Početna / KOLUMNE / Antiprotivan / PATRIOTA I SLADOLED
PATRIOTA I SLADOLED

PATRIOTA I SLADOLED

PIŠE: Nenad BARAKOVIĆ

Život nije fer. Poslao sam sto poruka i opet je neko drugi pobedio u Zadruzi, a ne ona cura za koju sam glasao. Ja sam baksuz, bre. Uvek pobedi neki retard, nikada poštene pevačice.

„Tata, tata, mogu da kupim sladoled?“, urlikala je iz svoje sobe.

„Ne može! Predsednik je juče rekao da treba da stegnemo kaiš. Strpi se malo“, ućutala je.

Sladoled? Svašta. Kako ja čekam da mi za godinu-dve bude bolje, a ona nema strpljenja za sladoled. Eno joj pametni telefon i imternet pa nek se igra. Sladoled, hej!

„Ženo?“, viknuo sam.

„Molim?“, drhtavim glasom je uzvratila.

„Ma nemoj da me moliš, ako te ja zamolim izbrojaćeš sve zvezde sa neba. Donesi mi Informer i rakiju“, dotrčala je i donela, bez suvišnih i praznih pitanja. Ima da me se zna ko je gazda u ovoj kući.

Evo, stižu avioni iz Rusije. Ma jebaćemo im majku svima. Vratićemo im za sve bre. I Ameriku ćemo bombardovati. Pobedili smo ih pre 20 godina, pobedićemo ih opet. Kako pevaju oni reperi što prodaju dukseve: „Dogodine u Prizrenu.“ To su mlade i zdrave snage, bre. To je duh. To je ideja. Na sledećoj plati uzimam njihov duks- sigurno. Sladoled i računi? Hehe. Gle’ sranja! Ovaj ludak postaje trener Đokoviću? Izdajica. Sve su to izdajice. On da je neki plaćao bi porez ovde, a ne u Mona… Mora… Maroku.

Pu, jebem ti život!

„Kakvo si mi ovo sranje donela?“, dreknuo sam.

„Pa rekao si da kupim Informer.“

„Ma novine su dobre, nego rakija! Rakija je sranje!“

„Pa to je ona što si ti pekao.“

„Molim? Šta si rekla? Dođi ‘vamo“, znala je šta sledi kad me ne sluša. Džabe suze posle. Posle porcije batina zgutala je svoje tablete i zaključala se u sobu. Džaba joj. Već sam jednom razvalio vrata. I opet ću. Ona će meni da priča kako predsednik laže i kako je gest dignem tri prsta na utakmici znak razjedinjenog svetog trojstva, a ne znak patriotizma.

„Slušaj me strana plaćenice. Tvoji te nisu doveli u red, ali ja ću ja to ispraviti. Mozak su ti isprali, bre! Pojma nemaš o životu. Ti i tvoje knjige, seljančuro jedna.“

Ona će meni… Jaoj, tiket! Tiket, jebote Bog!

„Sine, hajde dođi tati da proveriš rezultat na internetu“, zagalamio sam kao vepar.

„Evo“, to je tajina devojčica. Nema sladoleda, ali sluša. Samo disciplina. Kao u vojsci. Nisam nikada bio, ali ako treba i život ću da dam za ovu zemlju.

„Nula-nula, tata“

„Molim?“, nisam je dobro čuo.

„Nula-nula“, ipak sam je čuo dobro.

„Da li ćeš mi kupiti sladoled?“

„Ajde u sobu. Pao mi je šećer. Da te ne vidim!“

Nula-nula. Majke im ga nabijem. 200 eura i sigurna dojava. Pa kako sigurna kad nisam dobio? Ništa ovde nije sigurno. Osim ruskih aviona. Eh, kad bi došli Rusi.

Kako ću sada platiti ovaj istetovirani Ostrog preko leđa? Jaooj, Bože ima li te?

A još danas treba i na miting da idem. 2000 dinara, sendvič i flaša vode- milina. A uvek se tu nađe i neko pivo, dobra je ekipa.

„Ko zvoni? Ustaj bre iz sobe i otvaraj vrata!“, tresući se je odjurila. Strah je moćan saveznik kada želiš biti pravednik.

„Tebe traže“, rekla je. Zbunio sam se. Ko će mene da traži? Obukao sam potkošulju i otišao do ulaznih vrata.

„Dobar dan, ja sam sudski izvršitelj“, rekao je.

„Mile, nemoj me zajebavati. Pa išli smo zajedno…“

„Nisi platio struju pola godine“, bio je ozbiljan. Uplašio me je. Svašta bih mu ja rekao, ali neću. Dobar sam čovek. Domaćin.

„Pa znaš… Nemam para, kriza i to. Hajde da…“, izvadio mi je neki papir, okrenuo se i otišao. Uzeo sam ga i pročitao. Meni da plene stan? Moj stan. Neće ovo ovako proći! Žaliću se predsedniku- on voli običan svet. On zna naše muke!

Otišao sam do stola, ispio još jednu čašu rakije i izvukao kaiš iz ormara. Popizdeo sam.

„Vas dve – da ste se stvorile ovde, odmah!“, zagalamio sam. Upamtiće me sada i zbog Zadruge i tiketa i tetovaže i izvršitelja.

„Jupiii. Da li nas vodiš na sladoled, tajo?“, izletela je iz svoje sobe osmehujući se. Držao sam kaiš u rukama. Bio sam besan.

Share Button

FB Komentari

komentar/a

O Nenad Baraković

Nenad Baraković Bara je autor Kolumniste, Gledišta i još nekoliko sajtova, dolazi iz Novog Sada gde je i rođen 1991. godine. Doživotno potlačen, društveni aktivista, kolumnista, pank-roker, muzičar, tonac, novinar i pisac u pokušaju.

Ostavite odgovor

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top