Početna / KOLUMNE / Dnevnik šumadinke / Pismo gosn Predsedniku
Pismo gosn Predsedniku

Pismo gosn Predsedniku

PIŠE: Jelena Maksimović 

Poštovani gdine Predsedniče,
Više bih volela uživo da Vam se obratim, ali bojim se da Vam je, tek sada, nemoguće prići. Istina, i kada sam imala prilike i vrlo prisne veze koje su vodile ka vama, nisam Vam hitala u zagrljaj. Nemojte pogrešno da me razumete, nikada nisam ni planirala da vam se bacim, kao muškarcu, nego me niste zanimali ni kao političar. Uz to, nikada Vas u Kragujevcu nisam ni srela. 
Mada, ruku na srce, muškarci Vaših godina su prosto alavi na mene. No, nismo baš idealna astrološka kombinacija a i meni je mračnih muškaraca, poput Vas, preko glave. Kada biste se makar jednom nasmejali ali, ne tako kiselo, sa pola snage, nego onako, iskreno, od srca, možda bih i uvidela neki seksipil u Vama. S druge strane, ja sam jedna vrlo zahtevna žena, pri tom stabilna u emocijama, pa bi za Vas, pored svih nametnutih obaveza, veza sa mnom bila preveliko opterećenje i ne biste stigli valjano da mi se posvetite. A, ne ide da Vas prati loša švalerska reputacija. Uz to, rekla bih da ste odani svojoj gospođi a, kako sam ja potpuno drugačiji tip od nje, bojim se da se na mene nikada ne biste ni “primili“.
Kada sam već kod prve dame, drznuću se da prokomentarišem da je dotična vrlo napredovala u svom stajlingu. A, koliko do juče je teget toaletu kombinovala sa crnim cipelama, što je nedopustiv koloritni gaf. Da ne govorim o njenoj vazda razbucanoj frizuri koju je sada, ipak, upristojila. Prosto je zapanjujuće kojom brzinom je naučila da (državne) pare troši na stiliste, pedikire, manikire i ine opslužitelje estradno-političkih vedeta.
Uostalom, bar Vi ste mogli da je naučite kako se lako postaje neko u ovoj zemlji. Moram Vam priznati, oduvek me je kopkao detalj iz Vaše biografije da ste sa završenom srednjom školom, u ONO vreme, uspevali da budete dugogodišnji šef investicija u jednom preduzeću, a potom tehnički direktor u drugom, po kome ste postali čuveni. I to sve bez fakulteta i partijske knjižice, koja je tada bila ključ za sva vrata. Skriveni aduti ili nesvakidašnji talenat? Zato mi je, i dalje, potpuno nejasna ona Vaša blamaža sa nabavkom fakultetske diplome. I bez nje ste uspevali u životu, sada ste samo dali dušmanima šlagvorta da Vama ispiraju usta. Naravno, krajnje bezobrazno i bespotrebno jer Vama diploma, faktički, ništa nije promenila u životu. Kad malo bolje razmislim, Vi ste i dalje direktor za mrtvake. Samo što se broj mrtvih povećao na nekoliko miliona. A koliko ste uspešni u tome, jasno govori podatak da je velika većina nas svakim danom sve mrtvija.
Nego, da se vratim ja sebi. Dakle, gosn Predsedniče, ja sam, kao što znate, žena u najboljim godinama. Ipak, trnovit je bio put na njihovom nagomilavanju: lumpovala sam do zore više puta, vozila sam bez pojasa, ulazila u nedozvoljen minus na tekućem, volela pogrešne muškarce. I pored toga, dobro stojim na svojim odličnim nogama, duhovita sam, za jednu plavušu čak i pametna, neki tvrde i da sam elokventna, o pravopisnoj nadarenosti i da ne govorim. Dobra sam majka, Vaš unuk-prvenac je dobio ime po mom sinu što je, svakako, bitan detalj, odlična sam domaćica. Na hlebu, koji ja umesim, pozavidela bi mi svaka seljanka iz Vaše Bajčetine. Savršeno se razumem u cipele, naročito one sa visokim štiklama, ali sam talentovana i za nakit, bunde, parfeme a, boga mi, i muška odela. Kako bih Vam rekla, ima me za sve!
Zato bih Vas molila da me imate u vidu kada proširujete ekipu svojih nadri stiliskinja, pi-arovki, zabrljačica kafa i podmetnutih savetodavki. Jer, moja plata u prosveti je svakim mesecom sve manja. Knjige, kao što znamo, em više niko ne čita, em od njih i nema neke vajde. Biblioteke, u ovoj zemlji, političare baš i ne zanimaju, pa je pitanje dana kada će moja struka da izumre. A vaših savetnika, saradnika, pomoćnika, asistenata, šefova kabineta i inih bespotrebnih primača plata, dnevnica, dodataka, varijabila.. je svakim danom sve više. I, koliko mogu da procenim, to su ključna zanimanja u sistematizaciji Vašeg i ministarskih resora, pa će potreba za njima, biti sve veća. Pri tom, ne tražim ja ni da sedim u prestonici. Bajčetina mi je bliža Kragujevcu. Ako malo bolje razmislite, ja sam kao stvorena da Vama budem jezički, a Vašoj ženi modni konsultat, da Vam na poslu kuvam kafe, a kod kuće mesim kiflice, da Vam zamajavam neprijatelje dok zevaju u moje noge, da Gospođi Dami budem šofer, da Vama pišem govore, a njoj prepričavam tračeve. Razumem se i u kvalitetnu rakiju što bi, ruku na srce, Vama dobro došlo. Rečju, idealna sam za Vaš kabinet: sve u jedan, što bi se reklo!
Ako jedan predsednik sme da bude pošten, bar prema sebi, priznaćete da bi bila milina da sarađujete sa mnom. Ja sam skromna žena, ostalo mi je još samo da zaradim za kupovinu novih kola i renoviranje starog kupatila. Za uzvrat, “pokrivala“ bih ceo gornjogružanski lobi sa kojim Vi već imate ustaljeno dobre, bilateralne i prijateljske odnose!
S nestrpljenjem očekujući poziv iz Vašeg kabineta (koji bih Vam, naravno, uredila u srpskom, tradicionalnom stilu), srdačno Vas pozdravljam. 

Share Button

FB Komentari

komentar/a

O Jelena Maksimović

Pametna Šumadinka. Neodoljiva. Nekad išla u Petnicu. Sad u Petnicu ide njen sin. Ona je novinar i filolog. Ili filološkinja. Čita i čuva knjige u jednoj biblioteci. Vodi dobru emisiju na radiju u Kragujevcu.

Ostavite odgovor

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top