Početna / Front Page Slide Show / Pozdrav iz budućnosti
Pozdrav iz budućnosti

Pozdrav iz budućnosti

PIŠE: Stevan Banković

Telefon zvoni ko lud. Probudih iz najlepšeg sna. Zove moj brat Laza sa sela, da se pohvali kako mu bizis cveta. Ove godine je u Kinu izvezao 500 tona svinjskih njuški, repova i papaka, dva puta više nego lane, kaže planira dogodine još da proširi posao i …bla, bla, bla….

***

“ I takoooo…..”, što bi rekao Radoš Bajić, smoren Lazinom pričom: ovoga jutra 2045. leta gospodnjeg naslonih se predivni prozor  svoga stana u kuli “Beograda na vodi”.

Prošlo  je 30 godina i realizovan je projekat vredan tri milijarde evra.

Prvu noć u stanu sam neočekivano dobro spavao. Kako i ne bih, klima radi perfektno, vlažnost vazduha optimalna, a i prijatno pirka sa Save.

Protegoh se, na brzinu popih kafu, i taman da krenem na posao, kad nema mi ključeva od letećeg automobila! Uzela žena i odletela na šljaku. Znao sam da nisu deca, iako imaju položeno za FLY B, sigurno su otišla metroom.

Nema veze, ja ću gondolom, ionako je lepše voziti se kroz beogradske oblake nego  pod zemljom, nije čovek krtica da se muva po metrou, a i stanica mi je tu odmah pored balkona na 70 spratu.

Sedoh i polako… gledam pejzaž i uživam. Pešačke zone na svakom koraku, bake i deke šetaju unučiće sredinom Gazele, mlade mame guraju kolica sa bebama Bulevarom, iz nekoliko desetina fontana odjekuje muzika…

A samo do pre 20-30 godina tuda su kuljale kolone automobila. Danas sve to leti! I automobili i autobusi…

Nervira me samo sin od komšije sa 49 sprata, kad god proleti pored naše terase, obori mi muškatle sa simsa…

Razmišljam tako i razgledam….U jednom momentu u gondoli vriska i svi pogledasmo kroz prozor. Neka pijana budala (j… ga ko mu dade dozvolu za letenje), svojim letećim autom zakucao se u jedan od 50 beogradskih jarbola, pa ga vetar još zamotao u zatavu. Ne mogu vatrogasci da ga raspetljaju. Treba to kazniti da nam ne skrnavi nacionalno obeležje. A i ko mu je kriv, verovatno nije bio pažljiv na obuci za letenjekad su vezbali  slalom.

JBT, šta ti je napredak, a je se nekad mučio sa kružnim tokom i pravilom desne strane.

Najzad stigoh na radno mesto u industrijski park u Borči. Na kapiji me sa osmehom pozdravi XC-2018. To je prvi model robota proizveden u Srbiji: ima i emocije.

Kažu da je zastareo i da će da ga menjaju, jer je posao portira odgovoran i mora se postaviti neki novi model…

Pa naravno mislim se ja. Direktor je XC-2040. Eh kakavje to robot…. inteligentan, emotivan, ma bolji nego čovek, čak mi se i kolega Žika žalio da ga žena vara sa istim takvim  modelom… I treba da ga vara, pomislih. Ne daje pet para na nju.

A ja sam mojoj uplatio last minit zimovanje! I to gde? Na Kosovu! Em su nam ukinuli vize, em imaju mnogo lepu turističku ponudu  u Prištini, Vranju, Nišu…

***

– Gospodine! Gospodine!!! Opet ste zaboravili da popijete lekove – reče ljubazna medicinska sestra i vrati me iz “budućnosti”.

Popih lekove i naslonih se na onaj isti prozor sa početka ove priče. Samo je sad bio nekako drugačiji, nekako siv i prljav, a ima i rešetke!

Share Button

FB Komentari

komentar/a

O Aleksandar Becic

Aleksandar je rođen 1967. u Čačku. Školovao se u rodnom gradu i Sarajevu. U novinarstvu je od 1986. godine. Karijeru je počeo na radio stanici Sarajevo 202. Obavljao je sve novinarske poslove: od reportera, novinara, preko voditelja i urednika emisija, do urednika rubrika i urednika pojedinih medija. Tokom svih ovih godina pravio kratke pauze u novinarskoj karijeri: bio je CORA manager za BAT u Bosni, PR manager Prestolonaslednika Aleksandra II i PR manager kompanije Kurir, a potom i portparol AMG. Objavio je romane "Svi naši razvodi i ostale porodične priče", "Evo zašto te volim" i "Prvi čin", kao i zbirku pesama "Pisma Starom Gospodinu". U pripremi za objavljivanje je roman "Treća komanda". Napisao je i tri drame: "Poruči ubistvo", "Sin domaćeg izdajnika", "Partija bivših". Trenutno piše zbirku priča "Alfabet ljubavi i smrti".

Ostavite odgovor

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top