Početna / VESTI / Počinje nedelja imunizacije
Počinje nedelja imunizacije

Počinje nedelja imunizacije

Nedelja imunizacije u Evropskom regionu Svetske zdravstvene organizacije (SZO), 12. po redu, počinje danas i traje do 30. aprila, saopštio je Institut za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“.

Cilj sistematske obavezne imunizacije je dostići i održati 95 odsto i viši obuhvat programom obavezne imunizacije na nivou celokupne populacije dece koju prema Kalendaru treba vakcinisati. Tu spadaju sva deca, svim vakcinama, bez demografskih, teritorijalnih i socijalnih razlika, radi sprečavanja oboljevanja, mogućih komplikacija koje zahtevaju bolničko lečenje, od kojih neke ostavljaju trajna oštećenja, i od smrtnih ishoda.

Imunizacija je jedna od najuspešnijih javno-zdravstvenih inicijativa, koja je doprinela iskorenjivanju velikih boginja i doprinosi iskorenjivanju dečije paralize. Dramatičan pad oboljevanja od vakcinama preventabilnih bolesti učinilo je da se u Evropi neke zarazne bolesti smatraju delom prošlosti.

Vakcinacija već godinama izaziva različite kontroverze i mnogi roditelji strahuju da je upravo vakcina odgovorna za razvoj autizma ili drugih bolesti koje se javljaju kod dece. U Srbiji se često vodi polemika oko toga i roditelji su često pred velikom dilemom i prilično su skeptični kada je vakcinacija dece u pitanju.

I pored mnogobrojnih istraživanja, organizacije koje su okupljene u antivakcinacijskim lobiju još uvek se nadaju da će pronaći dokaz da vakcine ugrožavaju dečje zdravlje. A uplašeni roditelji pre će poverovati nečijoj, verovatno, neosnovanoj priči, nego studijama koje dokazuju da su ozbiljne negativne reakcije kod dece veoma retke ili ih gotovo nema. To je teško objasniti, u ovom slučaju, osetljivoj kategoriji – roditeljima.

Roditelji ne veruju nauci i često nisu racionalni u svojim odlukama i razmišljanjima. Da bi „zaštitili“ svoje dete, sve je veći broj onih koji ne žele da njihovo dete primi vakcinu. Vakcinisati dete je vrlo racionalna odluka, bar je takav zvanični stav, iako brojna iskustva podstiču ljude na razmišljanje.

Share Button

FB Komentari

komentar/a

O Danijela Radojević

Danijela je završila novinarstvo na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Nišu. Misli svojom glavom i nema nameru da ode iz Srbije.

Ostavite odgovor

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top