srbija

PIŠE: Aleksandar Bećić

Ne tako davno (sa istorijske tačke gledanja) Nikolić po imenu Tomislav (sada Predsednik Srbije) poručio je Đinđiću da je i Tito pred kraj života muku mučio s nogom. Epilog znamo. Mediji su se tad obrušili na Nikolića po imenu Tomislava (sada Predsednika Srbije), tadašnjeg radikala.
Danas je Radović po imenu Amfilohije pokazao da mu mnogo više priliči da se vrati svom svetovnom, običnom imenu – Risto. Jer, svojom liturgijom za upokojenje Vlade i Skupštine, pogazio je ono hrišćansko „ko tebe kamenom, ti njega hlebom“. Pogazio je i glavnu dužnost srpskog sveštenika da se uvek moli za one koji su na vlasti. A istom tom Radoviću po imenu Amfilohije nije bilo strano da se moli za Tita, Slobu i ostale, pod kojim su pripadnici njegovog stada – Srbi – ginuli nemilice.
Danas je Jevtić po imenu Atanasije dokazao isto što i njegov već pomenuti kolega (pošto su vladike – onda su i kolege). On je uradio – manje više isto što i Nikolić po imenu Tomislav pre malo više od 10 godina. Rekao je „Premijer govori samo o zemaljskoj Srbiji. Tako je govorio i Đinđić. Mi znamo kako je, nažalost, završio“. Danas je taj Jevtić po imenu Atanasije dokazao da ne zaslužuje ni svoje svetovno ime Zoran. Bilo bi bolje da se zvao Mrakan.
Znate, to što se patrijarh Irinej ogradio od činodejstvovanja Radovića po imenu Amfilohija i Jevtića po imenu Atanasija – meni apsolutno ništa ne znači.
Hoću bre, da se jednom razjasni: da li smo mi Pravoslavna Republika Srbija – kao što je Islamska Republika Iran, na primer, ili smo ipak samo Republika? Ako smo PRS (što mu dođe skraćenica od Pravoslavna Republika Srbija) – onda smo prsli!
Hajde jednom za svagda da sveštenicima (svim, bez obzira na crkvu, denominaciju, veroispovest, poreklo) zabranimo da pričaju o politici. Hajde da im objasnimo da oni nemaju šta da rade na tom polju, jer, kad su se politikom bavili, Srbi su glave gubili u ratovima koje su oni propovedali.
I hajde da ozbiljno razmislimo – da li svim verskim grupama (počevši sa SPC) da ipak uvedemo porez? Jer, zašto bih ja plaćao iz svog poreza penziju nekom tamo Jevtiću po imenu Atanasiju kad priziva zlo? Zašto bih ja porez opraštao nekome ko služi liturgiju za upokojenje Vladi i Skupštini?
Mislim, kada bih ja, ili ti, čitaoče, koji si sad na ovoj stranici rekao da bi baš želeo da „pocrka sva bagra politička“, onako javno, pred nekoliko hiljada ljudi, onda bi se posle nekoliko minuta obreo u marici (bez Ivice) pa pravac ispitivanje u 29-om…
I šta sad? Miting Srba s Kosova? Neće da žive pod šiptarskom zastavom?
Nema problema. Spakujte se i dođite u Srbiju.
I jednostavno: oni koji su živeli na selu – dobiju imanje u nekom od opustelih sela. Taman – da ih ožive.
Oni koji su živeli u gradu – živeće u gradu: iste veličine. I iste infrastrukture. Dakle – Kosovska Mitrovica – hmmm… Pa, neki Gornji Milanovac, na primer. I to po sledećem principu: ako si prodao stan u Mitrovici – kupićeš stan u Milanovcu. Za iste pare. I dobićeš i posao, ili šansu da opet radiš kao privatnik. Uostalom, ako si bio privatnik, valjda ti je ostao neki kapital! Da uložiš malo u Majku Srbiju, da pokažeš da ti nju nisi zaboravio!
A ako se utvrdi da si u Srbiji već kupio stan – pa onda nema problema: prodaj stan na Kosovu, živi u svom stanu u Srbiji, a sa parama koje si dobio za prodaju stana – otvori nešto u Majci Srbiji! Evo, ima u tom DSS-u, koji se toliko bori za vaskoliko dobro naroda srpskog (da ne kažem SrBskog) nekoliko vrlo jakih biznismena. Oni će vas savetovati kako novac da uložite, kako bogati da postanete!
I nemojte mi, molim vas, pričati o duhovnoj kolevci! Ako je ta duhovna kolevka toliko važna, zašto (opet pitam, baš kao pre nepunih mesec dana) u istu tu kolevku ne ode kompletna patrijaršija? Da svojim primerom pokaže kako se za Kosovo (i Metohiju) bori?
Uostalom, da ste svi vi (naročito vladike) toliko duhovni bili, taj miting biste počeli na vreme: u 12.44. rečima Bože, pravde! Ne biste kasnili deset minuta!
E, da mi je neko rekao da ću na sopstvenom sajtu, u sopstvenoj rubrici, sa sopstvenih deset prstiju pisati u suštini provladin tekst, verovatno bih tog nekog poslao… pa – najmanje u mesto rođenja. Ali, kad đavo ne da mira, pa u to umeša i popa u penziji kom i ja plaćam delić njegove penzije, e onda ima da lajem, pa makar me iz crkve izopštili, makar me izdajnikom proglasili, makar me okrivili da pišem kao član vladajuće stranke.
Amin.

NAPOMENA: Fotografija u ovom tekstu je autorsko delo Nebojše Markovića, fotografa Blica. Nadam se da se neće ljutiti što sam je preuzeo sa sajta njegove matične firme.

Share Button

FB Komentari

komentar/a

O Aleksandar Becic

Aleksandar je rođen 1967. u Čačku. Školovao se u rodnom gradu i Sarajevu. U novinarstvu je od 1986. godine. Karijeru je počeo na radio stanici Sarajevo 202. Obavljao je sve novinarske poslove: od reportera, novinara, preko voditelja i urednika emisija, do urednika rubrika i urednika pojedinih medija. Tokom svih ovih godina pravio kratke pauze u novinarskoj karijeri: bio je CORA manager za BAT u Bosni, PR manager Prestolonaslednika Aleksandra II i PR manager kompanije Kurir, a potom i portparol AMG. Objavio je romane "Svi naši razvodi i ostale porodične priče", "Evo zašto te volim" i "Prvi čin", kao i zbirku pesama "Pisma Starom Gospodinu". U pripremi za objavljivanje je roman "Treća komanda". Napisao je i tri drame: "Poruči ubistvo", "Sin domaćeg izdajnika", "Partija bivših". Trenutno piše zbirku priča "Alfabet ljubavi i smrti".

10 komentara

 1. Komunjare/kolumnjare… Nemate vi pojma sta je pravoslavlje i ko je prs’o zbog cega. Da vm je malo vise vere i straha od Boga ne bi tako pricali, nego se povodite onom „od coveka vise sile nema“; da je vise „“pravovernih“ pravoslavaca bili bi daleko bolji narod, i mnogo bi bolje podnosili ove nedace koje nam se desavaju. Nego neko cuo za nekog tamo Tita i da je Juga bila jaka, pa sad laprda ko papagaj „SLOBODA NARODU!“
  Nego ko je ikad procitao nesto od Svetih Otaca Nikolaja, Pavla itd shvatio bi da je pravoslavlje jedna od najvaznijih ideja/istina oko koje treba okupiti sav narod u Srbiji, a ne oko nekih lenjinistickih postavki koje veze s’pamecu nemaju

  • Poštovani hitm4n@hotmail.com (što bi trebalo da bude „hitman“ – što je opet vrlo pravoslavno ime, a Boga mi i zanimanje), kao što vidite, Vaš komentar je objavljen. Vidim da se Vi baš razumete u pravopis srpskog jezika (a mogu ga zvati i Srbskim, ako Vam je neophodno). Nije mi jasno zbog čega ste reč pravoverni stavili pod znake navoda. Neko čuo za Tita? Nisam čuo. Živeo pod njim. „Sloboda narodu“ nema veze sa Titom, nego sa borbom protiv fašizma. Pod Titom mi baš i nije bilo nešto fenomenalno. Ali ni pod ovima mi nije dobro. Čitao sam literaturu koju pominjete (apostrofiram Nikolaja; Patrijarha Pavla nisam toliko pratio ali ću to zasigurno popraviti). POTPUNO SE SLAŽEMO DA JE PRAVOSLAVLJE jedna od najvažnijih ideja i istina. Ali pravoslavlje kakvo je propovedao blaženopočivši Patrijarh Pavle, a ne kao ono koje propovedaju vladike koje se mole za smrt 250 i više Srba – onih koji su u Skupštini i onih koji su u Vladi. Pravoslavlje skromno, ponizno, bogobojažljivo.

 2. U Srbiji žive ljudi bez dovoljno obrazovanja i kulture. Moraju još mnogo da uče. I komunizam je neka religije, barem po koncepciji. Nema veze sa Gospodom, a i religija ga pogrešno tumači. Više podseća na na lepu iracionalnu bajku!!! Većina Srba živi u svojim primitivnim, virtualnim, svetovima!!! Tako i Dinkić voli Turke!!!

 3. Marko Stojanović

  Ovaj je debil, a forsiraju ga neke kvazi Srpske grupe.
  Oni imaju strategiju, i na taj nacin uticu na svest naroda.

  Prso si ti sine majčin, vec sam par puta procito sta si pisao, moje maloletno dete bi bolji tekst sastavilo.

 4. Marko Stojanović

  Al stvarno, ne viđena kretencina!
  Ja na tvom mestu ne bi nikad vise napiso tekst. Otrezni se pre pisanja. govedo!

  • Poštovani Marko:
   1. Piše se NEVIĐENA, a ne ne viđena;
   2. Piše se NAPISAO, a ne napiso (osim ako se između slova s i o stavi apostrof);
   3. Piše se NEKOLIKO, a ne par (osim ako ste pročitali tačno dva puta, odnosno dva teksta);
   4. Piše se srpske a ne Srpske (osim ako reč Srpske ne predstavlja početak formalnog naziva u ovom slučaju);
   5. Piše se PROČITAO, a ne pročito (opet – uz izuzetak apostrofa, ovaj put između slova t i o)
   6. Iza reči Al na početku Vašeg drugog komentara trebalo je napisati apostrof, a između reči pisanja i govedo na kraju Vašeg drugog komentara je trebalo staviti zarez.
   7. Hvala Vam za čašćenje rečima „debil“ i „kretenčina“.
   7. S obzirom na to kakvi su Vaši literarni potencijali, i koliko je obimno Vaše poznavanje pravopisa našeg jezika, čisto sumnjam da bi Vaše maloletno dete moglo napisati nešto bolje, jer kao što znamo – iver ne pada daleko od klade.
   8. Sa zadovoljstvom ću i ubuduće objavljivati komentare svih onih koji pismeno i pristojno – baš kao Vi, sa neoborivim argumentima kritikuju moj rad.
   Srdačno,
   Govedo iz kvazi srpske grupe

 5. Ovde se ugrožavaju osnovna ljudska prava pravoslavaca, pa i sveštenih lica pravoslavne crkve. Svako, pa i oni, ima pravo na svoj stav i mišljenje i javnu kritiku vlasti, a vlast je dužna da trpi kritiku i da procenjuje volju naroda, a ne samo svoju volju. Po popisu, da ne zaboravimo, šest miliona građana su pravoslavci.

  • Rajna, zašto su onda o ugrožavanju prava pričali vladika iz Crne Gore i vladika u penziji? Peto pravilo SPC (koje postoji i na papiru, raspitajte se kod svog sveštenika) kaže: CRKVA UVEK MORA DA SE MOLI BOGU ZA ZDRAVLJE ONIH KOJI SU NA VLASTI. Služiti liturgiju za UPOKOJENJE je isto što i ubijati. I na kraju – zašto se Vrh SPC ogradio od istupa ovih vladika?

  • @Rajna da li je pozivanje na ubistvo i rusenje ustavnog poretka cin koji podrzavate? Niko ne osporava pravo svestenstvu da ima svoj stav ali kad skine mantiju. Legitimno je pravo da svako kaze ono sto misli ali treba da bude i svestan kosekvenci. A ne da se krije iza uniforme, u ovom slucaju mantije. To smo vec videli u istoriji. kao i pogubnost takve filozofije. Ni SS-ovski kuvar nije aboliran jer je nosio tu uniformu i kuvao za one koji su pustali gas u komorama ili ispaljivali metak u potiljak.
   Kazete 6 miliona vernika? Da li tu racunate i one koji nose brojanice u bojama trobojke, oltar oko ruke, koji smo preuzeli od latinoamerikanaca, ili idu da na bozic i uskrs da se napiju i zapevaju? Bogu hvala, ja nisam vernik.
   Da li medju vernike svrstavate i one koji nose majice sa nacistickim orlom, uvereni da je to srpski grb i krstacom vecom nego sto bi i sam patrijarh sebi dozvolio?
   I na kraju, Rajna Vi treba mnogo toga da naucite o Vasoj religiji, a ne da dozvolite da jedan ateista zna vise od Vas. To je sramota i za Vas i za Vasu crkvu, ali i za mene jer zivimo u istoj zemlji. Necu da kazem drzavi, jer ovo jos nije drzava. Da bi to bila pored himne i predsednika drzava treba da zna i gde su joj granicce i ko su joj gradjani. Mi to ne znamo. Sto pre saznamo to bolje i za nas i za zemlju u kojoj zivimo.

 6. Dragi Becicu kad sam te upozoravao na stvaranje „dzamahirijske pravoslavne republike srbistan“, kao aluzije na Iran, ti si mi pricao o pravopisu, znacenju pojmova i sl. Neman je juce usla nogom u nasu dnevnu sobu. Nadam se da ce vlast diktaturom zakona tu neman i izbaciti iz nase dnevne sobe i iz nasih zivota. Izbacivanje iz glave pojedinaca bi vec bilo nesto drugo, i kosilo bi se sa demokratskih nacelima, mada se mnogi ne bi slozili sa mnom, ali ih svakako treba baciti na marginu drustva. Da tamo pale tamjan, pricaju o Dusanovom carstvu i zlatnim viljuskama i velicaju antisemite, pedofile i drugu mantijasku bagru.
  Posebna tema je Kosovo. Jako puno Srba zivi juzno od Ibra, prema nekim procenama preko 100.000 i oni su srcni sto ih drzava nije zaboravila Briselskim sporazumom. Za razliku od ove sacice jada koja sisa i Beograd i Pristinu i sebe predstavljaju kao „Srbe sa Kosova“.
  I odbrana istine nije odbrana vlade, vec suprostavljanje gomili koja ide ulicom uzdignite ruke uzvikujuci „noz, zica, Srbrenica“, ubedjeni da su za nasu nesrecu krivi masoni, Amerikanci, Nato, Marsovci… a ne mi.
  I na kraju da te podsetim na reci nemackog pastora. Da parafraziram. Prvo su dosli po Jevreje, nisam se bunio jer nisam bio Jevrejin. Onda su jedne noci pohapsili sindikaliste, ja sam uvek bio protiv sindikalista. Onda su poceli da hapse katolike, ja sam bio reformista. Onda su jedne noci dosli i po mene, ali nikog nije bilo da stane u moju odbranu.
  Mislite o tome…

Ostavite odgovor

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top