Početna / Front Page Slide Show / Patri(j)ote, ostav!
Patri(j)ote, ostav!

Patri(j)ote, ostav!

PIŠE: Milutin M. Marinković
„Srbija je večna dok su joj deca verna“. Jel’ tako gospodo politički radnici i ostali koji bi da formirate tzv. Patriotski front?
Nisam ubeđen u vaše medicinsko znanje a još manje u vaše filozofsko shvatanje večnosti, ali gospodo, Srbija je zemlja koja polako odumire dok je istovremeno kao država odavno na aparatima. Priznajte da vam se srbuje malo pred izbore.
Najtoplije vas savetujem da se manete prazne nacionalističke demagogije koju planirate da otelotvorite u formiranju „patriotskog fronta“. Daleko od toga da je pogrešno biti patriota, ali samo ako je to utemeljeno na zdravorazumskim shvatanjima i vrednostima. Pošto se kod nas nacionalno i/ili patriotsko gledište uvek promatra kroz prizmu kaleidoskopa, moram vas stoga upitati: Šta ćete vi novo time doneti što već nismo videli? Društveni konsenzus? Jednoumlje? Vladavinu prava? Vraćanje Kosova i Metohije pod jurisdikciju Srbije? Zaustavljanje mortaliteta? Dovešćete Rusiju na Balkan? Nešto drugo možda? Pa gospodo iz svih mogućih stranaka, organizacija, udruženja i čega sve ne, moram vas razočarati. Društveni konsenzus u Srbiji nikad nije postojao po bilo kom pitanju, pa ga neće biti ni po ovom. Zaista neće nikada, a možda ni tada!
Kroz jednoumlje smo prošli u mnogim društvenim sistemima, pod mnogim vladarima i mnogim vladama u našoj istoriji i svaki put bi to bilo autokratsko i diktatorsko ophođenje pojedinca ili grupe prema vlastitom narodu.
Takođe, ne znam ni kako bi mogli da uspostavite vladavinu prava kada je ono vrlo često u koliziji sa nekim nacionalističkim ciljevima. Pogotovo je jasno da u našoj „demokratski“ uređenoj državi pravo i pravosuđe igraju ulogu poslednje rupe na svirali, dok je najveći uspeh našeg pravosudnog sistema da služi pojedincima ili interesnim grupama koje su u sistemu vladajuće klike, i ima dozvolu da radi isključivo po njihovim potrebama. Zna se da svaka nova vlast u ovoj zemlji vrši reformu pravosuđa upravo na takav način. Pravo je reći da kod nas prava i pravosuđa nema koliko bi ga trebalo biti. Upravo vam zato kažem da se toga ostavite.
Ako baš insistirate na i pravu i na Kosovu i Metohiji, pravno ga nećete vratiti jer ga pravo nije ni odvojilo od nas. Svaka druga strategija na ovu temu, u ovom našem vremenu, pada u vodu.
Za pitanje nataliteta i mortaliteta niste nadležni jer da bi imali natalitet morate imati jaku ekonomiju; da bi imali jaku ekonomiju morate imati jake institucije; da bi imali jake institucije morate imati dobro uređenu pravnu državu kakvu mi nemamo. Dakle, ništa ni od toga. Nadam se gospodo, da vam je sad jasnije.
Lobirate za dolazak Velikog gasnog džina na Balkan? Pogrešna taktika! Taj džin će doći bez obzira na vašu radost ili negodovanje Evropske Unije, samo što će sa sobom nositi tefter napunjen računima koje ćemo morati da platimo za grejanje, polurashodovano oružje, duvan i sve ono što smo iz Rusije uvezli bez carine a nismo još platili. Kao da nam kamatara nije dosta sa Zapada pa nam još i oni fale.
S obzirom da su vaše kolege, što iz vladajućih garnitura što iz opozicije, u poslednjih nekoliko decenija istrošile izvanredno veliki broj praznih obećanja i fatamorgana, stvarno ne vidim šta bi vi mogli da ponudite u ovom političkom mulju Srbije i na koji način možete da vežete nekoga ili nečiji glas za sebe i time pokažete da ste makar malo nezavisniji i drugačiji od velikih političkih stranaka, pokreta, grupa građana inicijativa i čega već ne. Stvarno mi ne pada napamet šta bi to moglo da bude.
Sve dok me ne razuverite nekim dobrim argumentom, manite se ćorava posla.

Share Button

FB Komentari

komentar/a

O Milutin Marinković

Ostavite odgovor

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top