Početna / Front Page Slide Show / Podela. Do krvi
Podela. Do krvi

Podela. Do krvi

PIŠE: Aleksandar Bećić
FOTO: Zoran Šaponjić
Behu izbori na Kosovu. I to je sve što se može reći. Doduše, pitanje je koliko su ovi izbori bili regularni. Jer, Šiptari su podmetali balvane Srbima koji su hteli da glasaju pod noge, a protiv izbora su bili i neki Srbi koji nemaju boravak na Kosovu. A međunarodna zajednica je bila neutralna. Odnosno, pokazala je koliko je ne interesuje status Srba u pokrajini.
Kako bilo, behu izbori na Kosovu. I to je sve što se može reći. Jer, otkud nama pravo da, iz udobnosti svojih fotelja i sigurnosti gradova razbacanih po unutrašnjosti Srbije, solimo pamet i govorimo šta je bolje – izaći na šiptarske izbore ili ne izaći na njih?
Današnji izbori su samo živi dokaz da država Srbija nema kontrolu nad Kosovom i Metohijom.
Baš kao što je nema od 1999. Ako ne i ranije.
Da stvar bude gora, nema više ni kontrolu nad narodom.
I to je pravi problem koji koalicija SNS-SPS ne može da proguta tako lako.
Jer, i pored kampanje o životnoj važnosti izbora na Kosovu za srpski narod – Srbi su se (barem u većini) oglušili o „komandu“ Beograda.
Zbog čega?
Zato što znaju bolje?
Zato što neće po cenu života sa Šiptarima?
Zato što smatraju da ih je Beograd izdao?
Zato što ne trpe naređenja?
Zato što su obmanuti?
Ovakva pitanja mogu se postavljati do u beskraj. Činjenica je da će međunarodna zajednica već sutra Srbima punih usta reći – eto – dali smo vam da birate i da budete birani; dali smo vam da imate svoju zajednicu; dali smo vam da imate posebne veze sa Srbijom – i – vi niste hteli. Od sad vam je Albanac gradonačelnik.
Šta će biti posle?
Srbi će se podeliti do krvi.
I šta još?
Ne znam. I nemam pravo da govorim, jer onaj ko živi na Kosovu i Metohiji može da govori o tome. I on može da kaže šta mu je bolje. Znam samo da će biračkom telu u Srbiji biti veoma teško da se objasni zašto Srbi sa Kosova nisu hteli da glasaju.
Jer, ako je ove izbore bojkotovalo i 30 odsto našeg življa dole, to znači da nešto ozbiljno nije u redu. A bojkotovalo ih je mnogo više.
Predsednik vlade Srbije pragmatično je zaključio – kako odlučite – tako će vam biti.
Prvi potpredsednik vlade bio je u toku dana – više puta konsterniran. Čak je od međunarodne zajednice tražio 45 minuta da Beograd interveniše u Kosovskoj Mitrovici. Znači da je situacija bila ravna haosu.
Znači da su batinaši raznih desničarskih organizacija hajdukovali po severu. Znači da je prvi potpredsednik vlade tačno znao ko, šta, kako i zašto radi.
A ko?
Ne verujem da je Aleksandar Vučić želeo da interveniše protiv tamošnjeg stanovništva, već protiv raznih Mladena Obradovića, koji su „nekako“ došli na Kosovo. A Beograd zna kako. Ali, tako vam je to: ko s đavolom tikve sadi… Obraz, Naše, 1389, Zbor… Te organizacije nije smislila prethodna vlada. A nije smislio ni Tači. Smislili su ih naprednjaci. Pardon, smislili su ih radikali. Oni koji su postali naprednjaci. I to je činjenica.
A da li je Aleksandar Vučić zaista mislio da će zapad dozvoliti Srbiji da interveniše na severu Kosova? Ne. Naravno da nije. Ali, nešto se ipak mora reći. Istina, ako je tražio 45 minuta – znači da je znao koga treba hapsiti.
Pisati kako su izbore na Kosovu „bojkotovali Tačijevi Srbi“, kako su pojedini mediji u Beogradu objavili, može se oceniti samo kao plitkoumna glupost. Izbore na Kosovu minirali su isti oni Srbi koji su se pre četiri godine zaklinjali u Aleksandra Vučića i Tomislava Nikolića. Izbore na Kosovu minirali su isti oni Srbi koji su u Naprednjake gledali kao u spas vaskolikog srpstva.
Ako se to može nazvati miniranjem.
Ja bih rekao da je u pitanju – izbor da izbora – nema.

Share Button

FB Komentari

komentar/a

O Aleksandar Becic

Aleksandar je rođen 1967. u Čačku. Školovao se u rodnom gradu i Sarajevu. U novinarstvu je od 1986. godine. Karijeru je počeo na radio stanici Sarajevo 202. Obavljao je sve novinarske poslove: od reportera, novinara, preko voditelja i urednika emisija, do urednika rubrika i urednika pojedinih medija. Tokom svih ovih godina pravio kratke pauze u novinarskoj karijeri: bio je CORA manager za BAT u Bosni, PR manager Prestolonaslednika Aleksandra II i PR manager kompanije Kurir, a potom i portparol AMG. Objavio je romane "Svi naši razvodi i ostale porodične priče", "Evo zašto te volim" i "Prvi čin", kao i zbirku pesama "Pisma Starom Gospodinu". U pripremi za objavljivanje je roman "Treća komanda". Napisao je i tri drame: "Poruči ubistvo", "Sin domaćeg izdajnika", "Partija bivših". Trenutno piše zbirku priča "Alfabet ljubavi i smrti".

Jedan komentar

  1. Nek vodi Vučić sve svoje i nek krene ka Kosovu, da se resimo bede svi.

Ostavite odgovor

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top