Početna / Front Page Slide Show / Ponovo radi Zaštitnik
Ponovo radi Zaštitnik

Ponovo radi Zaštitnik

PIŠE: Stefan Petrović

Polaganjem zakletve u Skupštini i dirljivim citiranjem francuskog teoretičara politike i demokratije Aleksisa de Tokvila, Zoran Pašalić je preuzeo funkciju Zaštitnika građana. Kako smo mi sasvim sigurno postali zemlja polaganja najrazličitijih zakletvi, bilo bi greota da se ne osvrnemo na ovaj događaj, koji je zanimljiv iz nekoliko razloga.

OMBUDSMAN VIŠE NIJE KONDUKTER

Najpre, kandidata je predložila poslanička većina, od koje je i dobio 142 glasa većine u Skupštini. Predosećate? I ja! Nisu se prevarili kao sa „mlitavim“ Jankovićem. On je bio dobra škola. A i konačno će onaj deo, uslovno rečeno, javnosti, prestati da meša konduktera i ombudsmana. Deo javnosti koji podržava istu tu većinu. Deo javnosti koji nema kritički pogled na dešavanja. Zbog toga, zdravlja vašeg radi, uzmite sa rezervom reč „javnost“.

Vratimo se još jednom Tokvilu. Njegova dva najznačajnija dela su „O demokratiji u Americi“ i „Stari režim i revolucija“. Iako aristokratskog porekla, Tokvil je bio (budalasto) svestan činjenice da se sve zemlje približavaju demokratskom idealu. Doduše, tada mu ni na kraju pameti nije bila naša današnja zemljica i njoj slične. No, Pašalić je, eto, pozivajući se na Tokvila, rekao da će delovati u skladu sa maksimom po kojoj je „Ustav ledena voda koja hladi političku moć“, očigledno previđajući da je Tokvil pod ustavom podrazumevao delo američkih „Očeva osnivača“. Ali i da nije tako, malo je prostora za verovanje da će Zaštitnik građana raditi u cilju poštovanja Ustava koji, pride, samo što nije suspendovan. Formalno. U praksi već jeste: helikopter, Savamala, prodavac lubenica, novinarka Insajdera iz Vranja i njena porodica, i tako do sutra.

JANKOVIĆ JE KONAČNO POSTAO POLITIČAR

Dalje, i apsolutno u sukobu sa prethodnim, na pitanje o mandatu Saše Jankovića nije rekao ništa, pravdajući svoj postupak činjenicom da član 10 Zakona o Zaštitniku građana (donetog 2006, od kada i postoji institucija ombudsmana u nas) ovom organu izričito zabranjuje davanje političkih izjava, budući da je, kako je rekao, Saša Janković sada političar. Gospodine Pašaliću, pitani ste da ocenite njegov rad kao Zaštitnika građana, ne predsednika Pokreta slobodnih građana. A i sami ste pre nekoliko dana rekli da ćete njegov rad moći da komentarišete kada se budete upoznali sa onim što je radio, sa pozicije koja će Vam direktno omogućiti uvid u njegove aktivnosti – dakle stupanjem na dužnost. Ovakve kontradiktornosti ostavljaju zlim ljudima, kao na primer meni, utisak da će i ova „netaknuta“ institucija postati farsična.

PROČITAJTE I KAKO JE NAPADAN NEKADAŠNJI OMBUDSMAN

Na pitanje zlog novinarskog džangrizala šta će biti sa slučajem Savamala, verovatno u sebi izgovarajući repliku iz filma Maratonci trče počasni krug „Zapaliću je“ (kuću), Pašalić je rekao da će svaki predmet imati podjednaku težinu.

Mada će uvek postojati teži. Ako predsednik kaže da neće da se kandiduje za predsednika, ako šef poslaničke grupe sebe naziva magarcem, ako maja Gojković menja 12398938598. stranku po redu – kako to, zaštitniče građana, predloženi i izabrani od strane navedenih, očekujete da progutamo to obećanje? I ako je lider socijalista protiv osnovnog indikatora socijalističke ideologije? I ako Vas dobri stari Đuka, onaj čovečić jednak zbiru poslanika u pokušaju i novinara u pokušaju, savetuje da smenite sve službenike iz kabineta bivšeg ministra? Onaj što je opravdavao nasilje nad novinarima i građanima na zakletvi?

PUT DO DIPLOME POPLOČAN JE ŠESTICAMA

Pažnju vlasnika naloga na društenim mrežama privuklo njegovo obrazovanje, koje je iskoristila i opozicija kao argument protiv izbora. Naime, Zaštitniku našem nasušnom trebalo je 13 godina da završi Pravni fakultet sa prosekom 6, 75, što ga nije sprečilo da bude predsednik Prekršajnog i Prekršajno-apelacionog suda. Ali, tu je i njegovo manevrisanje i euforičnost na Tviteru. Kao i svaki početnik, i Pašalić nije bio naročito vičan ovoj društvenoj mreži. Sva pitanja – o tome kako da izabere fotografiju za profil i slične tehničke stvari koje su bitne kad se otvara nalog, umesto centru za pomoć koji ima svaka društvena mreža (u slučaju Tome Grobara – broj telefona), Pašalić je otvorenim tvitovima postavljao Aleksandru Vučiću.

Ostaje nam  jedino da se nadamo da je u međuvremenu savladao i neke složenije radnje – kao što je pažljivo listanje svega što je protiv vlasti – odnosno svega demokratksi nastrojenog. Brat bratu, Pašalić makar ima kakvu-takvu diplomu državnog fakulteta.

Na kraju ostaje pitanje, kako će zaštitnik obavljati svoj posao ako ne poziva na odgovornost one koji su to imenom, prezimenom i funkcijom? Najglasniji govornik politikanstva kod bivšeg zaštitnika građana Maja Gojković odmah je čestitala novom braniocu demokratije uz osmeh. Samo da je podsetim, onda kada posegne za argumentom bavljenja politikom (mada to u ovom slučaju svakako neće) – draga gospođo Gojković, politika je nešto što treba da interesuje svako iole racionalno ljudsko biće. Ja volim kačamak, ali nemam kukuruzno brašno. Kako se neću zanimati ili baviti, u najširem smislu reći, politikom – ako znam da mi cena koju moja majka mora  da izdvoji za kilogram tog brašna zavisi upravo od politike? Da nećete možda reći da to što novinar iz Gračanice nije izabran za člana Odbora Agnecije za borbu protiv korupcije nije „politika“ – već meritokratija?! Gospođo Gojković, opasni ste!

Share Button

FB Komentari

komentar/a

O Stefan Petrović

Najmlađi među nama. Ali talentovan. Rođen 1996, kada je "rat" bio dobro poznati pojam. Studira novinarstvo na FPN. Vodi se parolom da nije problem u novinarstvu, već u sistemu. Jedan je od onih koji žele da menjaju taj sistem, zato glasno govori ono o čemu drugi izbegavaju i da misle. I nada se da će istrajati u tome.

Jedan komentar

  1. битно је да Устав није суспендован на Косову иМетохији од стране наше Владе, то је најбитније! А то су сви ови мање значајни догађаји наступили након тога, нема везе. Кога више занима Косово због чије издаје пропада и цела држава!

Ostavite odgovor

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top