Početna / Front Page Slide Show / Politički zabavnik
Politički zabavnik

Politički zabavnik

PIŠE: Aleksandar Bećić 
Najzanimljivije je, da vam iskreno kažem, u poslednjih tri dana čitati naslovne strane novina u Srbiji. Prosto se utrkuju sa procenama šta će se dešavati u prvim danima vladavine Aleksandra Vučića. Da li će ona biti apsolutna ili podeljena. Da li će ga podržati samo Ivica, ili će uz Ivicu ići marica, a Ivicu zameniti Boris…
Kompletnom galimatijasu „odlično“ „obaveštenih“ novinara i urednika naših dnevnih listova  pravi haos u glavi je napravilo i hapšenje Darka Šarića. Ili pak privođenje pravdi. Kako god. Sad je tek problem! Kako novonastalu situaciju ukomponovati sa mnoštvom izvora „iz samog vrha SNS“, „sagovornicima iz vodećih krugova SPS“ i „dobro obaveštenim pojedincima bliskim rukovodstvu NDS“? Kako dati procenu a ne zameriti se? Kako gazdama zadovoljiti prohteve? Kako ne ugroziti svoje patrone? Kako podići tiraž? A tu im je i taj Krim… Nikako da se dogovore da li su sa tim poluostrvom Rusi pustili Srbe niz vodu ili su pokazali zube prokletim Amerikancima?

MUKE NOVINARSKE
Teško je urednicima i novinarima. Moraju da šaraju uveliko. Prevedeno na srpski jezik (i nek mi ne zamere, jer znam kako im je) – moraju da lupaju. Čak i oni koji tu naviku nemaju – previše je godina novinarstva iza njih.
Sve u svemu, najviše ih buni sam Vođa. Nejasan im je. Ne daje znake šta će biti, kako će odlučiti… Ubija ih naprosto sa onim svojim „uskoro“… Nekad (pre izbora i u toku kampanje) ta reč im je zlata vredela! Jer – uskoro će biti rešeni svi problemi koje Srbija ima! Ima da nam sve procveta! Ima sve da rađa u Srbiji! Čak i banane! A sada? Uh, kako im smeta to „uskoro“! Zbog te obične, neodređene reči, moraju da rizikuju promašaje!
Vođa je rekao da će uskoro na razgovore oko nove vlade pozvati i Dačića i Tadića. 
Pozvaće, kaže i Đilasa, ali to će više da bude onako – kurtoazno. 
Zvaće i ove što su iz manjinskih stranaka.
Ove ostale, što nisu prešli cenzus – valjda neće zvati. Mislim, ne znam zašto da ih zove? I koga? Mlađa rešio da se bavi profesurom i da piše hitove za Pilote i Piromana… Voja rešio da ostatak svog radnog veka provede u ispisivanju novog Predloga Ustavnog Uređenja Srbije koja Nije ni na Istoku ni na Zapadu… Kako je krenulo, koliko sutra može da se desi da Čeda odluči da se posveti pravljenju grkljančića u Fidelinki i da podnese ostavku, a da ona šaka radikala pređe kolektivno u Dveri ili ko-zna-šta.
Nego – zašto će taj naš Vođa da pozove Nobelovca na razgovor o novoj vladi? 
Da mu kaže da za njega nema mesta? 
Ili da ga dočeka raširenih ruku? 

DA SAM JA NEKO… 
Ne znam… Da sam na mestu Vođe (a nisam), ja bih Ivicu dočekao raširenih ruku. Za početak. Da se opusti. Da ne bude tužan što mu se dešava ono što je na Kolumnisti i napisano pre neki dan: predstavnici PUPS doo se već otvoreno nude Aleku Velikom. Ništa manje ne rade ni ovi iz Palmine Srbije. Pardon, Jedinstvene Srbije.
E, kada bih omekšao (još uvek) tehničkog premijera, rekao bih mu da je partija karata završena. Rekao bih mu za početak da od novog dogovora nema ništa, jer bi onda narod s pravom pitao – a čemu je bačeno deset miliona evra državnih para za izbore na koje je izašlo jedva 53 odsto građana. 
Onda bih Ivici dao kocku šećera i malo vode. Šok je to.
Dao bih mu i fotelju. Da se odmori. Nekoliko minuta.
Onda bih ga obavestio (pošto nije znao ništa o akciji u kojoj je – kako je rekao ministar Selaković – priveden „poznaniju prava“) pao Darko Šarić. I da su istiniti ti snimci.
Obavestio bih ga i kako je Šarić ipak dogovorio neke stvari… 
A onda bih Ivici opet dao kocku šećera i još malo vode. Preventivno.
Da sam ja na mestu Vođe (a nisam) onda bih malo i blefirao. Rekao bih kako je Darko pristao da kaže kom je političaru dao koliko para; kome je kampanju finansirao; ko je s njim pričao; ko ga je upozorio na prethodne akcije hapšenja; rekao bih i da postoje imena nekih biznismena koji su poslovali sa Darkom…
Možda bi Ivica reagovao. A možda i ne bi.
Možda bi reagovao neki drugi, bivši premijer. Ko će ga znati.
Videćemo. Uskoro.

KLADIONICA
Odavno smo u Srbiji prihvatili da su svi dogovori (ne samo politički) – mogući. Čak i oni koji su smatrani nezamislivim…
S obzirom na to da su na kladionicama ljudi pre nekoliko dana uglavnom „popucali“, tipujući ko će koliko glasova da zaradi tokom izbora, preporučio bih vam da se suzdržite od klađenja ko će ući u vladu.
Kvote su male. A iznenađenja su ipak moguća.
Kao što sam rekao – ako bi bila napravljena nova vlada između SNS i SPS, narod (naročito onaj ko je izišao na glasanje) bi s pravom mogao da pita zašto smo potrošili gomilu para kojih inače nemamo. Mogao bi narod i da pita otkud su se stvorile desetine miliona evra za kampanju. Mogao bi narod i da se pita – zašto SPS u vladi ništa ne menja? Čitava Srbija bi postavila pitanje da li nam zaista još četiri godine treba Slavica Đukić Dejanović kao ministar zdravlja (a bila bi kandidat za novi kabinet). Čitava Srbija bi imala pravo da kaže da ne želi da obrazovanje vodi Tomislav Jovanović, profesor medicinskih nauka koji nema znanje biologije za osnovnu školu, ali zato ima naliv-pero od dve i po hiljade evra i gomilu brljotina koje je sam napravio ali i one koje je nasledio od Žarka Obradovića. Čitava Srbija bi mogla da se pita i za druga genijalna socijalistička kadrovska rešenja. Još ako bi u novoj vladi videli i Palmu… Pa samo bi nam u Nemanjinoj još falio Jovanča!
Zato ipak – sačekajte.
Nadajmo se da će kladionice izbaciti listu ko će ovih dana biti priveden „poznaniju pravde“. Jer, Šarić? On je tek prvi na listi. A oni s njegove liste? 

Share Button

FB Komentari

komentar/a

O Aleksandar Becic

Aleksandar je rođen 1967. u Čačku. Školovao se u rodnom gradu i Sarajevu. U novinarstvu je od 1986. godine. Karijeru je počeo na radio stanici Sarajevo 202. Obavljao je sve novinarske poslove: od reportera, novinara, preko voditelja i urednika emisija, do urednika rubrika i urednika pojedinih medija. Tokom svih ovih godina pravio kratke pauze u novinarskoj karijeri: bio je CORA manager za BAT u Bosni, PR manager Prestolonaslednika Aleksandra II i PR manager kompanije Kurir, a potom i portparol AMG. Objavio je romane "Svi naši razvodi i ostale porodične priče", "Evo zašto te volim" i "Prvi čin", kao i zbirku pesama "Pisma Starom Gospodinu". U pripremi za objavljivanje je roman "Treća komanda". Napisao je i tri drame: "Poruči ubistvo", "Sin domaćeg izdajnika", "Partija bivših". Trenutno piše zbirku priča "Alfabet ljubavi i smrti".

Ostavite odgovor

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top