Početna / Front Page Slide Show / PISMO UREDNIKA: Ponovo radi bioskop
PISMO UREDNIKA: Ponovo radi bioskop

PISMO UREDNIKA: Ponovo radi bioskop

PIŠE: Aleksandar Bećić

Pre tačno 120 dana, na portalu Kolumnista objavljen je tekst Penzionerski dan mladosti.

Bio je napisan sa zebnjom šta dalje.

Nakon tog teksta došao sam u situaciju da više jednostavno – nemam snage. Kad kažemo „snage“, ne mislim na želju da Kolumnista i dalje bude korektivni faktor, kritičar vlasti i opozicije. Kad kažem „snage“ – mislim na novac.

Kolumnista je, zajedno sa portalom u povoju mog saborca, sapatnika i saradnika Peđe Đurovića – beograd.news – koji je trebalo da bude neka vrsta neutralnog „news-supporta“, došao u situaciju da je postao preskup za održavanje.

Jer, Kolumnista (a s njim i beograd.news) odavno nije sajt koji godišnje košta nekoliko hiljada dinara za domen i hosting.

Izborom tema i načinom pisanja došli smo do toga da za volonterski i srčani sajt moramo da na mesečnom nivou izdvajamo više nego što izdvajaju neki izvikani „nezavisni“ medijski „projekti“.

Bez obzira na to što nikada na ovom portalu nikome nije plaćen honorar, ni Peđa ni ja više nismo imali snage da iz meseca u mesec jurimo sitne donacije, zajmimo, grebemo se. Bio bi to treći mesec u nizu.

Zato smo zaćutali.

Zato smo se povukli i ugasili svetlo.

Zato smo se ugasili.

Ne mogu da vam opišem koliko gorčine sam imao u ustima kada sam iz dana u dan ukucavao u svom brauzeru adresu Kolumniste, a svetska mreža mi odgovarala surovo: ne možemo da nađemo sajt sa tim imenom.

Pet godina postojanja, borbe, argumentovanog kritikovanja i ne možeš da nađeš sajt o kom su svi pričali?

Potom je usledila rezigniranost: Jednom prilikom sedeo sam sa političarom koji se visoko kotira u ovdašnjoj opoziciji (kakva god da je: jedan je od retkih koji je još uvek ispravan). Pitao me zašto ne radi portal Kolumnista. Odgovorio sam, priznajem, ogorčeno: „Zato što sam od ovih iz vlasti mnogo puta dobio po nosu, a od vas iz opozicije mnogo više puta po ramenu uz neizbežnu reč „izdrži“. Više me boli ta jedna reč negoli svi njihovi udarci po nosu“.

I onda opet: ukucavanje naziva u brauzer i ponovo ista poruka: nema Kolumniste.

Dva dana pred rođendan video sam se, posle duge pauze, s prijateljem koji nema gotovo nikakve veze s novinarstvom, osim što redovno čita sve što mu pod ruku padne.

„Znam, šefe da je teško, ali nisi smeo da ga ugasiš. Morao je da radi, kako god znaš i umeš…“ izgovorio je između dva gutljaja čaja.

Sutradan me je probudio Peđa Đurović:

„Otkako si postao književnik, do tebe je nemoguće doći“, rekao je zajedljivo, a onda usput rekao „Čestitam ti ponovno rođenje Kolumniste“.

Upravo u tim trenucima „dohvatio“ se mukotrpnog i obimnog posla podizanja najpre svog sajta, a onda i mog.

Iskreno? Kao malo dete čekao sam da se znak Kolumniste ponovo pojavi. Da vidim broj 5 umesto slova S u logotipu.

I dočekao sam.

Za ova četiri meseca, naučio sam, nažalost, ozbiljnu lekciju: Kad ti je najteže, dobićeš samo po ramenu. I reč „izdrži“. Malo ko će da kaže „kako da pomognem“. A od tih malobrojnih – tek svaki deseti će zaista i pomoći. Njima hvala za ono što su učinili. A hvala i onima koji nisu učinili ništa. Njima, zapravo, naročito hvala.

Ako poznajete nekog bota koji je imao zadatak da prati ovaj sajt – javite mu (uz kocku šećera i čašu vode) da je Kolumnista ponovo dostupan. I da će tek sad biti glasan. Isto recite i ovima iz opozicije.

Šta da vam kažem: Ponovo radi bioskop.

Share Button

FB Komentari

komentar/a

O Aleksandar Becic

Aleksandar je rođen 1967. u Čačku. Školovao se u rodnom gradu i Sarajevu. U novinarstvu je od 1986. godine. Karijeru je počeo na radio stanici Sarajevo 202. Obavljao je sve novinarske poslove: od reportera, novinara, preko voditelja i urednika emisija, do urednika rubrika i urednika pojedinih medija. Tokom svih ovih godina pravio kratke pauze u novinarskoj karijeri: bio je CORA manager za BAT u Bosni, PR manager Prestolonaslednika Aleksandra II i PR manager kompanije Kurir, a potom i portparol AMG. Objavio je romane "Svi naši razvodi i ostale porodične priče", "Evo zašto te volim" i "Prvi čin", kao i zbirku pesama "Pisma Starom Gospodinu". U pripremi za objavljivanje je roman "Treća komanda". Napisao je i tri drame: "Poruči ubistvo", "Sin domaćeg izdajnika", "Partija bivših". Trenutno piše zbirku priča "Alfabet ljubavi i smrti".

Ostavite odgovor

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top