Početna / Front Page Slide Show / Piloti, praštajte
Piloti, praštajte

Piloti, praštajte

PIŠE: Aleksandar Bećić
Major Omer Mehić bio je moja generacija. Ne mislim, pri tom, na bilo kakvu vojnu službu. Ja sam tek još jedno od piskarala u ovoj zemlji koji pokušava da kaže jasno i glasno šta misli. Major Omer Mehić je bio heroj. Da sam u svom životu uspeo da učinim barem deseti deo onoga što je on uradio, mogao bih za sebe da kažem da sam častan.
Major Omer Mehić je imao više od 4.000 sati naleta na helikopterima. U svojoj letačkoj karijeri spasio je na stotine života.
Majoru Omeru Mehiću država Srbija je prošle godine dala u ruke život premijera. Tada je major Omer Mehić sleteo po nemogućim uslovima u Feketić.
Majora Omera Mehića nekakva vojna komisija je proglasila krivim za udes u kom je izgubljeno četiri oficira, dva civilna medicinska radnika i jedno tek rođeno dete.
Verujete li u to?
Ja ne verujem. Naročito ne verujem da je (prema izveštaju Tužilaštva) u krvi Omera Mehića pronađen alkohol.
Kapetan Milovan Đukarić bio je briljantan pilot.
Prema svojim veštinama, bio je pilot četvrte kategorije stručne borbene osposobljenosti, jedan od najperspektivnijih pilota koje je Vojska Srbije imala. Predviđali su mu najveća dostignuća u pilotiranju i obuci u vazduhu.
Kapetana Milovana Đukarića nekakva vojna komisija je takođe proglasila krivim za udes u kom je izgubljeno sedam života.
Verujete li u to?
Ja ne verujem.
Ivan Miladinović, probni mehaničar-letač, imao je preko 1000 satu naleta. Bavio se padobranstvom, završio je Srednju vojnu školu i DIF.
Prema izveštaju Tužilaštva u njegovoj krvi je takođe pronađen alkohol.
Ne verujem.
Zastavnik Nebojša Drajić, mehaničar-letač za oba tipa višenamenskog helikoptera Mi-8 i Mi-17 takođe je imao više od 1000 sati naleta.
I u njegovoj krvi je, prema izveštaju Tužilaštva, pronađen alkohol.
Ne verujem.
Zašto?
Jednostavno zato što su njih četvorica krenuli u spasilačku misiju.
Zato što ih je predvodio Omer Mehić. Omer. Mehić. Kom je, još jednom da ponovim, prošle godine država Srbija u ruke dala život premijera. Da ga sačuva. A ne da ga propije.
Ne verujem.
A vi kako hoćete.
U normalnoj zemlji, bez obzira na uzroke pada ovakve letelice ministar odbrane odmah, ako ne iste noći, a ono sutradan ujutru, podnosi ostavku. Ili je barem ponudi.
U normalnoj zemlji.
I nema to veze sa političkim poenima, zahtevima opozicije, pljuvanjima i svim drugim stvarima.
To ima veze sa čašću.
Onom oficirskom, vojnom.
U Srbiji se okrivljuju piloti. Heroji.
Oni koji Srbiji nikad nisu okrenuli leđa.
Gospodo letači, praštajte. O vama narod zna sve. I zna da ste bili zaista najbolje što je Vojska imala. Nikakvi izveštaji ne mogu okaljati vašu čast. Zato, neka vam je zauvek vedro nebo. I neka vam je laka ova teška, crna, srpska zemlja.

Share Button

FB Komentari

komentar/a

O Aleksandar Becic

Aleksandar je rođen 1967. u Čačku. Školovao se u rodnom gradu i Sarajevu. U novinarstvu je od 1986. godine. Karijeru je počeo na radio stanici Sarajevo 202. Obavljao je sve novinarske poslove: od reportera, novinara, preko voditelja i urednika emisija, do urednika rubrika i urednika pojedinih medija. Tokom svih ovih godina pravio kratke pauze u novinarskoj karijeri: bio je CORA manager za BAT u Bosni, PR manager Prestolonaslednika Aleksandra II i PR manager kompanije Kurir, a potom i portparol AMG. Objavio je romane "Svi naši razvodi i ostale porodične priče", "Evo zašto te volim" i "Prvi čin", kao i zbirku pesama "Pisma Starom Gospodinu". U pripremi za objavljivanje je roman "Treća komanda". Napisao je i tri drame: "Poruči ubistvo", "Sin domaćeg izdajnika", "Partija bivših". Trenutno piše zbirku priča "Alfabet ljubavi i smrti".

2 komentara

 1. Ne da ne verujemo Aleksandre, nego sve i da hocemo u ovako nesto sramno, nisko, podlo, nelogicno, ne moze da se veruje.
  Ali bitno je da nije nista spektakularno, da je sve to uobicajeno i trivijalno.
  A piloti, najbolji od najboljih, za samo tri nedelje postadose neodgovorni pijanci.
  E, to jeste spektakularno.
  Nadam se samo da porodice ne prate medije, da i ako citaju, citaju i glas naroda, velike vecine nas koji patimo sa njima. Izuzimam stranacki ostrascene i nebulozne komentare na ovu vest.
  I neka znaju da mi verujemo, da su njihovi ocevi, supruzi, braca, stricevi, ujaci, zrtvovani.
  I neka znaju da smo ogorceni i na sebe, sto smo dopustili da stignemo dotle da preko noci satanizujemo heroje, da niciji zivot nije svetinja, da smo svi lako otpisivi.
  Neka znaju da ce narod njihove najblize pamtiti kao casne ljude, kao elitu profesije, kao one koji su zrtvovani zarad nekij drugih ljudi. Onih za koje nikad ne bismo ni culi da nisu tu gde jesu, koji ispisuju mracne stranice i nasih zivota, kukavica bez savesti.

 2. Ma o kakvoj casti pricate, taj covek da je imao imalo casti ne bi se prihvatio tako odgovornog posla kao sto je mesto ministra odbrane.

Ostavite odgovor

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top