Početna / Front Page Slide Show / Pare školama, a ne Zvezdi i Partizanu
Pare školama, a ne Zvezdi i Partizanu

Pare školama, a ne Zvezdi i Partizanu

PIŠE: Aleksandar Bećić 
Retko prekidam gledanje pojedinih televizijskih emisija. Ali „tv duel“ Vujoševića i Čovića sam morao da ostavim po strani. Bilo je previše degutantno i previše dosadno gledati kako dva barona pljuju jedan drugog i osuđuju kako je „onaj drugi“ (klub) uzeo više para nego njegov, i kako iza toga stoji – država. Barem da su se potukli, kako je izgledalo na početku… Nego ni za to nisu imali muda.
Bilo je gotovo bezobrazno slušati kako se miljenik svih stranaka s jedne strane i kolekcionar umetničkih dela s druge strane razbacuju stotinama hiljada i milionima evra po onom studiju i pominju kako je jednu cifru dalo neko javno preduzeće, drugu cifru dalo ministarstvo, treću – odobrila država…
Deset miliona… Milion… Petnaest miliona… Naravno, sve su evri u pitanju, ništa dinari… 
Za šta bre?
Za devedeset minuta foliranja na travnatom terenu jednog ili drugog kluba?
Ili za šezdeset minuta krvi i znoja u Pioniru ili Areni?
Za dovođenje nekog momčine u nekada legendarne klubove koji sada više liče na usputne stanice lokalnih vozova?
Hej, bre, da je novac koji je uložen u Crvenu Zvezdu i Partizan uložen u otvaranje radnih mesta, hiljade bi porodica večeras imalo šta da jede! Da su, kao što je primetio dr Neven Cvetićanin, prosveta i nauka dobili isti status kao Partizan i Zvezda, i da su dobili toliko para od sponzorstava, bili bismo Švedska za pet godina! 
A zašto nije?
Pa zato što svakom režimu treba – igara – oko kojih će narod da se zabavlja.
Zato što ćemo za nekakav hleb naći, ali nam igara fali. A kud ćeš bolju igru od one između dva, nekada elitna kluba koji su se pretvorili u kasice bez dna u koje bi trebalo ubacivati pare svakog minuta. Posle emisije u kojoj se birao utisak nedelje i jedan i drugi – i Čović i Vujošević seli su svaki u svoju limuzinu i otišli svojim kućama. A mi? Mi smo – u zavisnosti od toga za koga navijamo – psovali onog drugog i hvalili onog našeg.
Suština problema je u novcu – rekli su i jedan i drugi. 
Tako je. Suština problema je u novcu koji dobijaju „klubovi“ za bavljenje „sportom“. 
Suština problema je u novcu koji „klubovi“ troše nemilice, a niko ne proverava kako i na koji način.
Suština problema je u novcu kog u ovoj zemlji za prave stvari – nema. 
Koje su prave stvari?
Pa – posao. Obrazovanje. Nauka. To su prave stvari. I uz njih – zdravstvo. To su one stvari koje vam pomažu da kao čovek imate dostojanstvo. Da kažete „živim u Srbiji. Teško je, ali živim u mojoj zemlji u kojoj će jednog dana biti dobro“. Ne. Nažalost, takvu izjavu uskoro nećete čuti. Iz prostog razloga što se ne pitamo mi. Pitaju se oni koji se dobro slažu sa Čovićem i Vujoševićem. Pitaju se oni koji se zalažu da živimo u vremenu gde treba davati samo za „hleba i igara“. Pitaju se oni koji vam glavu programiraju od najranijih dana i koji vam govore  da je važnije opredeliti se za Zvezdu ili Partizan – nego li učiti školu. Kažu da je važnije opredeliti se da li si Delija ili Grobar nego da li si stručan ili dobar čovek.
Meni je stvarno dosta takve Srbije.
Ja zaista hoću da živim u Srbiji u kojoj država neće davati profesionalnim klubovima pare iz budžeta.
Hoću da živim u Srbiji u kojoj državni organi neće opraštati dugove „sportskim“ klubovima.
Hoću da živim u Srbiji u kojoj će se ulagati u zdravstvo, obrazovanje, nauku, kulturu… Da, hoću da se ulaže i u sport. Ali sport. A ne u Partizan i Zvezdu. U sport. A ne u Čovićeve fabrike ili Vujoševićeve slike. Razumemo se. 

Share Button

FB Komentari

komentar/a

O Aleksandar Becic

Aleksandar je rođen 1967. u Čačku. Školovao se u rodnom gradu i Sarajevu. U novinarstvu je od 1986. godine. Karijeru je počeo na radio stanici Sarajevo 202. Obavljao je sve novinarske poslove: od reportera, novinara, preko voditelja i urednika emisija, do urednika rubrika i urednika pojedinih medija. Tokom svih ovih godina pravio kratke pauze u novinarskoj karijeri: bio je CORA manager za BAT u Bosni, PR manager Prestolonaslednika Aleksandra II i PR manager kompanije Kurir, a potom i portparol AMG. Objavio je romane "Svi naši razvodi i ostale porodične priče", "Evo zašto te volim" i "Prvi čin", kao i zbirku pesama "Pisma Starom Gospodinu". U pripremi za objavljivanje je roman "Treća komanda". Napisao je i tri drame: "Poruči ubistvo", "Sin domaćeg izdajnika", "Partija bivših". Trenutno piše zbirku priča "Alfabet ljubavi i smrti".

Ostavite odgovor

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top